Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин

Мъже с буквата „Z“ на дрехите си развяват руски знамена и пеят как няма да изоставят „своите“. Същият символ е изписан на танковете, влизащи на територията на Украйна. 60 автомобила се нареждат в буквата „Z“ на паркинг във Волгоград.

Пропагандата на Владимир Путин и Кремъл е в ход от 24 февруари. Още от първия ден на руската инвазия в Украйна войната се води на два фронта – вторият е кибервойната на Москва. И ако достъпът на най-приближените до властта канали до Facebook, Twitter или YouTube е частично или напълно блокиран, то в Telegram няма кой да ги спре.

Именно там можем да видим десетки снимки и видеа със станалия популярен символ „Z“. Независимият журналист Камил Галеев обяснява, че някои интерпретират „Z“ като „Za pobedy“ („За победа“), други – като „Zapad“ („Запад“). Каквото и да означава, „Z“ за няколко дни се превърна в символ на новата руска идеология и на националната идентичност, пише той в Twitter.

Галеев е активист на политическата опозиция, който беше арестуван за кратко по време на протестите през 2020 г. Завършил е история в британския „Сейнт Андрюс“ и икономика и мениджмънт в Пекинския университет. Сега е част от научноизследователския институт Woodrow Wilson Center.

В своя профил в Twitter журналистът показва кадри от Русия, на които се вижда камион с руски войници и с нарисуван в бяло символ „Z“. Твърди още, че много руснаци вече слагат буквата на задните стъкла на автомобилите си. „Напълно доброволно е. Доколкото аз знам, никой не ги принуждава“, пише Галеев.

И бизнесът се включва в подкрепа на „своите“ и срещу врага – журналистът показва бус на фирма за погребални услуги, на чиито задни и странични стъкла е изписано „Z“.

В социалните мрежи дори се появиха снимки с буквата „Z“, направена от значките на убити украински войници, в цветовете на украинското знаме.

The Telegraph описва символа като „про-военен и про-путински“. Британската медия разпространи снимка, качена в сайта на хоспис за болни деца в гр. Казан, на която момчетата, момичетата и техните родители са подредени така, че да формират гигантска буква „Z“. Наредил ги е председателят на благотворителната организация, която финансира хосписа – Владимир Вавилов.

„Пациентите ни и целият екип участваха, това са около 60 души. В левите ръце държаха брошури с флаговете на Донецк, Луганск, Русия и регион Татарстан (б.а. - където се намира Казан), а десните ръце свиха в юмрук“, казва Вавилов.

„Да, руснаците принуждават болни от рак деца и семействата им да изразят подкрепа за руската инвазия в Украйна“, пише Камил Галеев.

Знакът „Z“ върви по всяка държавна телевизия, има го във вестниците и уебсайтовете. Вече над 13 хиляди души, които излязоха на демонстрации в големите руски градове, за да се противопоставят срещу войната и срещу Путин, бяха задържани от полицията. Други обаче са на ответния полюс – с гордост и ентусиазъм подкрепят агресията на Кремъл.

Пример за това е руският гимнастик Иван Куляк, който сложи „Z“ на екипа си по време на състезание в катарската столица Доха. Той се качи на подиума със символа на войната, заставайки точно до Илия Ковтун – украинецът, спечелил надпреварата. Куляк стигна до бронза.

Международната федерация по гимнастика обяви, че ще се допита до Етичната комисия, за да започне дисциплинарно производство срещу Куляк след „шокиращото му поведение“.

Политици, активисти и инфлуенсъри, подкрепящи Путин, също сложиха дрехи и значки с буквата „Z“. Сред тях са депутатът Мария Бутина и политикът Михаил Делягин.

Спонсорираният от Кремъл телевизионен канал „Russia Today“ дори продава мърчандайз с буквата „Z“. Други медии и акаунти в социалните мрежи поставят символа в името или в логото си, за да изразят подкрепа към наречената от Владимир Путин "демилитаризация и денацификация" в Украйна.

Камил Галеев пише, че в Telegram вече има Z-ботове, които „вършат много добра работа на руското разузнаване“. Журналистът показва публикация от RSOTM_Z_BOT, чрез който се разпространява информация за местонахождението и движението на украински войски.

„Ето как руснаците събират информация“, казва той. „Това е цяла екосистема от канали на руското разузнаване, групи, ботове. Едни събират информация за движението на войниците на Украйна, други – лични данни на украинските бойци, които впоследствие трябва да бъдат убити“.

Павел Дуров – собственикът на Telegram, от доста време насам си сътрудничи с руската държавна сигурност. "Когато управляваше най-голямата социална мрежа в страната Vkontakte, той е предоставял лична информация за опозицията на ФСБ. Дуров има френско гражданство, гражданин е още на Сейнт Китс и Невис, но в момента живее в Дубай. Вероятно и сега помага на Русия“, пише Камил Галеев.

В социалните мрежи вече се появиха десетки клипове на руснаци, облекли дрехи с буквата „Z“ и развяващи знамето на страната. „Путин взе решение да започне тази война, но той получи широка подкрепа от руснаците. Никой не ги принуждава да участват в тези демонстрации, но те го правят, защото се чувстват горди, че Русия отново е станала „велика“, пише Камил Галеев.


Русия започна активна подготовка за изключване от глобалния Интернет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023