Няколко извода от неочакваното интервю на Илон Мъск Снимка: © Getty Images

Като един от най-богатите хора, който освен това има контрол и върху една от най-популярните социални мрежи в света, Илон Мъск не е непременно човек, който има нужда да се явява на много интервюта. Затова, когато се съгласи да разговаря с Джеймс Клейтън от BBC пред камера, това сякаш изненада всички, особено журналиста и жадната за интересно съдържание аудитория.

Милиардерът даде едно от най-обширните си интервюта, откакто придоби Twitter и обеща големи промени в компанията с надеждата да върне рентабилността на губещата социална медия. Продължилият почти час разговор за BBC, който бе излъчен и в Twitter, бе изпъстрен с шеги и шумен смях от страна на Мъск, но и с откровения. От страна на журналиста личеше огромно притеснение, а може би и не особено добра подготовка.

До интервюто тази седмица се стигна отчасти заради това, че Мъск предизвика мини буря, като добави етикет „финансиран от правителството“ към акаунта на BBC в Twitter, вместо по-точния „публично финансиран“. Британските медии осмяха милиардера, не е особено запознат с медията. „Знам, че BBC като цяло не е развълнувана от това да бъде етикетирана като държавна медия“, коментира по време на интервюто Мъск, но даде да се разбере, че информацията ще бъде коригирана.

Иначе Мъск защити начина си на управление и даде актуална информация за съкращенията, паричните потоци, сините отметки и кой може да го наследи като главен изпълнителен директор.

Ето няколко от по-важните моменти:

Покупката на Twitter

Мъск призна, че се е решил на покупката спонтанно, а след това е продължил с придобиването на стойност 44 млрд. долара, защото е преценил, че ще загуби съдебното дело, ако се опита да се откаже от сделката. Поемането на Twitter му е донесло „емоционално натоварване“, сподели той, като го нарече болезнено и го сравни с влакче на ужасите.

Говорейки за времето, прекарано начело на социалната мрежа досега, Мъск казва: „Не беше скучно. Беше като влакче на ужасите в увеселителен парк“. Постоянните обиди, с които се е сблъсквал от потребителите на Twitter и медиите след придобиването, са му се отразили негативно. В крайна сметка обаче каза, че решението за придобиване е било правилно.

Относно рентабилността

„Нещата вървят сравнително добре“, казва още Мъск, заявявайки, че използването на платформата се увеличава и тя работи.

Откакто купи Twitter преди шест месеца, Мъск съкрати персонала и направи големи промени в платформата, като въведе и месечен абонамент за „синята отметка“ на цена 8 долара – всичко това в опита да овладее загубите и да насочи компанията към рентабилност. По думите му в момента компанията е на нула и е напът да постигне положителен паричен поток през това тримесечие (без да дава подробности). Заяви и че рекламодателите се връщат в платформата.

Броят на служителите не е проблем

Той също така коментира, че съкращаването на работната сила от около 8000 души по времето, когато купи фирмата, до около 1500 не е било лесно, признавайки, че не е уволнил всички лично: "Не е възможно да се говори с толкова много хора очи в очи."

Напускането на много от инженерите след встъпването на Мъск като главен изпълнителен директор обаче породи опасения относно стабилността на платформата. През последните месеци тя регистрира някои прекъсвания, но според собственика на компанията те не са били много дълги и в момента сайтът работи добре.

За ботовете, дезинформацията и медиите

Както и преди, Мъск отново се прояви като абсолютен привърженик на свободата на словото. Темата за дезинформацията доведе до ескалация на напрежението в разговора. С остър тон милиардерът оспори опитите на журналиста на BBC за критичност, че откакто той е поел управлението на платформата, в нея има повече реч на омразата.

Тъкмо тук, пък бил той и в правото си, Клейтън загуби самообладание и – дали от притеснение или слаба подготовка – позволи на Мъск да вземе превес. Милиардерът парира твърденията му за нараснало токсично съдържание в Twitter с простата подкана да му даде поне един пример.

„Буквално не можете да посочите нито един. Буквално казахте, че се сблъсквате с повече омразно съдържание, а след това не можахте да посочите нито един пример, това е абсурдно“, заяви Мъск.

Независимите анализи обаче не са в полза на Мъск. Проучване на Newsguard, което проследява онлайн дезинформацията, установи, че ангажираността с популярни акаунти, разпространяващи дезинформация, е нараснала след смяната на собствеността. Според анализаторите в седмицата след придобиването на Twitter от Мъск най-популярните, недостоверни акаунти са се радвали на почти 60% увеличение на ангажираността под формата на харесвания и ретуитове. Според изследване на Антидефамационната лига и Центъра за противодействие на дигиталната омраза през същия период се наблюдава общ скок на речта на омразата в Twitter.

Базирайки се на личен опит, Мъск заяви: „Опитът ми показва, че дезинформацията е по-скоро по-малко, отколкото повече.“ Той защити връщането на Доналд Тръмп в платформата (чийто акаунт бе блокиран след подстрекателството към насилие при щурма на Капитолия на финала на управлението му). Заяви, че мисията му е да направи Twitter възможно най-точен, но добави, че „никоя система няма да бъде съвършена“.

Сините отметки

Мъск реши да заложи на абонаментите, след като приходите от реклама видимо са се свили. Той изрази недоволство, че големите медийни компании не желаят да плащат за сините отметки. „Това е малка сума пари, така че не знам какъв е проблемът им“, каза той.

Спането на работното място

Попитан дали слуховете, че спи в офиса, са верни, Мъск каза, че има диван в изоставена библиотечна част на централата на Twitter, където понякога прекарва нощта. Нещо повече, каза, че иска да превърне цялата сграда в приют за бездомни, за да реши някои от социалните проблеми, които тормозят Сан Франциско.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024