Навални от затвора: Нека не сме нация на страхливци - да излезем и да се бием срещу войната Снимка: © Getty Images

"Не можем да чакаме и секунда повече. Трябва, стискайки зъби и преодолявайки страха, да излезем и да настояваме за край на войната. Ако за да я спрем, се наложи да запълним затворите и полицейските бусове, ще го направим. Трябва да платим тази цена, защото никой не може да го стори вместо нас".

Това е силното послание на Алексей Навални към руснаците и към всички останали по света, борещи се за мир и за стоп на агресивните военни действия на Москва в съседна Украйна. Зад решетките на затвора в град Покров (на около 105 км източно от Москва), най-големият опозиционер на Владимир Путин призова сънародниците си да не се страхуват, а да излязат на улиците и площадите, за да извоюват мира.

"Ние, Русия, искаме да бъдем нация на мира. Уви, малцина биха ни нарекли така сега. Но нека поне не се превръщаме в нация на сплашените, мълчаливи хора. Нация на страхливци, които се преструват, че не забелязват агресивната война срещу Украйна, започнала от нашия очевидно побъркан цар", пише Навални в дълга серия от публикации в Twitter, публикувани на 2 март.

"Не мога, не искам и няма да запазя мълчание, гледайки как псевдо-историческите глупости за събития отпреди 100 години се превръщат в оправдание за руснаците да убиват украинци, както и за украинците да убиват руснаци, докато се защитават.

Намираме се в третото десетилетие на 21 век, а по новините гледаме как хора изгарят танкове и бомбардират къщи. На нашите ТВ-екрани наблюдаваме истински заплахи за начало на ядрена война. Аз самият не съм от СССР. Роден съм там. А основната фраза, която се използваше по време на детството ми, беше „борба за мир“. Призовавам всички да излязат на улиците и да се борят за мир.

Путин не е Русия. И ако има нещо в Русия, с което да се гордеете в момента, това са онези 6824 души, които бяха задържани, излизайки на улиците с плакати с надписи „Не на войната“. Казват, че ако не присъстваш на протест и не рискуваш да бъдеш арестуван, значи не можеш да се бориш за посланието си. Аз вече съм в затвора, така че смятам, че мога.

Не можем да чакаме и секунда повече. Където и да сте – в Русия, в Беларус, на другия край на света, излезте на главния площад във вашия град", пише Алексей Навални.

Той призовава за демонстрации по всяка възможна точка на земното кълбо, всеки ден от седмицата и в 2 ч. през уикендите и другите почивни дни. "Ако сте в чужбина, отидете пред Руското посолство. Ако можете да организирате демонстрация, направете го през уикенда. Да, може би само няколко души ще излязат на улиците първия ден. А на втория – дори по-малко. Но трябва, стискайки зъби и преодолявайки страха, да излезем и да настояваме за край на войната. Всеки арестуван трябва да бъде заменен от двама новодошли".

"Ако за да спрем войната, се наложи да запълним затворите и полицейските бусове, ще запълним затворите и полицейските бусове с нас самите.

Всичко си има цена и сега, през пролетта на 2022, ние трябва да платим тази цена. Няма кой друг да го направи вместо нас. Нека не само „бъдем срещу войната“. Нека се бием срещу войната", е силното послание на руския опозиционер.

Навални вече една година е в затвора, след като оцеля при отравяне с Новичок в Русия - престъпление, за което светът обвинява Кремъл. В началото на 2021 г. опозиционерът се завърна в Москва от лечението си в Германия и беше наказан да изтърпи ефективно наказание по старо дело, защото в периода на терапията е нарушил условието на изпитателния срок - т.е. не се е явявал пред инспекторите от Федералната служба за изпълнение на наказанията. Присъдата му е общо 2 г. и 8 месеца затвор.

На 15 февруари обаче започна второ дело срещу него - този път по обвинение в "мошеничество и неуважение към съда". Алексей Навални е обвинен, че е изхарчил част от даренията на Фонда за борба с корупцията за лични цели. Това може да му донесе още 15 г. лишаване от свобода.


Ходорковски: Войната е самоубийство за Путин, режимът му ще се разложи до година или двеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023