Снимка: © https://twitter.com/Emelittences

Всеки протест има своите символи - знамена, плакати и емблематични слогани. Протестът срещу Владимир Путин от януари 2021 г. обаче ще остане в историята с един комичен атрибут, който се прочу по цял свят благодарение на разследването на Алексей Навални за огромния дворец на руския президент в Геленджик. 

Много от участниците в протестите в Москва, Санкт Петербург и цяла Русия излязоха по улиците, носейки четки за почистване на тоалетна.

Някои от тях са най-обикновени, други са позлатени, трети дори са окичени с "перлени" гердани. 

Тоалетната четка е символът на този протест заради разкритията за разхищенията на средства при обзавеждането на черноморския затворен комплекс на Путин, които бяха показани в документалния филм на Навални и Фонда за борба с корупцията. 

Разследването показва фактурите за покупка на най-различни вещи от интериора не само на двореца, но и на винарните, които влизат в територията на имението. "Старият прованс" е "винен суперзавод", както го определят авторите. Обектът се строи в момента, като за изграждането му са ангажирани стотици души. Според данните от филма, годишната издръжка на този проект възлиза на 3 млрд. рубли (63 млн. лв.). 

Екипът на Навални е успял да идентифицира фирмата, която се занимава с оборудването на винозавод, и да достигне до 58 митнически документа за внос на най-различни предмета от интериора - от вази до дивани с 20 възглавници. 

Именно тук разследващите попадат на фактурите, според които производственият комплекс за вино си е поръчал италиански тоалетни четки за 700 евро (62 000 рубли) и държач за тоалетна хартия на стойност 1038 евро (92 000 рубли).

"150 000 рубли за четка и поставка за тоалетна хартия - само в един санитарен възел. А както може да се предположи, тук има десетки. Но това не е жилищен дом, не е вила, това е завод. Путин няма да живее тук, ще идва понякога, за да разглежда, да се разхожда сред лозята, да хвали тероара и да възкликва "Каква благодат!". 

Но за всеки случай в тоалетната ще го очаква четка и държач за хартия на стойност 150 000 рубли.

Годишната пенсия на един средностатистически руски пенсионер е похарчена за една путинова тоалетна, в която вероятно самият Путин никога няма да стъпи", се казва в разследването на Навални. 

Производителят на артикулите е Cristofari Ceramiche Srl, а получателят - дружеството "Кросс-Лоджик", регистрирано в "Санкт Петербург". На документите се отбелязва, че декоративното оборудване е за интериора на помещенията на "винения завод Криница". 

Филмът "Дворецът на Путин, историята на най-големия подкуп в света" е гледан почти 70 милиона пъти в YouTube за последните 4 дни. 


Над 1000 души са арестувани на протестите за Навални в Русия

Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев