Снимка: © Getty Images

Колкото и далеч да сме от бойните действия в Украйна, войната за истината отдавна гори пред очите ни в социалните мрежи. Неспособността или явното нежелание на модераторите им да филтрират откровената дезинформация може да разкаля терена до отчайваща степен. 

Всеки грамотен човек обаче разполага с това, което му е необходимо, за да се защитава в сблъсъка с фалшиви новини, твърди Тим Хартфорд. Журналистът от Financial Times e автор на няколко книги, които са посветени на това да помогнат на хората да разбират света около себе си по-добре с помощта на статистиката и данните. 

Хартфорд казва, че най-ценните ресурси срещу дезинформацията са любознателността, търпението, постоянството и здравият разум - те биха били достатъчни и за хора, които не са посветили години от живота си в изучаване на кризата в Украйна.  

Той дава пет практични примера за начините, по които можем да се ориентираме в потока от противоречиви послания и образи. 

На първо място - трябва да си дадем сметка, че голяма част от дезинформацията е абсурдно елементарна и това си личи, когато отделим време за проверка. 

От години съществува митът, че хитро манипулираните статистически данни са най-опасните оръжия на дезинформацията. Възходът на AI доведе и до опасения за разпространението на лъжи чрез deep fake технологии. Но не е нужно срещу вас да стои майстор на специалните ефекти, за да се опита да ви заблуди. 

Аудиторията, която е възприемчива на внушения или просто няма време да проверява всички факти, може да се подведе и по зле скалъпените лъжи. 

Тим Хартфорд описва голяма част от дезинформацията около Украйна като материал "на ниво детска градина" с разпространение на клипове от видеоигри или екшън-филми като "събития" от фронта. Зрелищното съдържание, извадено от контекст, е идеално за бързо споделяне в социалните мрежи. Видеото може и да е оригинално, но описанието му е пълна лъжа. 

Важно е да обръщаме внимание не само на "новината", но и на собствената си реакция спрямо нея. 

"Хващаме на манипулациите не защото сме глупави, а защото сме емоционално възбудени", казва Хартфорд. 

Често можем да разпознаем лъжите, ако се замислим трезво над това, което четем или гледаме. Но ако сме гневни, уплашени или възхитени от посланието им, няма как да разсъждаваме спокойно. 

Никой не е сам в битката за истината. 

Дезинформацията не е нищо ново, но през последните години се появиха множество независими организации, които се занимават с бърза и ясна проверка на фактите - наред с професионалните журналисти, чиято основна задача е да установяват какво се случва по света и които са готови да рискуват живота си, за да си свършат работата. 

Да не вярваш на нищо е също толкова опасно, колкото и да се доверяваш на всичко.

Пълният скептицизъм към образите и посланията в медиите и социалните мрежи може да изглежда като имунна реакция срещу деизнформацията, но всъщност не е. Много по-разумно е да се опитаме да разберем каква е разликата между истината и лъжата. 

Една от целите на манипулативните кампании е да накарат хората да си помислят, че истината никога няма да се разбере. Този инструмент е насочен не толкова към "всеядната" публика, а към хората, които се колебаят и не искат да бъдат подведени. 

Ако те бъдат убедени, че "всичко е лъжа", инстинктивно ще отхвърлят истинските свидетелства за ужасите на войната. 

ProPublica установява, че в последните месеци се появява феноменът на "фалшивият fact-checking" - действителни събития се представят като дезинформация при "неутрална" проверка на фактите. Истината, етикетирана като лъжа, се разпространява през онлайн-каналите на руските държавни медии и по този начин се превръща в още едно оръжие на дезинформацията. 

Тук целта не е директна измама, а създаване на усещане за объркване, цинично отричане на всичко и разсейване на вниманието на хората. 

На последно място - каквито и дебати за дезинформацията да се водят, хората не бива да забравят най-важното.

В Украйна се води брутална война, която доведе до икономическа криза и хуманитарна катастрофа. 

Всички решения, които обществата и техните лидери вземат, би трябвало да изхождат от тази базова истина. 


Министър Божанов: Фейсбук блокира легитимни гласове и е неадекватен в комуникацията си с нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия