Русия нареди на медиите да изтрият разследванията на Навални

Руският регулатор Роскомнадзор е заплашил да блокира достъпа до няколко от най-популярните независими медии, ако не изтрият статиите си, с които отразяват антикорупционните разследвания на Алексей Навални - включително статиите по повод последния му филм за огромното имение в Геленджик, т.нар. дворец на Владимир Путин.

Сред цензурираните медии са сайтът Moscow Times, телевизионният канал "Дождь", "Ехото на Москва", "Знак", "Свободни новини" , "Медуза" и др.

Прокуратурата е разпоредила искането за сваляне на разследванията с твърдението, че те са произведени от "организация, чиято дейност е забранена в Русия" - т.е. Фондът за борба с корупцията, на който Навални беше основател. Дейността на фонда беше обявена за незаконна през лятото на 2021 г., няколко месеца след като опозиционният лидер беше вкаран в затвора.

Най-малко петима регионални координатори на ФБК са в ареста или са разследвани заради организиране на "екстремистка" групировка.

Публикациите, което подлежат на изтриване, обхващат периода от 2017 г. досега - сред тях има множество различни разследвания за корупционни схеми. Едно от тях показва тайните резиденции на бившия премиер Дмитрий Медведев, други разкриват недекларираните имения на депутати и директори на държавни компании като "Ростех" и "Роскосмос".

Едно от най-известните разследвания на екипа на Навални беше за т.нар. "дворец на Путин" близо до черноморския курорт Геленджик - огромно имение от 7000 хектара, "най-секретният и охраняван обект в Русия, без преувеличение".

Авторите на разследването оценяват стойността на строителството и луксозното оборудване на сумата от 100 млрд. рубли (или около 2,2 млрд. лв.), похарчени за период от 15 години.

Документалният филм се превърна в най-популярния клип на руски автор в YouTube през 2021 г., като за малко повече от една година има над 121 милиона гледания.

"Това е ниво на цензура, каквото никога не сме виждали", коментира пред "Дождь" медийният експерт Галина Арапова.

Тя посочва, че главният проблем на Роскомнадзор е фактът, че самите разследвания се намират на чуждестранна платформа - YouTube - която е извън зоната на влияние на руското правителство. За сметка на това прокуратурата явно ще направи опит да забрани дори преразказите на разследванията в местните медии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023