Недостиг на барут и тротил забавя военните доставки от ЕС за Украйна Снимка: © Getty Images

Планът на ЕС да снабдява Украйна с боеприпаси е затруднен заради недостига на взривни вещества, който според източници от оръжейната индустрия може да забави с 3 години усилията за разширяване на производството, съобщава Financial Times.

Ограничените доставки на барут, пластични експлозиви и тротил не дават възможност на военните заводи да отговорят на поръчките на ЕС за ускорено производство за Украйна - независимо колко пари се инвестират.

"Фундаменталният проблем е, че европейската отбранителна индустрия не е в добра форма за военно производство в големи мащаби", казва германски държавен служител, цитиран от FT.

Увеличеното търсене може само да вдигне цените, които и без това са скочили с 20% за последната една година.

Министрите на отбраната и външните работи от ЕС се събират в Брюксел на 20 март, за да обсъдят пакет с две предложения за ускоряване на незабавното изпращане на 155-милиметрови снаряди за Украйна. За целта се предвижда отделяне на 1 млрд. евро и стимулиране на държавите за създадване на съвместни обществени поръчки за въоръжение.

Европа обаче има ограничен достъп до взривни вещества като барут, тротил и нитроцелулоза, които са нужни за това производство.

"Не е възможно да се увеличи в краткосрочен план производството на нитроцелулоза. В Европа няма големи производители на суровините, от които се нуждаем. Ако аз искам да увелича производството на барут, вероятно ще ми трябват 3 години", казва Иржи Хинек, председател на Асоциацията на отбранителната индустрия на Чехия.

Един от най-големите европейски доставчици на взривни вещества е чешката Explosia. Представителите ѝ съобщават пред FT, че производството на суровини за 155-милиметрови снаряди върви "на пълен капацитет" и не може да бъде увеличено в по-ранен срок от 3 години.

Същият проблем стои и пред испанската Fábrica Municiones de Granada, която е един от двата национални военни заводи за нужните на Украйна боеприпаси: "Основният ни проблем са суровините. Доставките за боеприпаси са много натоварени по цял свят, защото фабриките като нашата работят на 100%", казва генералният ѝ директор Антонио Каро.

Той се оплаква, че цената на базовите материали се е "удвоила и в някои случаи - утроила" в последните месеци. Компанията не планира да увеличава повече производството си. Каро коментира, че се надява "войната скоро да свърши".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024