Снимка: © Getty Images

Москва е наредила на всички държавни уебсайтове и уеб услуги да преминат към руската система за имена на домейни до 11 март. Мнозина се опасяват, че този ход е знак за начало на активна подготовка на Русия за изключване от глобалния Интернет.

След не по-късно от пет дни всички сървъри и домейни в страната трябва да бъдат прехвърлени в руската „зона“. Освен това се събират подробни данни за мрежовата инфраструктура на сайтовете, съобщи NEXTA, показвайки в Twitter документи от Министерството на цифровото развитие и масовата комуникация в страната.

В петък регулаторът „Роскомнадзор“ окончателно реши да забрани достъпа до Facebook заради това, че технологичната компания е „дискриминирала“ държавни медии от 2020 г. насам.

Украинският министър на дигиталната трансформация Михайло Фьодоров призова основателя на Amazon Джеф Безос да спре облачните услуги на компанията в Русия. Фьодоров изпрати същото писмо и до Матю Принс – съоснователя и изпълнителен директор на Cloudflare – компания за Интернет услуги, специализираща в защитата от онлайн атаки.

Google и YouTube преустановиха напълно продажбата на онлайн реклами в Русия, TikTok спря стриймовете на живо и публикуването на ново съдържание в страната. Twitter обяви, че част от потребителите в Русия нямат достъп до социалната мрежа. Microsoft забрани продажбите към руски граждани, следвайки подобен ход на Apple.

Водещият американски доставчик на интернет данни, Cogent Communications, прекъсна връзките си с руските си клиенти, за да предотврати използването на мрежите за пропаганда или кибератаки, насочени срещу Украйна.

Взети заедно, тези и други събития вероятно ще затруднят руснаците да проследят ужасите, които се случват в Украйна, в момент, когато независимите руски медии са почти напълно закрити от президента Владимир Путин. В още по-голям мащаб - тези действия приближават Москва до деня, в който глобалните ѝ онлайн връзки ще бъдат отслабени, ако не и напълно прекъснати.

Москва блокира BBC и още независими медии, Google и YouTube спряха напълно рекламите в Русия

"Много се страхувам от това", казва Михаил Климарев - изпълнителен директор на Обществото за защита на Интернет, което се застъпва за цифровите свободи в Русия. "Бих искал да съобщя на хората по целия свят, че ако се изключи Интернетът в Русия, това означава 140 милиона души да бъдат отрязани поне от част от истинската информация. Докато съществува Интернет, хората могат да открият истината. Ако няма Интернет, всички в Русия ще слушат само пропаганда“, заявява той, цитиран от Washington Post.

Междувременно руската технология за Интернет цензура става все по-напреднала, казва Андрей Солдатов - руски журналист и автор на книгата "Червената мрежа", посветена на Интернета в страната. Той заявява, че хората все повече разчитат на VPN услуги за достъп до блокирани уебсайтове, като използват точки за връзка извън Русия, но има риск дори те да бъдат блокирани от правителството.

Автократите в няколко държави работят за засилване на контрола върху това, което техните граждани виждат и правят онлайн, като същевременно се стремят да ги изолират от външния свят. През 2019 г. Иран се изключи от глобалния Интернет за една седмица, докато правителството се бореше с вътрешни размирици. Китай от години държи гражданите си в капана на "Великата защитна стена", която се характеризира с агресивно наблюдение и цензура. Същият е случаят и в Северна Корея.

Само преди две седмици обаче руският Интернет беше сравнително свободен и интегриран в големия онлайн свят, което позволяваше на гражданското общество да се организира, на опозиционерите - да предават посланията си, а на обикновените руснаци - да получат лесен достъп до алтернативни източници на новини в епоха, в която Путин заглушава свободните вестници, телевизии и радиостанции в страната.

Навални от затвора: Нека не сме нация на страхливци - да излезем и да се бием срещу войната

През миналата година опозиционният лидер Алексей Навални, който сега е в затвора, използва YouTube, за да направи унищожителното разобличаване за "Двореца на Путин" и за разточителния начин на живот на руския президент. Неотдавна новини от Украйна - включително снимки на нападения срещу цивилни граждани и загинали руски войници – „потекоха“ в социалните мрежи и онлайн новинарските източници, включително от украински сайтове.

Патрик Бьолер - ръководител на цифровата стратегия в Радио Свободна Европа, показа данни на CrowdTangle, които сочат, че независимите новини на руски език в световен мащаб се споделят много повече пъти в социалните мрежи, отколкото историите от държавните медии. Той каза, че след като Кремъл е загубил този контрол, трудно би си го възвърнал.

Сега и последните независими журналистически бастиони в страната са вече история, а възможностите за избор в Интернет са все по-ограничени. Блокирани бяха BBC, Voice of America, Deutsche Welle, Радио Свободна Европа. Независимото радио „Ехото на Москва“ беше свалено от ефир заради това, че продължаваше да нарича случващото се в Украйна „война“. Същата бе и съдбата на опозиционната телевизия „Дождь“.

"Газпром" ликвидира известното радио "Ехото на Москва"

Cogent Communications, мултинационалният доставчик на Интернет услуги, прекъсна връзките с руските си клиенти и те трябва да търсят алтернативни източници. В писмата си до руските потребители компанията пише: "В светлината на неоправданото и непровокирано нахлуване в Украйна, Cogent прекратява всички ваши услуги от 17:00 ч. на 4 март 2022 г. Икономическите санкции, въведени в резултат на инвазията, и все по-несигурната ситуация със сигурността правят невъзможно за Cogent да продължи да ви предоставя услуги“.

Главният изпълнителен директор Дейв Шефър заяви, че компанията не иска да държи обикновените руснаци извън Интернет, но възнамерява да попречи на руското правителство да използва мрежите на фирмата, за да извършва кибератаки или да разпространява пропаганда по време на война.

"Нашата цел не е да нараним някого. Просто не искаме да дадем възможност на руското правителство да има още един инструмент в своя боен арсенал", казва Шефър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията