Снимка: © Getty Images

Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ забрани излъчването на BBC на територията на страната. Атаката на държавата срещу независимите медии продължава с блокирането на местните „Медуза“ и „Радио Свобода“ – едни от последните останали, които наричат случващото се в Украйна „война“ и информират обществото с реални факти и интерпретация на събитията.

Всичко това се случва след разпадането на независимото радио „Ехото на Москва“ след същата забрана от страна на „Роскомнадзор“, както и след блокирането на опозиционната телевизия „Дождь“.

"Газпром" ликвидира известното радио "Ехото на Москва"

Руският филиал на BBC е бил спрян от властите в петък, съобщава британската медия.

Междувременно редакторите на „Медуза“ обявиха, че ще продължат да поддържат профилите си в социалните мрежи, където читателите могат да намерят цялата нужна информация. Те призовават хората да се абонират и за нюзлетъра на „Kit“ – друга медия на създателите на „Медуза“.

„Сайтът ни е блокиран, също като тези на много други независими медии и платформи. Най-вероятно няма да можете да ни четете по нормалния начин. Това не предвещава нищо добро и означава, че честните и навременни новини са ни нужни много повече от всякога“, пишат редакторите.

„Роскомнадзор“ обясни блокирането на медията с факта, че тя вече е вписана в регистъра на интернет ресурсите, “съдържащи призиви за масов безпорядък, екстремизъм и участие в незаконни масови акции”.

Регулаторът блокира всички медии, които не отстраняват от сайтовете си или от ефир информация за Украйна, която не се позовава на руски официални източници и в нея се употребяват думите „война“ и „инвазия“.

В петък Facebook и множество уебсайтове в Русия бяха частично недостъпни, тъй като властите се противопоставят на критичните гласове, пише The Moscow Times. Сред тях са Deutsche Welle, RFE-RL и рускоезичният филиал на BBC.

Междувременно Google и YouTube обявиха, че напълно спират продажбата на онлайн реклами в Русия. Решението на световните технологични лидери следва примера на Twitter и Snap.

"В светлината на извънредните обстоятелства, спираме рекламите в Русия," гласи изявление на Google. Преди това компанията вече забрани на медии с държавно финансиране да купуват или продават през технологията ѝ за реклами.

В четвъртък комуникационният регулатор "Роскомнадзор" поиска от американската платформа да спре да показва в YouTube реклами с "фалшива политическа информация" за Украйна, чиято цел е да се "заблуди руската публика".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос