Дворецът на Путин в Геленджик: Подземният комплекс е на 16 етажа, аквадискотеките са две

Скандалът около двореца на Владимир Путин край Геленджик получи ново развитие, след като руската медия "Медуза" публикува свидетелски разкази на строители, работещи към имението.

Източниците на сайта твърдят, че руският президент е посещавал двореца най-малко четири пъти, а сградата има подземна част, която се спуска 16 нива надолу и може да се ползва като бункер при евакуация.

Преди дни Путин отрече да притежава имението край Геленджик и отхвърли твърденията на Фонда за борба с корупцията, че фирмата на братовчед му е формалният собственик на огромното стопанство край бреговете на Черно море, охранявано от ФСБ по въздух, суша и вода.

"Медуза" обаче публикува разказите на строители, според които Путин не е съвсем безучастен към случващото се в Геленджик.

Според източниците - преди всяка визита на руския президент управителите на двореца са се подготвяли извънредно внимателно. Служителите от екипа по експлоатация на обекта са вдигани на крак посред нощ, за да пренаредят тревните площи. Във времето на престоя на Путин в имението, не са допускани нито работниците, нито директорите на компаниите-подизпълнители.

Едно от посещенията на Путин в резиденцията се случва през пролетта на 2014 г. Работник от поддръжката е събуден посред нощ от "разтревожения глас на бившия началник", който го предупреждава, че "след два дни при нас ще пристигне "Първият човек".

Цялата служба от 80 технически лица започва веднага да се подготвя за визитата, без да дочака разсъмването.

"В следващите две денонощия разорахме цялата ***** алея, която води към главното имение. Имаше тревички, чиито краища бяха малко пожълтели заради топлото време, въпреки че ги поливахме. Цялата тревна площ беше премахната. Изкоренявахме дръвчета. После не знам откъде се взеха, но пристигнаха 20 камиона с нова трева - разпределиха я, посадиха нови дървета. Всичко старо наредиха да го изнесем и да го оставеим край Джанхот (местно селище)", разказва строителят, представен само с името Михаил от "Медуза".

Подземният комплекс под резиденцията се състои от 16 етажа, като прониква по цялата височина на нос Идокопас, където се намира двореца.

Най-горните етажи принадлежат към блока за техническа поддръжка, на 8-мото подземно ниво има винотека, а на най-ниския етаж е построен 100-метров тунел, който излиза на плажа. Строителството на шахтата на асансьора към бункера е струвало близо 3 млрд. рубли (над 63 млн.лв.).

"Отначало мислихме да направим ствола на асансьорната инсталация от метална конструкция, най-оптималното решение от гледна точка на цената беше да извадим шахтата пред имението. Но ни беше казано, че "това категорично не може да се случи, защото сме крайбрежна зона, в пограничен режим, граница със страни от НАТО и в никакъв случай не бива да разполагаме такива обект и с визуален достъп и още повече - с възможност за причиняване на щети", казва един от участниците в строителните работи.

Описват го като безпрецедентен подземен обект, който няма аналог по сложност и натовареност в Русия.

"Аквадискотеката", за която се разказваше във филма на Алексей Навални, е построена от две фирми "Боронд" и "Аквастрой", които често работят по поръчки на отдела за управление на имотите към президентството на Русия.

Оказва се, че втори подобен воден бар е построен и на територията на по-малък замък в село Дивноморское. Собственикът на това имение все още не е известен, но наричали постройката "Дачата на Дима" (сградата е строена по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев). За този "фонтан" са разработени 16 композиции, или партитури, за светломузика. В плейлиста има аржентински и бразилски мелодии, френски шансони, песни на ZAZ, Ванеса Мей, Enya, Кайли Миноуг и песен от саундтрака на "Матрицата", разказват информаторите на руската медия.

Кариерата на един от бившите управители на резиденцията Иван Сердитов е тясно свързана със семейството на президента, пише още в разследването. Юристът е помагал на бившата съпруга на Путин Людмила, като е ръководил дружеството "Стройметал", собственост на нейната сестра.

Цялото строителство в имението се ръководи от служители на Федералната служба по охрана.

Те отговарят за дисциплината по време на строителните работи, развеждат Путин в резиденцията по време на редките му посещения и предават поръченията на изпълнителите.

Според "Медуза" - много от фирмите, които са участвали в строителството, са държали на сайтовете си информация за престижната "държавна" поръчка. Поне осем компании са описали работата си по имението край Геленджик.

В петък журналистът Максим Иксанов (Mash) публикува клип от вътрешността на двореца, с който се опита да опровергае твърденията за разточителен лукс и скъп интериор. Сградата в момента се намира в основен ремонт, стените са оголени до бетон, а на обекта работят строители.

В оригиналното разследване на Навални обаче това не се отричаше - напротив, твърдеше се, че имението е подложено на постоянни ремонти, защото е проектирано погрешно и задържа влага и мухъл. Затова се е наложило всички мраморни облицовки, мазилки и тапети да бъдат свалени, а вентилационната система да се промени.

Снимки от 2011 г., които бяха показани във филма на Навални, демонстрират, че вътрешността на двореца е била изцяло обзаведена и украсена. Репортажът на Mash всъщност потвърждава, че в момента всичко се преработва отначало.


Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия

Четката за тоалетна от имението на Путин - символ на протеста в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024