Снимка: © Getty Images

Живеещият в изгнание в Лондон критик на Кремъл Михаил Ходорковски определи инвазията в Украйна като „политическо самоубийство“ за Владимир Путин.

Според бившия собственик на „ЮКОС“ руският президент не може да спечели войната в Украйна - „дори ако успее да завладее Киев или Харков“.

Някога Ходорковски беше най-богатият човек в Русия, но прекара 10 години в затвора заради фалшиви, според него, обвинения от страна на Кремъл. В началото на новия век компанията му „ЮКОС“, базирана в Москва, произвежда 17% от руския петрол. Собственикът ѝ е със значително влияние в Кремъл, а личното му богатство е 3,7 милиарда долара

Един от служителите му в миналото беше министър на енергетиката, друг – тогавашен зам.-началник на кабинета на Путин. През 2003 г. богатството на Ходорковски се удвоява, но през октомври е вкаран в затвора по обвинения за измама и укриване на данъци, които той отрича. Подозренията, че именно Путин стои зад задържането му, замразяването на активите му и последвалото раздробяване на компанията му, са огромни.

Сега живеещият в Лондон бизнесмен даде интервю за France 24, в което заяви, че руският президент е бил „дълбоко разочарован“ от събитията в Украйна от 2014 насам. Тогава Русия анексира полуостров Крим. Според Ходорковски решението на Путин да нахлуе в съседната страна е „с емоционална природа“.

„Путин проявява признаци на старческа параноя, но не е луд в клиничния смисъл на думата", смята Ходорковски. „Той допусна много грешки в планирането на инвазията, отчасти заради изолацията, която тормози всички авторитарни лидери“.

Нахлуването на руския президент в Украйна е "историческа грешка", без която той е можел да остане на власт до смъртта си, смята критикът на Кремъл и прогнозира "разлагане" на руския режим в рамките на "една или две години".

„Макар че руското обществено мнение до голяма степен подкрепя войната, благодарение на пропагандата и репресиите на Кремъл срещу пресата, това мнение ще се промени, след като руските войници се завърнат в ковчези, а населението започне да изпитва последиците от икономическите санкции и международната изолация“, твърди Ходорковски.

Той смята, че сега Путин се опитва да "спечели време пред лицето на антивоенното движение, което се развива в Русия“, и че за да спре демонстрациите в собствената си страна, ще трябва да прибегне до армията си. Вече над 7600 души, които протестират за край на войната, са арестувани в Русия.

Ходорковски повтори призива за масови демонстрации против войната, отправен от затвора от друг критик на Путин - Алексей Навални.

Преди седмица Ходорковски заяви, че "би се изсмял" при споменаването на ядрена война. Но не и днес: "Путин е готов да използва тактически ядрени оръжия", твърди той.


Навални от затвора: Нека не сме нация на страхливци - да излезем и да се бием срещу войнатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем