"Не съм виждал такъв талант от Меси и Роналдо": Холанд е готов да бъде новата суперзвезда на футбола Снимка: © Getty Images

В последните близо 15 години светът на футбола е доминиран от двама футболисти – Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които безспорно са сред най-великите в цялата история на играта и фактът, че имаме шанса да ги гледаме постоянно на терена може само да ни прави щастливи. Но годините минават и колкото и да не ни се иска, съвсем скоро аржентинецът и португалецът ще сложат край на кариерите си. Роналдо е вече на 35, а Меси на 33.

Отдавна се говори за следващите на хоризонта, които да поемат ролята на лидери в най-популярния спорт. Най-споменаваният в това отношение си остава Неймар, но със своите 28 години и той не е първа младост. Поне във футболен смисъл. Головата машина на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски е на 32. Сред младите от години вече се говори за Килиан Мбапе, който действително може да бъде следващата ярка звезда. Но все по-вероятно изглежда на върха Мбапе да има една неочаквана доскоро компания. Компания, идваща от Норвегия под формата на един унищожителен нападател – Ерлинг Браут Холанд.

Диамантът на Борусия Дортмунд е само на 20 години, но това, което прави в последните месеци дава надежди, че дори невероятните рекорди на Роналдо и Меси могат да бъдат подобрени. Всъщност, той вече го прави.

Във вторник вечер високият 194 сантиметра футболист вкара два гола при успеха с 3:0 над „Брюж“ в Шампионска лига. Турнирът, в който най-добрите от цяла Европа си дават среща всяка година, е и любимата сцена на момчето, чийто баща Алф-Инге е бивш футболист на „Лийдс“ и „Манчестър Сити“. Едва ли и татко му си е представял шеметния старт на професионалната кариера на своя син.

Шампионска лига има своите първи сигурни осминафиналисти

Още с първия гол във вратата на Брюж Холанд се превърна в най-бързо достигналия до 15 гола в историята на Шампионска лига – прави го в рамките на 12 мача като само в 2 от тях не е успявал да реализира. През този сезон за 13 мача с екипа на Дортмунд е реализирал 17 попадения. За националния отбор на Норвегия пък има 6 попадения в 7 срещи, а логично миналата седмица спечели наградата „Златно момче“, връчваща се на най-добрия футболист до 21 години в топ първенствата на Европа. През миналия сезон статистиката отново бе красноречива – 44 гола в 40 мача за два различни клуба.

Трансферът в Дортмунд се случи през януари. Преди това Холанд играеше в австрийския „Ред Бул“ Залцбург, а преминаването в „Борусия“ демонстрира силата и в мисълта му. Защото германският гранд се прочу в последните години с развиването на таланти. Холанд имаше много други оферти, включително и от „Манчестър Юнайтед“ и със сигурност можеше да си осигури по-добри финансови условия спрямо тези, които има в Дортмунд. Той обаче мисли за развитието си преди да мисли за банковата си сметка.

В договора му има клауза, според която след 2022-а всеки клуб би могъл да го привлече срещу 75 милиона евро. Сумата не бе била проблем за европейските грандове, но Холанд изглежда не бърза да напуска настоящия си клуб. Дортмунд не е ставал шампион на Германия от 8 години, а норвежецът дори не е бил роден при последния триумф в Шампионска лига през 1997-а. Трансфер неизменно ще последва, но преди това Холанд, около когото в тима има още много други таланти, ще опита да върне славата на „Сигнал Идуна Парк“.

Стилът му е много по-различен от този на Меси и Роналдо, но на 20 години норвежецът, роден в Лийдс, наистина изглежда като футболистът, който да заеме футболния трон и любовта на феновете след оттеглянето на двете легенди. В това бе убеден селекционерът на Норвегия Ларс Лагербак още след първия му гол за Норвегия през септември..

„Може би съм наоколо прекалено дълго, но никога от Меси и Роналдо насам не съм виждал толкова развит играч на толкова ранна възраст. Това е много уникално и той има всички качества да се превърне в играч от наистина световна класа. Ако погледнете офанзивната третина на игрището и в наказателното поле, той вече е абсолютна топ класа. С качествата, които има и с неговата фокусирана личност – ако се опази от контузии, ще бъде наистина висока класа играч.“

Линейната скорост на нападателя е впечатляваща. Само детската му физиономия подсказва за възрастта му. А мощта и точността на ударите му – сякаш от друг свят. В цялата си професионална кариера до момента той има 91 удара в очертанията на вратата на съперниците. От тях 70 са голове. Да, определено ще говорим още дълго време за Ерлинг Холанд.

Деменция и футболът: Една плашеща връзка, която може да промени най-популярния спорт

Не пропускайте да чуете подкаста за английски футбол "Ковачева&Колевски: Висша лига":


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024