"Недостойно и обидно за всички български граждани": Реакциите и извинението на Цвета Караянчева Снимка: © Народно събрание

"Поведението на председателя на Народното събрание е недостойно и обидно за всички български граждани".

Това е позицията на Николай Младенов, министър на външните работи в първия кабинет на ГЕРБ, 2010-2013, по повод обясненията на Цвета Караянчева за увеличението на депутатските заплати в началото на тежка икономическа криза заради Covid-19.

Дипломатът, който е специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес, е само един от множеството критични гласове, провокирани след коментарите на Караянчева.

В четвъртък вечер тя се обяви против спиране на автоматичния ръст на заплатите на народните представители от 1 април с аргумента, че това би било "популизъм по време на криза". Вместо това Караянчева определи като "по-работещ вариант" всички депутати да даряват по 1/3 от заплатите си в регионите, от които са избрани.

Изявлението й предизвика обществен скандал, който принуди премиера Бойко Борисов да свика извънредно ръководството на ГЕРБ в опит да поправи гафа. Партията реши да предложи замразяване на основните заплати на депутатите на нивото им от края на 2019 г. (малко над 3800 лв.) и спиране на партийните субсидии за периода на извънредното положение.

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, сме длъжни сега половината, после три-четвърти, накрая и без заплати,... в рамките на един-два месеца това ще го направиме, ако така върви. Дай Боже да не е така", каза Борисов в брифинг в петък.

Самата Цвета Караянчева публикува извинение в профила си във Facebook: "Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам".

Призивите за оставката й и реакциите на недоволство след публикацията не дават основания да се смята, че прошката е дадена.

"Арогантно изказване, арогантно извинение", "За кой път сутрин вярвате в едно, а следобед в друго?", "От гледна точка на позицията ви в държавата и обществото, не ви отива лицемерният наивитет на извинението", се казва в част от критиките в социалните мрежи по адрес на председателя на 44 Народно събрание.

Други напомнят на Караянчева, че докато депутатите правят дарения от увеличените си доходи, работодатели в цялата страна са принудени да съкращават служители и да намаляват заплатите на останалите хора, а за дни броят на безработните се увеличава с хиляди души.

"В момент, в който министър от правителството на вашата партия обяснява на майка, че трябва да излезе в неплатен отпуск, за да си гледа детето, вие смеете да ни обяснявате, че парламентарният правилник е над морала?", коментира друг човек под извинението на Цвета Караянчева.

Междувременно, подписка с искане за оставката й като председател на парламента събра близо 7000 гласа.

"Председател на Народното събрание на Република България не разбира смисъла на дарението като такова - човек отделя от своето, а не от държавното, и го дава на някой по-нуждаещ се от него. Ние не сме ги пратили в парламента, за да взимат високи заплати и да правят подаяния, а за да приемат закони, които позволяват на българските граждани да живеят достоен живот", пишат авторите на подписката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024