Шварценегер към Русия: Изпитвам само уважение към вашия народ, но трябва да чуете истината за войната

Легендарният Арнолд Шварценегер отправи силно лично послание към руските войници и руското общество с призив да отворят очи за истинските последици от военната инвазия в Украйна, която той описа като "човешка катастрофа", заради която Русия е изолирана от останалия свят.

Шварценегер публикува 9-минутен клип с руски и английски субтитри, в който говори с голямо уважение към руския народ и разказва за личната си връзка със страната през възхищението си към тежкоатлета Юрий Власов.

В същото време, роденият в Австрия актьор дава пример с горчивия опит на своя баща, който е участвал на Източния фронт във Втората световна война като военен от Вермахта.

"Когато баща ми пристига в Ленинград, той е бил мотивиран от всевъзможните лъжи, които неговото правителство е разпространявало. Когато си тръгва от Ленинград, той беше пречупен физически и психически. Преживя целия остатък от живота си в болка. Болка от счупения гръбнак, болка от шрапнела, който винаги му напомняше за онези ужасни години. Болка от винага, която той изпитваше.

"До руските войници, които ме слушат: вие вече знаете много от тези истини, за които говоря. Вие сте ги видели със собствените си очи. Не искам да бъдете пречупени, така както беше пречупен моят баща. Това не е великата отбранителна война, в която воюваха вашите дядовци или прадядовци. Това е незаконна война. Вашите животи, вашите крайници, вашето бъдеще са жертвани заради една безсмислена война, която беше осъдена от целия свят", кава Шварценегер.

Клипът му завършва със специално обръщение към руснаците, които излизат на протести срещу войната в Украйна: "Светът видя вашата смелост. Знаем, ще страдате от последствията заради своя кураж. Арестуват ви, вкарват ви в затвора, бият ви. Вие сте моите нови герои. Вие имате силата на Юрий Петрович Власов. Вие носите истинското сърце на Русия", казва той.

Предлагаме пълния текст на посланието на Шварценегер към руските граждани:


Изпращам това послание, за да се обърна към своите руски приятели и руските войници, които се бият в Украйна. Обръщам се към вас, защото в света се случват събития, които крият от вас. Ужасни събития, за които трябва да знаете.

Но преди да ви разкажа за суровата реалност, позволете ми да ви разкажа за руснака, който стана мой герой.

През 1961 г., когато бях на 14 години, мой много добър приятел ме покани да дойда във Виена, за да гледаме Световния шампионат по вдигане на тежести. Бях сред зрителите, когато Юрий Петрович Власов спечели първенството, като стана първият човек, който вдигна 200 кг над главата си.

Моят приятел успя да ни вкара зад сцената. Изведнъж 14-годишното момче застана пред най-силния мъж на света. Не можех да повярвам. Той се протегна, за да стисне ръката ми. Моята ръка още беше момчешка, а той имаше силна мъжка ръка, в която дланта ми почти се изгуби.

Но той се отнесе добре с мен и ми се усмихна. Никога няма да забравя този ден. Никога.

Върнах се вкъщи и закачих неговата снимка над леглото ми, за да ме вдъхновява. По това време и аз започнах да се занимавам с вдигане на тежести.

Баща ми казваше да сваля снимката от стената и да си намеря някой германски или австрийски герой.

Много се ядосваше и постоянно се карахме помежду си. Баща ми не обичаше руснаците заради опита си по време на Втората световна война. Той беше ранен в Ленинград, където нацистката армия, в която беше служил, нанесе ужасяваща щета на великия град и неговите смели хора.

Но аз не свалих снимката от стената. За мен нямаше значение под чий флаг се състезава Юрий Власов.

Между другото връзките ми с Русия не спират дотук. Дори се задълбочиха още повече, когато посещавах страната във връзка с бодибилдинг и снимките на филмите ми. Срещах се с всички мои руски фенове.

На една от тези срещи отново се видях с Юрий Власов.

Това се случи в Москва по време на снимките на "Червена топлина" - първия американски филм, който получи разрешение за снимки на Червения площад.

Прекарахме целия ден с него. Той беше толкова мил и добър, толкова умен и разбира се, много щедър. Подари ми тази синя чашка - всяка сутрин оттогава насам пия кафето си в нея.

Причината да ви разказвам всичко това е, че откакто бях 14-годишно момче досега съм изпитвал само привързаност и уважение към руския народ.

Силата и сърцето на руския народ винаги са ме вдъхновявали. Затова се надявам, че ще ми позволите да ви кажа истината за войната в Украйна и това, което се случва там.

На никой не му харесва да слуша критика за своето правителство, разбирам всичко. Но като стар приятел на руския народ се надявам, че ще чуете това, което ви казвам.

Позволете ми да ви напомня, че говоря със същата сърдечна загриженост, с която се обърнах към американския народ, когато се случи опитът за бунт на 6 януари 2021 г. и когато дива тълпа от хора щурмува Капитолия в опит да свали правителството ни. Има моменти, които са толкова сбъркани, че няма как да мълчим. С вашето прваителство е същото.

Знам, че вашето правителство ви казва, че това е война за денацификацията на Украйна. Денацификация на Украйна? Това не е истина. Украйна е държава с президент от еврейски произход, а тримата братя на баща му са убити от нацистите.

Украйна не е започвала тази война. Не я започнаха националистите и нацистите. Хората на власт в Кремъл започнаха тази война. Това не е война на руския народ. Не, нека да ви разкажа още нещо.

Миналата седмица 141 държави в ООН гласуваха за признаването на Русия като агресор и призоваха за незабавното изтегляне на руските войски.

Само четири държави в целия свят гласуваха заедно с Русия.

Светът се обърна срещу Русия заради действията ѝ в Украйна. Цели квартали в градовете бяха изравнени със земята от руската артилерия и бомби - включително детска болница и родилно отделение.

Почти три милиона украински бежанци - предимно жени, деца и възрастни хора - напуснаха страната си. Още много души се опитват да излязат. Това е хуманитарна криза. Заради бруталността си Русия сега е изолирана от общността на нациите.

Не ви казват истината за последиците от войната върху самата Русия. Съжалявам, че трябва да го кажа, но хиляди руски войници бяха убити. Те се оказаха между украинците, които се сражават за своята родина, и руското ръководство, което се бори заради завоеванието.

Огромни количества руска бойна техника бяха унищожени или изоставени. Унищожението, което руските бомби нанасят върху невинните хора, разгневиха света до такава степен, че най-мощните световни икономически санкции в историята бяха наложени върху вашата страна.

Ще страдат тези, които не го заслужават от двете страни на бойното поле.

Руското правителство лъже не само своите граждани, но и своите войници. На някои войници са казали, че заминават да се бият с нацистите. На други са казали, че украинският народ ще ги посрещне като герои. На някои са казали, че отиват на учения - дори не са знаели, че тръгват на война. На някои са казали, че са там, за да защитават руснаците в Украйна.

Нищо от това не е истина.

Руските войници се сблъскаха с яростна съпротива от страна на украинците, които искат да защитят семействата и страната си - това е факт.

Когато гледам как от развалините изваждат телата на бебета, имам чувството, че виждам документален филм за ужасите на Втората световна война, а не новините от днешния ден.

Когато баща ми пристига в Ленинград, той е бил мотивиран от всевъзможните лъжи, които неговото правителство е разпространявало. Когато си тръгва от Ленинград, той е бил пречупен физически и психически.

Преживя целия остатък от живота си в болка. Болка от счупения гръбнак, болка от шрапнела, който винаги му напомняше за онези ужасни години. Болка от винага, която той изпитваше.

До руските войници, които ме слушат: вие вече знаете много от тези истини, за които говоря. Вие сте ги видели със собствените си очи. Не искам да бъдете пречупени, така както беше пречупен моят баща. Това не е отбранителна война, в която воюваха вашите дядовци или прадядовци. Това е незаконна война. Вашите животи, вашите крайници, вашето бъдеще са жертвани заради една безсмислена война, която беше осъдена от целия свят.

Бих искал да попитам властимащите в Кремъл: защо жертвате тези млади мъже заради амбициите си?

До всички войници, които ме слушат: не забравяйте, че 11 милиона руснаци имат семейни връзки с Украйна. Всеки куршум, който изстреляте, е насочен към брат или сестра. Всяка бомба или снаряд, който пада в Украйна, не пада върху враг, а върху училище, болница или нечий дом.

Знам, че руските граждани не са наясно какво се случва в момента. Затова призовавам руския народ и руските войници в Украйна - разберете, че ви захранват с пропаганда и дезинфромация. Моля ви да ми помогнете да разпространя тази истина.

Разкажете на своите сънародници за човешката катастрофа в Украйна.

А на президента Путин ще кажа: Вие започнахте тази война, вие водите тази война. Вие можете да спрете тази война.

Накрая ми позволете да завърша с едно послание за всички руснаци, които излязоха и продължават да излизат на протести срещу инвазията в Украйна.

Светът видя вашата смелост. Знаем, ще страдате от последствията заради своя кураж. Арестуват ви, вкарват ви в затвора, бият ви.

Вие сте моите нови герои. Вие имате силата на Юрий Петрович Власов. Вие носите истинското сърце на Русия. Нека Бог да благослови всички руски приятели"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023