Четката за тоалетна от имението на Путин - символ на протеста в Русия Снимка: © https://twitter.com/Emelittences

Всеки протест има своите символи - знамена, плакати и емблематични слогани. Протестът срещу Владимир Путин от януари 2021 г. обаче ще остане в историята с един комичен атрибут, който се прочу по цял свят благодарение на разследването на Алексей Навални за огромния дворец на руския президент в Геленджик.

Много от участниците в протестите в Москва, Санкт Петербург и цяла Русия излязоха по улиците, носейки четки за почистване на тоалетна.

Някои от тях са най-обикновени, други са позлатени, трети дори са окичени с "перлени" гердани.

Тоалетната четка е символът на този протест заради разкритията за разхищенията на средства при обзавеждането на черноморския затворен комплекс на Путин, които бяха показани в документалния филм на Навални и Фонда за борба с корупцията.

Разследването показва фактурите за покупка на най-различни вещи от интериора не само на двореца, но и на винарните, които влизат в територията на имението. "Старият прованс" е "винен суперзавод", както го определят авторите. Обектът се строи в момента, като за изграждането му са ангажирани стотици души. Според данните от филма, годишната издръжка на този проект възлиза на 3 млрд. рубли (63 млн. лв.).

Екипът на Навални е успял да идентифицира фирмата, която се занимава с оборудването на винозавод, и да достигне до 58 митнически документа за внос на най-различни предмета от интериора - от вази до дивани с 20 възглавници.

Именно тук разследващите попадат на фактурите, според които производственият комплекс за вино си е поръчал италиански тоалетни четки за 700 евро (62 000 рубли) и държач за тоалетна хартия на стойност 1038 евро (92 000 рубли).

"150 000 рубли за четка и поставка за тоалетна хартия - само в един санитарен възел. А както може да се предположи, тук има десетки. Но това не е жилищен дом, не е вила, това е завод. Путин няма да живее тук, ще идва понякога, за да разглежда, да се разхожда сред лозята, да хвали тероара и да възкликва "Каква благодат!".

Но за всеки случай в тоалетната ще го очаква четка и държач за хартия на стойност 150 000 рубли.

Годишната пенсия на един средностатистически руски пенсионер е похарчена за една путинова тоалетна, в която вероятно самият Путин никога няма да стъпи", се казва в разследването на Навални.

Производителят на артикулите е Cristofari Ceramiche Srl, а получателят - дружеството "Кросс-Лоджик", регистрирано в "Санкт Петербург". На документите се отбелязва, че декоративното оборудване е за интериора на помещенията на "винения завод Криница".

Филмът "Дворецът на Путин, историята на най-големия подкуп в света" е гледан почти 70 милиона пъти в YouTube за последните 4 дни.


Над 1000 души са арестувани на протестите за Навални в Русия

Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024