Руският опозиционен лидер Алексей Навални стана подсъдим по второ дело, докато излежава първата си присъда в затвора в град Покров (на около 105 км източно от Москва).

В началото на 2021 г. Навални беше наказан да изтърпи ефективно наказание по старо дело, защото в периода на лечението си в Германия е нарушил условието на изпитателния срок - т.е. не се е явявал пред инспекторите от Федералната служба за изпълнение на наказанията. Присъдата му е 2 г. и 8 месеца затвор, от която вече изтече една година.

На 15 февруари обаче започна второ дело срещу него - този път по обвинение в "мошеничество и неуважение към съда". Алексей Навални е обвинен, че е изхарчил част от даренията на Фонда за борба с корупцията за лични цели.

Сътрудниците на опозиционера обаче смятат, че той е жертва на нарочна схема, като дават за пример кои са хората, подали сигнал срещу него.

Един от предполагаемите "потърпевши" е Александър Кошелев - водопроводчик със заплата около 33 хиляди рубли, който в края на 2020 г. е решил да дари на ФБК първо 1 милион рубли, а после - още 20 000. Седмица по-късно преценил, че е бил подведен и подал жалба в съда за връщане на парите. Присвояване на над 1 млн. рубли се смята за престъпление в "особено голям размер", поради което и наказанието става много по-високо.

Не е ясно откъде Кошелев е разполагал с толкова внушителна сума пари на фона на собствените си доходи. Вторият от четиримата дарители е пенсионер на име Михаил Костенко, внесъл над 50 000 рубли (средната пенсия в Русия е под 16 000 рубли). Останалите двама души, за които се твърди, че са се оплакали от присвояване, са предприемачи, срещу които в момента се водят дела от руската прокуратура.

През май 2021 г. той беше обвинен и в неуважение към съда заради репликите си към съдията, която гледаше поредното дело срещу него - за обида срещу военен ветеран. Тогава Навални обяви, че заседанието на съда му напомня на фашистка комендатура и че няма да се обръща към водещата заседанието с "Ваша чест", а с "Оберщурмбанфюрер".

Двете преписки са обединени в едно, а делото вече започна по същество.

Процесът се гледа в зала на изправителната колония в Покров, където Навални изтърпява първото си наказание.

В помещението, в което се намира подсъдимият, са допуснати само няколко журналисти, на които е забранено да носят телефони или техника. Част от медиите са допуснати да наблюдават делото от съседна зала през монитор, докато други са принудени да чакат пред сградата на институцията.

В залата на Навални се намира съпругата му Юлия.

Репортери на ТВ "Дожд" съобщават, че отразяването на случващото се през монитора е почти невъзможно, защото звукът от видеото не се чува.

Руското законодателство не забранява провеждането на съдебни заседания извън сградите на съда. Все пак няма официално обяснение защо той не е отведен в Москва, а е решено магистратите да изслушват показанията в затвора. Сътрудниците на Навални смятат, че целта е да се затрудни максимално отразяването на съдебния процес.

Алексей Навални би трябвало да излезе от затвора през есента на 2023 г. Ако бъде осъден за мошеничество обаче, може да бъде наказан с до 15 години лишаване от свобода.


Русия нареди на медиите да изтрият разследванията на НавалниАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество

"Булгаргаз" разглежда офертите от търга за доставки на газ

Няма руски оферти, които участват в търга

"Който трябва да знае - знае": Слави Трифонов си издаде индулгенция за нарушението на закона

Трифонов не искал данните за имуществото му да "задоволяват жълто любопитство"

Rammstein отмениха шоу за 150 хиляди души в Мюнхен

Мегаконцертът трябваше да се случи в Новогодишната нощ, но властите не го разрешиха

Сърбия изпраща два хеликоптера заради децата, пострадали тежко на АМ "Тракия"

За втори път за месец съседна държава прибира пострадали свои граждани с медицински хеликоптери от България

Руска инфлуенсърка загина при взрив на мина край Донецк

Земфира Сулейманова е била активистка на крайната националистическа партия "Другата Русия"

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021