Малко коли организират премиерите си на писти, а аз рядко пропускам подобни тестови шофирания. Тази пролет обаче нещата около мен бяха доста сгъстени и нямаше как да се измъкна, за да отида за два дни до Сърбия.

Харесвам космическия дизайн на Ioniq 5 още от първата версия и чаках удобна възможност да покарам тази кола. Излизането на 5N и всичко, което изчетох около премиерата на този SUV обаче ме заинтригуваха още повече.

Ако при Ioniq 5 говорим за дизайн, то при 5 N вече сме в космоса на спортните автомобили.

Докато с хората от Hyundai България успяхме да се уговорим за тест драйв беше станало вече август.

В жегите и лятната небрежност отидох да взема колата без особени очаквания и предварителна нагласа. Още не знаех какво ме чака.

Експертът, който ми я предаваше обаче, беше много в час и още с първите си думи отпуши любопитството ми.

При 5 N само купето и интериорът на „петицата“. Всичко останало е дело на спортната дивизия на Hyundai - 609 к.с., 650 к.с. с бууст за 10 сек, спортно адаптивно окачване, специални системи за сигурност, ускорение от място до 100 км/ч за 3,5 секунди, 21 инчови гуми с впечатляващи по големина спирачни дискове и апарати. Два двигателя – този, който задвижва предните колела, дава 223 к.с., а другият, който задвижва задните, 378 к.с.

Трудно е да се каже кое точно прави най-силно впечатление при среща с колата за първи път. Отначало виждате цвета и той не прилича на нищо, което автомобилната индустрия познава.

Матово електрическо синьо, което трудно се пресъздава чрез снимки. Към синьото дизайнерите на автомобила са добавили оранжеви детайли по купето, които на живо също създават впечатление, че по тях тече сила и енергия. Разбира се, вие можете да си поръчате 5 N и в други цветове, но това съчетание, в което беше и световната премиера, е наистина изключително.

Вътре погледът ви се заковава за волана – от него веднага става ясно, че ще карате нещо специално.

Излязохме от шоурума на Hyundai спокойно и тръгнахме по Околовръстното.

За несвикнали (поне за мен) със спортните електрически коли има една уловка – безшумното плъзгане на автомобила от една страна, и супердинамиката - от друга, създават известно предизвикателство за вестибуларния ми апарат. Докато не се сетих, че мога веднага, с един от многото бутони на спортния волан, да включа симулацията на звук от двигател. Това ме върна на земята бързо, и проблемът се реши.

Hyundai

Трябва да се каже, че звуковата симулация е перфектна. Колата която карам ежедневно, е спортна бензинова с добри ауспуси и съответния звук, така че мога да направя съвсем директно сравнение. 5 N симулира дори и микро експлозиите от неизгорели газове, ограничителя на обороти и всякакви вариации при подаването и връщането на газта.

5 N е оборудван с N e-shift, който успешно симулира осемстепенна скоростна кутия с двоен съединител. Все едно чувствате смяната на предавките – вие самият можете да ги командвате от перата на волана – а ако пропуснете момента да качите, звукът се променя и усещате как губите мощност. Всичко е повече от реалистично.

Докато сме на тема „волан“. В горната част има два цветни бутона (няма да се изненадате, че са оранжев и син), със синия се сменят режимите на шофиране, а оранжевият е за „извикване“ на спешните 50 к.с. допълнително, които буквално изстрелват колата като куршум.

За няколкото дни, в които 5 N беше на мое разположение, никога не ми се наложи от обстоятелствата да ползвам този бууст. Автомобилът е супербърз и динамичен и без тях, и предполагам, че ако не бях пропуснал тест драйва на пистата в Сърбия няколко месеца по-рано, той щеше да играе по-голяма роля там.

Hyundai

Винаги съм знаел, че за една кола от подобен клас е по-важно как спира, отколкото как набира. Дадох най-доброто от себе си да тествам тази максима по пътя между София и Самоков, и следва да се отбележи, че спирачките работят идеално. Не се усети и най-малка следа от прегряване, настроени са много добре спрямо баланса и теглото на колата.

N Pedal е интелигентно софтуерно решение, което носи по-добра чувствителност на педала на газта и осигурява незабавна реакция при завиване.

Hyundai

Като цяло, човек не остава с впечатление, че кара автомобил с тегло от 2,2 тона. Напротив – усещането е за лекота при управлението, и за достатъчна твърдост на купето, когато стане въпрос да се влиза в бързи завои или да се правят резки маневри.

Седалките са категорично спортни, държат тялото здраво и стабилно.

Ioniq N5 Side View Mirror

Колата има огромен дисплей, който може да показва всичко, което ви дойде наум. Няма да се спирам на детайлите, освен на удобната (и важна) екстра при включването на мигач пред вас да отваря екран, който визуализира съответната камера за обратно виждане. Така на практика няма „мъртва зона“ на страничните огледала, и разбира се, е много по-безопасно да се предприемат маневри.

Ioniq 5 N е и първата електрическа кола, която Джереми Кларксън признава публично, че харесва.

"Hyundai прилича на Golf, проектиран от човек, уволнен от Lamborghini, защото е бил твърде луд", пише човекът-Top Gear в авторското си ревю за The Sunday Times, посветена на Hyundai Ioniq 5 N.

Въпреки че тежи 2 тона, на старта тази кола е като Юсейн Болт, казва Кларксън.

“Разбира се, много електрически автомобили могат да направят този трик, но само за кратки периоди. При Ioniq тягата просто продължава да се появява.”

Тази кола има режими на каране за всеки - общо 12 на брой. От такъв подходящ за писта (N-то в името на модела идва от Нюрбургринг) до drift режим (Torque Kick Drift), който мести подаването на мощност между предната и задната ос и симулира действието на съединителя на автомобил с ДВГ и задно предаване, с който можете да завъртите гуми пред Ал. Невски. Там това върви.

Истината е, че това е автомобил, който може да се настройва според настроението ви. И че лесно можете да забравите, че е електрически.

Но като стана дума - батерията му е увеличена до 84 кВтч и от 448 км. максимален пробег.

И цената ли? 150 хил. лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Първият магазин Ozone Live в Бургас отваря врати

Повече продукти, повече промоции и обстановка като никъде другаде

18:19 - 23.10.2024
Важно днес

Смъртоносна терористична атака в Турция: атентатори нападнаха ключов военен обект (Обновена)

Загинали и ранени при терористична атака в Турция

16:48 - 23.10.2024
Важно днес

Общинските сензори за качеството на въздуха в София се оказаха безполезни

От 1 декември отново влиза в сила т. нар. нискоемисионна зона в центъра

16:10 - 23.10.2024
Важно днес

Съдът отказа да пусне на свобода един от главните герои от скандала в "Митници"

Двама от петимата обвиняеми по делото в момента се намират в ареста у нас

15:22 - 23.10.2024