Второ дело заплашва Алексей Навални с още 15 години лишаване от свобода

Руският опозиционен лидер Алексей Навални стана подсъдим по второ дело, докато излежава първата си присъда в затвора в град Покров (на около 105 км източно от Москва).

В началото на 2021 г. Навални беше наказан да изтърпи ефективно наказание по старо дело, защото в периода на лечението си в Германия е нарушил условието на изпитателния срок - т.е. не се е явявал пред инспекторите от Федералната служба за изпълнение на наказанията. Присъдата му е 2 г. и 8 месеца затвор, от която вече изтече една година.

На 15 февруари обаче започна второ дело срещу него - този път по обвинение в "мошеничество и неуважение към съда". Алексей Навални е обвинен, че е изхарчил част от даренията на Фонда за борба с корупцията за лични цели.

Сътрудниците на опозиционера обаче смятат, че той е жертва на нарочна схема, като дават за пример кои са хората, подали сигнал срещу него.

Един от предполагаемите "потърпевши" е Александър Кошелев - водопроводчик със заплата около 33 хиляди рубли, който в края на 2020 г. е решил да дари на ФБК първо 1 милион рубли, а после - още 20 000. Седмица по-късно преценил, че е бил подведен и подал жалба в съда за връщане на парите. Присвояване на над 1 млн. рубли се смята за престъпление в "особено голям размер", поради което и наказанието става много по-високо.

Не е ясно откъде Кошелев е разполагал с толкова внушителна сума пари на фона на собствените си доходи. Вторият от четиримата дарители е пенсионер на име Михаил Костенко, внесъл над 50 000 рубли (средната пенсия в Русия е под 16 000 рубли). Останалите двама души, за които се твърди, че са се оплакали от присвояване, са предприемачи, срещу които в момента се водят дела от руската прокуратура.

През май 2021 г. той беше обвинен и в неуважение към съда заради репликите си към съдията, която гледаше поредното дело срещу него - за обида срещу военен ветеран. Тогава Навални обяви, че заседанието на съда му напомня на фашистка комендатура и че няма да се обръща към водещата заседанието с "Ваша чест", а с "Оберщурмбанфюрер".

Двете преписки са обединени в едно, а делото вече започна по същество.

Процесът се гледа в зала на изправителната колония в Покров, където Навални изтърпява първото си наказание.

В помещението, в което се намира подсъдимият, са допуснати само няколко журналисти, на които е забранено да носят телефони или техника. Част от медиите са допуснати да наблюдават делото от съседна зала през монитор, докато други са принудени да чакат пред сградата на институцията.

В залата на Навални се намира съпругата му Юлия.

Репортери на ТВ "Дожд" съобщават, че отразяването на случващото се през монитора е почти невъзможно, защото звукът от видеото не се чува.

Руското законодателство не забранява провеждането на съдебни заседания извън сградите на съда. Все пак няма официално обяснение защо той не е отведен в Москва, а е решено магистратите да изслушват показанията в затвора. Сътрудниците на Навални смятат, че целта е да се затрудни максимално отразяването на съдебния процес.

Алексей Навални би трябвало да излезе от затвора през есента на 2023 г. Ако бъде осъден за мошеничество обаче, може да бъде наказан с до 15 години лишаване от свобода.


Русия нареди на медиите да изтрият разследванията на НавалниАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023