"Не Русия спря газта, ние спряхме кранчето", или ТВ в събота сутрин

"Не Русия спря газта, ние спряхме кранчето",

"Събираме пари за оръжие за Украйна, а сме оставили българската армия на произвола на съдбата",

"Русия и Путин не са длъжни да снабдяват света с газ без пари",

"Огромна част от руските туристи няма да ги има заради политиката на държавата. И преди внасяхме работна ръка от Украйна, но не беше на нивото на другите".


Това са само част от откровенията, които се леят от ефира на трите национални телевизии в най-гледания публицистичен пояс в събота.

Авторите на тези послания са както идейни съмишленици - Румен Овчаров и Татяна Дончева - така и хора като Красимир Каракачанов, който до преди година беше вицепремиер в кабинета на ГЕРБ.

Оплаквачът на прословутите руски туристи, разбира се, е Ричард Алибегов - председателят на Българската асоциация на заведенията, който продължава да смята, че ДДС-то на сладоледа е по-важно от войната в Украйна.

Ако Андрей Райчев е поканен в bTV като безпристрастен анализатор, то за зрителите трудно можеше да има колебания за позицията му в конфликта между българското правителство и "Газпром" - той е авторът на разсъждението, че България "сама спря кранчето" на тръбата на руския монополист.

Това, което обединява почти всички социолози по студиата е, че правителството на Кирил Петков вече е направило крачката отвъд ръба на бездната и е въпрос на време да образува прашен облак на дъното ѝ. Ако не е до дни - ще е до месеци. Ако не заради Украйна, ще е заради Македония.

bTV бяха събрали най-силните карти от проруското тесте, правейки почти Голям шлем по Първанов. Нова компенсира с изненадващото вклиняване на Алибегов в темата "От два месеца слушаме само за изнасяне на оръжия към Украйна, а тук се чудим как да свързваме двата края"; БНТ - с Татяна Дончева.

Някак между другото минаха свидетелствата на депутата от ИТН Станислав Балабанов, че на няколкостотин километра от българската граница "християни като нас плащат цената на войната с живота си", а цял квартал с мирни граждани са екзекутирани от руската армия пред очите на свещеника в църквата в Буча.

Централният въпрос по телевизора е дали газът ще поскъпне с 35 или 350 процента, и ще се върнат ли руснаците в апартаментите си в Несебър през лятото.

А сега - към прогнозата за времето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024