"Газпром" ликвидира известното радио "Ехото на Москва" Снимка: © Getty Images

Една от най-известните медии в Русия - "Ехото на Москва" - е ликвидирана с решение на съвета на директорите й.

Радиото, което съществува от 1990 г. насам, беше свалено от ефир с решение на медийния регулатор "Роскомнадзор" преди дни заради това, че отразява войната в Украйна като война, а не като "специална операция за мир", каквато е официалната версия на Кремъл.

На 3 март мажоритарният собственик на "Ехото на Москва" - "Газпром медиа" - е свикал общо събрание на съвета на директорите и с мнозинство от три гласа е решил да прекрати съществуването му. Предстои да бъде закрит и сайтът echo.msk.ru.

"Газпром" притежава 66% от собствеността на радиото от 2018 г. насам.

Главният му редактор Алексей Венедиктов е най-големият миноритарен собственик. На една от годишните си пресконференции Владимир Путин обяви, че държавната компания "не се намесва в редакционната политика" на медията, но самият той смята, че "твърде много от нещата, които се пропагандират там, изискват много внимателна филтрация".

Закриването на радиото и сайта не означава, че журналистите от екипа ще спрат да работят, казва Венедиктов в канала си в Telegram.

В интервю за "Новая газета" той разказва, че всеки ден в редакцията са получавани изисквания от "Роскомнадзор" за премахване на определени статии от сайта.

"Разпореждах на екипа да ги свали за 10 минути - изпълнявахме всички предписания. Не смятахме, че сме направили нарушение, но все пак живеем в Русия. Това е цензура, но всички разбират какво се случва", казва той.

В живия ефир на радиото обаче няма как да се "филтрират" събеседниците, които отказват да наричат войната "операция".

"Във войната винаги има щети, а ние сме съпътстващи щети. "Дождь", "Новая газета", ние и много други медии правим картината на това военно противопоставяне по-обемна и по-нееднозначна. Затова хората, които отговарят всичко да тече гладко и чистичко в политически план, са решили да затворят вратите на всички съмняващи се", казва той.

"Ако погледнете антивоенните петиции, там навсякъде има хора, които винаги са били лоялни към Путин и почти винаги - към политиката му. Доколкото знам, това е бил сериозен удар за него. Борбата се води за онези, които ще пишат историята - а това е аудиторията на "Ехото на Москва", "Новая газета" и "Дождь". Украинската страна се оказа по-изобретателна, професионална и популярна в информационната политика. И какъв избор имат онези, които се въртят в кръг около нашия Първи човек? Не могат да спечелят, не могат и да обяснят какво правят. Остава само да прекъснат кабела с брадва. На тяхно място и аз щях да го направя", казва още Венедиктов.

"Ехото на Москва" е първата частна информационна радиостанция в СССР и е в ефир от август 1990 г. По време на опита за преврат срещу Горбачов през 1991 г. тя е една от малкото медии, които се обявяват против пучистите. Това е и единственият случай, в който радиостанцията е изключена от ефир.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023