"Това не е за мъртвите, а за живите". Цветя в знак на протест срещу войната се появиха в 60 руски града Снимка: © Getty Images

Хора в Русия продължават да почитат паметта на десетките украинци, които загинаха по време на ракетния удар по град Днипро миналия месец. Цвета, плюшени играчки и бележки, написани на ръка, се появиха в поне 60 града на руска територия точно до статуите на украински поети или до тези на жертви на политическите репресии от съветската епоха.

Атаката срещу Днипро беше една от най-смъртоносните от началото на руската инвазия в Украйна и предизвика нова форма на антивоенен протест в Русия. За тях разказва "The Moscow Times" - независимо издание, базирано в Нидерландия, което се фокусира върху новините от Русия.

"Не можех да мълча. Това е позиция срещу войната, а не просто траур за загиналите в Днепро", казва под условие за анонимност жена, която е положила цветя на паметник в сибирския град Новосибирск.

Кадрите от разрушения жилищен блок и цивилните жертви след удара на 14 януари служат като шокиращо напомняне за разрушенията, причинени от войната в Украйна, и предизвикват гняв и срам сред някои руснаци.

Продължаващите възпоменания на жертвите от нападението са първите антивоенни протести в цялата страна след демонстрациите срещу "частичната" мобилизация в страната през септември. Те дори си спечелиха собствено име: "цветни протести" (Цветочный протест).

Въпреки че от ракетния удар срещу Днепро вече изминаха три седмици, по редица руски паметници продължават да се появяват цветя.

"Реших да положа цветя на местния мемориал, за да покажа, че не на всички руснаци им липсва състрадание към украинците. Мислех си за жертвите в Днепро и за това какво трябва да е било да се намираш под отломките", казва мъж от Ханти-Мансийския автономен окръг.

Съобщава се, че в четвъртък в южния руски град Краснодар местни жители са положили жълти рози със синьо-жълти панделки - цветовете на украинското знаме. В град Казан местни жители са поставили цветя и снимки от разрушената жилищна сграда в Днепро. Те са оставили и ръчно написано послание, което гласи: "Казан скърби". Предметите са оставени до паметник за жертвите на политическите репресии.

В севернокавказкия град Владикавказ пред друг такъв паметник се виждат няколко червени карамфили и детска играчка, а в град Псков има положени цветя и запалени свещи.

При нападението срещу Днепро загинаха най-малко 46 души, включително шест деца. Други 80 души бяха ранени. Кремъл не поема отговорност за случилото се, като официални лица и прокремълски коментатори предполагат, че експлозията в жилищния блок е причинена от украинската противовъздушна отбрана.

Паметник на украинската писателка Леся Украинка е обсипан с цвета

Много от участниците в т.нар. "цветните протести" посочват пред The Moscow Times, че паметта за жертвите от Днепро им помагала да се чувстват като част от по-голямо антивоенно движение.

"Това не е за мъртвите, това е за живите. Трябва да знаем, че не сме сами", казва Захар - млад мъж, който наскоро е положил цветя на един от мемориалите в Санкт Петербург.

"Чувствам невероятен срам за страната си и невъзможността да помогна по какъвто и да е начин, освен с такива малки жестове", казва друга жена от Псков.

Руските "протестиращи с цветя" не са се сблъскали със същото ниво на полицейски репресии като тези, които бяха арестувани заради демонстрациите си веднага след началото на инвазията през февруари

Миналия месец 26-годишната Екатерина Вареник е задържана за 12 дни за това, че е пренебрегнала полицейско разпореждане, докато е държала плакат с надпис "Украйна не е наш враг" до паметник в центъра на Москва.

"И двамата с Екатерина смятаме, че това е политическо преследване. Те искат да покажат, че трябва да се страхуваме от полицията и че не можем да се изказваме против така наречената военна операция", заяви адвокатът ѝ Владимир Жилкин

В някои градове обаче полицията патрулира в близост до паметниците, където хората отиват да оставят цветя.

"Изплаших се, когато видях полицаи", разказва една московчанка пред изданието, която три пъти е ходила до статуята на украинската писателка Леся Украинка, за да отдаде почитта си.

Местните власти в няколко града дори премахват цветята. Поне три от седемте импровизирани акции а в Санкт Петербург вече са почистени от общински служители.

Това не е първият случай, в който в Русия се наблюдават подобни акции. Миналата година след инвазията бяха положени цветя пред украинското посолство в Москва и на други места. Реакцията след нападението в Днепро обаче е още по-голяма.

"Не беше по силите ми да мълча; щях да се намразя за такова малодушие или безразличие. Това не е героична постъпка, но дори такива действия са ценни в днешна Русия", казва жена от централния руски град Йошкар-Ола.

Малката художничка от Днипро, която мечтае всичко "да е като преди"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024