Руският регулатор Роскомнадзор е заплашил да блокира достъпа до няколко от най-популярните независими медии, ако не изтрият статиите си, с които отразяват антикорупционните разследвания на Алексей Навални - включително статиите по повод последния му филм за огромното имение в Геленджик, т.нар. дворец на Владимир Путин

Сред цензурираните медии са сайтът Moscow Times, телевизионният канал "Дождь", "Ехото на Москва", "Знак", "Свободни новини" , "Медуза" и др. 

Прокуратурата е разпоредила искането за сваляне на разследванията с твърдението, че те са произведени от "организация, чиято дейност е забранена в Русия" - т.е. Фондът за борба с корупцията, на който Навални беше основател. Дейността на фонда беше обявена за незаконна през лятото на 2021 г., няколко месеца след като опозиционният лидер беше вкаран в затвора. 

Най-малко петима регионални координатори на ФБК са в ареста или са разследвани заради организиране на "екстремистка" групировка. 

Публикациите, което подлежат на изтриване, обхващат периода от 2017 г. досега - сред тях има множество различни разследвания за корупционни схеми. Едно от тях показва тайните резиденции на бившия премиер Дмитрий Медведев, други разкриват недекларираните имения на депутати и директори на държавни компании като "Ростех" и "Роскосмос". 

Едно от най-известните разследвания на екипа на Навални беше за т.нар. "дворец на Путин" близо до черноморския курорт Геленджик  - огромно имение от 7000 хектара, "най-секретният и охраняван обект в Русия, без преувеличение". 

Авторите на разследването оценяват стойността на строителството и луксозното оборудване на сумата от 100 млрд. рубли (или около 2,2 млрд. лв.), похарчени за период от 15 години. 

Документалният филм се превърна в най-популярния клип на руски автор в YouTube през 2021 г., като за малко повече от една година има над 121 милиона гледания. 

"Това е ниво на цензура, каквото никога не сме виждали", коментира пред "Дождь" медийният експерт Галина Арапова. 

Тя посочва, че главният проблем на Роскомнадзор е фактът, че самите разследвания се намират на чуждестранна платформа - YouTube - която е извън зоната на влияние на руското правителство. За сметка на това прокуратурата явно ще направи опит да забрани дори преразказите на разследванията в местните медии. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне