До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна Снимка: © GettyImages

Руските граждани могат да бъдат осъдени на затвор за това, че разпространяват информация, която не съответства с руската позиция за войната в Украйна.

Парламентът в Москва прие на първо четене закон, криминализиращ умишленото разпространяване на „фалшива“ информация. Той предвижда лишаване от свобода до 15 години за всеки гражданин на Русия, който разпространява "неверни", според властите, твърдения, че случващото се в съседната страна е "война".

Предвиждат се глоби, както и присъди до 3 години за „неверни“ твърдения, свързани с военните сили. Максималното наказание се повишава до 15 години в случаите, в които се смята, че твърденията са довели до „тежки последици“.

Според закона, потъпкващ свободата на словото, нарушения са още „отправянето на призиви срещу използването на руски войски за защита на интересите на Русия“ или „за дискредитиране на такава употреба“ - с възможно наказание до 3 години затвор. Същата разпоредба важи и за призиви в подкрепа на санкции срещу Русия.

Законопроектът ще бъде добавен като отделен член към руския Наказателен кодекс за „предотвратяване на дискредитирането на въоръжените сили“ на Русия по време на техни операции за „защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани“.

След като беше одобрен и от горната, и от долната камара на парламента, законът трябва да бъде подписан от президента Владимир Путин. Възможно е той да влезе в сила още в събота, каза председателят на долната камара Вячеслав Володин, цитиран от "Associated Press".

„Възможно е до утре правилата му да принудят онези, които са излъгали и са направили изявления, дискредитиращи нашите въоръжени сили, да понесат много тежко наказание“, заяви Володин.

Новината идва на фона на руската инвазия в Украйна и репресиите срещу независими медии в Русия. Регулаторът „Роскомнадзор“ блокира чуждестранни медийни организации, сред които BBC, Радио „Свобода“ и Дойче Веле. Опозиционното радио "Ехото на Москва" и ТВ "Дождь" вече бяха свалени от ефир, блокирани са още базираният в Латвия сайт "Медуза" и независимата "Знак".

Москва блокира BBC и още независими медии, Google и YouTube спряха напълно рекламите в Русия

Според регулатора, причината за спирането на независимите медии е „невярната информация“, която те са публикували, относно „методите за провеждане на бойни действия, броя на загубите от въоръжените сили на Руската федерация и жертвите сред цивилното население“.

Руските власти многократно осъждаха новините за неуспехите на руските военни сили и определяха информацията за загинали цивилни в Украйна като „фалшива“.

Държавните медии наричат нахлуването на Русия в Украйна не с термините „война“ или инвазия“, а с думите „специална военна операция“.


Как изглежда войната в Украйна през руския телевизионен ефир



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024