Делото "Ив Роше", или защо Кремъл вкара Алексей Навални в затвор Снимка: © Getty Images

Само преди 6 месеца Алексей Навални лежеше в кома в реанимационен кувьоз на път за берлинската болница "Шарите". Дори опитът за убийство с химикал от групата "новичок" не разубеди руския опозиционер да продължи похода си срещу Владимир Путин.

"Свободният" му живот след завръщането в Русия обаче продължи по-малко от час. Още на летището Навални беше задържан под стража, а на 2 февруари московският съд го осъди на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Циничната ирония на решението е в това, че Навални е наказан да изтърпи ефективно наказание по старо дело, защото в периода на лечението си в Германия е нарушил условието на изпитателния срок - т.е. не се е явявал пред инспекторите от Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Руските служби твърдят, че щом Навални е изписан от болница още през септември, той е трябвало да изпълнява задължението си да се отчита редовно. Съдът не взема предвид факта, че Навални се възстановяваше от покушение срещу живота си и продължаваше с рехабилитацията си до януари 2021.

Вторият абсурд около присъдата по т.нар. дело "Ив Роше" е в това, че още през 2017 г. Съдът в Страсбург осъжда Русия да плати обезщетение на Навални за "произволното и необосновано" наказателно преследване.

Още преди процесът да започне по същество, финансовия директор на компанията-жалбоподател свидетелства, че тя не е претърпяла вреди или пропуснати изгоди, за каквито се предполага, че се води разследването срещу опозиционера и неговия брат.

Руските власти се съобразяват с постановлението на ЕСПЧ и изплащат 4 млн. рубли като компенсация на Алексей Навални. Но присъдата по несправедливо проведения процес остава в сила. По-малкият брат на Алексей - Олег Навални (р. 1983) - лежи в затвора в продължение на 3,5 години.

Какъв е случаят "Ив Роше"?

Всичко започва през 2008 г., когато братята Навални не се занимават с политика, а с търговска дейност. Двамата създават дружеството "Главное подписное агентство" (наричано още "Главподписка", или "Главна агенция за абонаменти"), чиято първоначална цел е да извършва електронен абонамент за вестници и списания.

Бизнесът не сработва по план заради високите разходи за разпространение на печата, затова компанията се насочва към транспортните услуги. През август 2008 г. дружеството сключва договор за превоз на стоките на "Ив Роше Восток" (руски филиал на френската козметична фирма) от Ярославл до Москва. Двете фирми работят заедно до ноември 2012 г., като нямат претенции една към друга.

През декември 2012 г. обаче директорът на "Ив Роше Восток" Брюно Льопру внася жалба пред прокуратурата с искане да се провери договора с "Главподписка". Той подава сигнала след няколко посещения на сътрудници на Федералната служба за безопасност.

Интересът на контраразузнаването към Навални не е случаен.

През 2011 г. той вече е натрупал популярност благодарение на активността си за осветяване на корупционни нарушения - отначало като част от гражданския "Комитет за защита на московчаните", по-късно и като партиен активист. Юрист и финансист по образование, Навални става един от учредителите на движението "Народ" през 2007 г., което се определя като "национал-демократична" партия.

В края на 2011 г. Русия провежда парламентарни избори, които приключват с огромни протести заради административни нарушения и фалшификация на резултата.

Навални е един от участниците в т.нар. "Руски марш" от декември 2011, редом с Борис Немцов и други опозиционери срещу управляващата "Единна Русия". Най-големите демонстрации в Москва в този период събират между 90 и 120 000 участници, призоваващи за разпускане на Думата. Това са най-многочислените митинги в страната от 90-те години. Събитията бяха разчетени от Владимир Путин (по това време - премиер, готвещ завръщането си в президентството с познатата схема за размяна с Дмитрий Медведев) като опит за "преврат" по модела на арабските революции.

Привържениците на Алексей Навални смятат, че делото "Ив Роше" е само част от контраатаката на Кремъл срещу участниците в опозиционните протести (а те продължават и през 2012 г.).

Вреди няма - присъди има

През декември 2012 г. срещу него и брат му е повдигнато обвинение за мошеничество в размер на 55 млн. рубли, каквато е общата стойност на договора между "Ив Роше" и транспортната фирма. Окончателното обвинение снижава стойността на предполагаемата "кражба" до 26 млн. рубли (или около 817 000 долара според курса през 2013), но към делото се прикрепва и сигнал от фирма на име "Многопрофилна процесингова компания".

Обвинението срещу Олег Навални гласи, че той е убедил мениджърите на "Ив Роше Восток" да изберат услугите на частната компания "Главподписка", вместо да разчитат на държавните пощи, които не могат да изпълнят в пълен обем заявките на клиента. В резултат на това козметичната компания е сключила договор "на завишени цени", според прокуратурата.

Между 2008 и 2012 г. Олег Навални работи в отдела за вътрешни пратки на филиал на държавната "Почта России". Делото срещу него обаче не е за това, че е ощетил работодателя си, а че е формирал печалба при обслужването на частен клиент.

Алексей Навални атакува прокуратурата за това, че квалифицира като мошеничество обичайна и доброволна търговска дейност между частни дружества.

През 2013 г. адвокатите на жалбоподателя "Ив Роше Восток" изпращат писмо до прокуратурата, в което декларират, че фирмата им не е претърпяла имуществени вреди от договора си с "Главподписка".

Нарушен интерес няма, съответно - няма как да има състав на престъпление.

"Проведеният анализ от административно-финансовият директор на "Ив Роше Восток", основан на сравнителен метод за провеждане на експертизи, показва, че цената, установена с договора от 2008 г. между "Ив Роше Восток" и "Главное подписное агентство", представлява средното ниво за пазара", се казва в писмото. В него изрично се записва, че "отсъстват каквито и да е реални вреди или пропуснати ползи при сътрудничеството с "Главподписка" в периода 2008-2012.

Брюно Льопру отказва да се яви пред съда в качеството си на потърпевш. Не е призован дори като свидетел, независимо от настояването на защитата на братята.

Въпреки това през есента на 2013 братя Навални са дадени под съд, активите им са запорирани, а Алексей е поставен под домашен арест със забрана да ползва интернет, телефон или да коментира публично детайли по делото.

Той прекарва 10 месеца с мярка за неотклонение, преди на 30 декември 2014 г. съдът да произнесе присъдата "виновен". Наказанието е 3,5 години лишаване от свобода - условно за Алексей, ефективно за Олег. Решението е потвърдено от апелативна инстанция на 17 февруари 2015.

Решението на Съда в Страсбург

Докато по-малкият брат изтърпява наказанието си в колония, Алексей Навални подава жалба пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. На 17 октомври 2017 ЕСПЧ излиза с решение, че делото "Ив Роше" е разгледано в нарушение на правото на обвиняемите на справедлив процес и на правото на наказание само въз основа на закона.

Присъдата на руските магистрати е определена като произволна и необоснована.

Обезщетението, което се полага на братята, е в размер на 76 000 евро. "Компромисът" е, че мнозинството от съдиите по случая отказват да разгледат въпроса за политическа мотивация на наказателното преследване срещу Навални - въпреки особеното мнение на трима от магистратите.

Олег Навални прекарва 3,5 години в затвора, като година и половина лежи в единична килия. Излиза на свобода в края на юни 2018.

През юли 2018 правителството на Русия изплаща обезщетението на Алексей Навални по делото "Ив Роше", но Върховният съд отказва да отмени присъдата му. Напротив - тя се оказа претекст за руските служби да върнат опозиционера обратно в Москва под заплахата за замяна на условното наказание в ефективно. Навални се върна, но и нанесе най-тежкия си удар срещу Путин - 2-часовия документален филм за разхищенията при строителството на имението му в Геленджик.

Присъдата му беше прочетена на 2 февруари. От 3,5 години се приспадат 10-те месеца, прекарани в домашен арест. Остатъкът ще трябва да се изтърпи в колония.

Русия е единствената държава в Съвета на Европа, която от 2015 г. дава правото на своите власти да не изпълняват задължителните решения на Европейския съд за правата на човека.

Алексей и Олег Навални водят дело срещу френската компания-майка "Ив Роше" за това, че нейните представители в Русия "радостно се съгласиха да обслужат политическите интереси на Владимир Путин и да участват в активните мероприятия на ФСБ". Този процес все още не е доведен до край.


Дворецът на Путин в Геленджик: Подземният комплекс е на 16 етажа, аквадискотеките са две

Четката за тоалетна от имението на Путин - символ на протеста в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024