"Недостойно и обидно за всички български граждани": Реакциите и извинението на Цвета Караянчева Снимка: © Народно събрание

"Поведението на председателя на Народното събрание е недостойно и обидно за всички български граждани".

Това е позицията на Николай Младенов, министър на външните работи в първия кабинет на ГЕРБ, 2010-2013, по повод обясненията на Цвета Караянчева за увеличението на депутатските заплати в началото на тежка икономическа криза заради Covid-19.

Дипломатът, който е специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес, е само един от множеството критични гласове, провокирани след коментарите на Караянчева.

В четвъртък вечер тя се обяви против спиране на автоматичния ръст на заплатите на народните представители от 1 април с аргумента, че това би било "популизъм по време на криза". Вместо това Караянчева определи като "по-работещ вариант" всички депутати да даряват по 1/3 от заплатите си в регионите, от които са избрани.

Изявлението й предизвика обществен скандал, който принуди премиера Бойко Борисов да свика извънредно ръководството на ГЕРБ в опит да поправи гафа. Партията реши да предложи замразяване на основните заплати на депутатите на нивото им от края на 2019 г. (малко над 3800 лв.) и спиране на партийните субсидии за периода на извънредното положение.

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, сме длъжни сега половината, после три-четвърти, накрая и без заплати,... в рамките на един-два месеца това ще го направиме, ако така върви. Дай Боже да не е така", каза Борисов в брифинг в петък.

Самата Цвета Караянчева публикува извинение в профила си във Facebook: "Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам".

Призивите за оставката й и реакциите на недоволство след публикацията не дават основания да се смята, че прошката е дадена.

"Арогантно изказване, арогантно извинение", "За кой път сутрин вярвате в едно, а следобед в друго?", "От гледна точка на позицията ви в държавата и обществото, не ви отива лицемерният наивитет на извинението", се казва в част от критиките в социалните мрежи по адрес на председателя на 44 Народно събрание.

Други напомнят на Караянчева, че докато депутатите правят дарения от увеличените си доходи, работодатели в цялата страна са принудени да съкращават служители и да намаляват заплатите на останалите хора, а за дни броят на безработните се увеличава с хиляди души.

"В момент, в който министър от правителството на вашата партия обяснява на майка, че трябва да излезе в неплатен отпуск, за да си гледа детето, вие смеете да ни обяснявате, че парламентарният правилник е над морала?", коментира друг човек под извинението на Цвета Караянчева.

Междувременно, подписка с искане за оставката й като председател на парламента събра близо 7000 гласа.

"Председател на Народното събрание на Република България не разбира смисъла на дарението като такова - човек отделя от своето, а не от държавното, и го дава на някой по-нуждаещ се от него. Ние не сме ги пратили в парламента, за да взимат високи заплати и да правят подаяния, а за да приемат закони, които позволяват на българските граждани да живеят достоен живот", пишат авторите на подписката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024