Снимка: © Народно събрание

"Поведението на председателя на Народното събрание е недостойно и обидно за всички български граждани".

Това е позицията на Николай Младенов, министър на външните работи в първия кабинет на ГЕРБ, 2010-2013, по повод обясненията на Цвета Караянчева за увеличението на депутатските заплати в началото на тежка икономическа криза заради Covid-19. 

Дипломатът, който е специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес, е само един от множеството критични гласове, провокирани след коментарите на Караянчева. 

В четвъртък вечер тя се обяви против спиране на автоматичния ръст на заплатите на народните представители от 1 април с аргумента, че това би било "популизъм по време на криза". Вместо това Караянчева определи като "по-работещ вариант" всички депутати да даряват по 1/3 от заплатите си в регионите, от които са избрани. 

Изявлението й предизвика обществен скандал, който принуди премиера Бойко Борисов да свика извънредно ръководството на ГЕРБ в опит да поправи гафа. Партията реши да предложи замразяване на основните заплати на депутатите на нивото им от края на 2019 г. (малко над 3800 лв.) и спиране на партийните субсидии за периода на извънредното положение. 

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, сме длъжни сега половината, после три-четвърти, накрая и без заплати,... в рамките на един-два месеца това ще го направиме, ако така върви. Дай Боже да не е така", каза Борисов в брифинг в петък. 

Самата Цвета Караянчева публикува извинение в профила си във Facebook: "Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам".

Призивите за оставката й и реакциите на недоволство след публикацията не дават основания да се смята, че прошката е дадена. 

"Арогантно изказване, арогантно извинение", "За кой път сутрин вярвате в едно, а следобед в друго?", "От гледна точка на позицията ви в държавата и обществото, не ви отива лицемерният наивитет на извинението", се казва в част от критиките в социалните мрежи по адрес на председателя на 44 Народно събрание.

Други напомнят на Караянчева, че докато депутатите правят дарения от увеличените си доходи, работодатели в цялата страна са принудени да съкращават служители и да намаляват заплатите на останалите хора, а за дни броят на безработните се увеличава с хиляди души. 

"В момент, в който министър от правителството на вашата партия обяснява на майка, че трябва да излезе в неплатен отпуск, за да си гледа детето, вие смеете да ни обяснявате, че парламентарният правилник е над морала?", коментира друг човек под извинението на Цвета Караянчева. 

Междувременно, подписка с искане за оставката й като председател на парламента събра близо 7000 гласа. 

"Председател на Народното събрание на Република България не разбира смисъла на дарението като такова - човек отделя от своето, а не от държавното, и го дава на някой по-нуждаещ се от него. Ние не сме ги пратили в парламента, за да взимат високи заплати и да правят подаяния, а за да приемат закони, които позволяват на българските граждани да живеят достоен живот", пишат авторите на подписката. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават