Снимка: © Народно събрание

"Поведението на председателя на Народното събрание е недостойно и обидно за всички български граждани".

Това е позицията на Николай Младенов, министър на външните работи в първия кабинет на ГЕРБ, 2010-2013, по повод обясненията на Цвета Караянчева за увеличението на депутатските заплати в началото на тежка икономическа криза заради Covid-19. 

Дипломатът, който е специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес, е само един от множеството критични гласове, провокирани след коментарите на Караянчева. 

В четвъртък вечер тя се обяви против спиране на автоматичния ръст на заплатите на народните представители от 1 април с аргумента, че това би било "популизъм по време на криза". Вместо това Караянчева определи като "по-работещ вариант" всички депутати да даряват по 1/3 от заплатите си в регионите, от които са избрани. 

Изявлението й предизвика обществен скандал, който принуди премиера Бойко Борисов да свика извънредно ръководството на ГЕРБ в опит да поправи гафа. Партията реши да предложи замразяване на основните заплати на депутатите на нивото им от края на 2019 г. (малко над 3800 лв.) и спиране на партийните субсидии за периода на извънредното положение. 

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, сме длъжни сега половината, после три-четвърти, накрая и без заплати,... в рамките на един-два месеца това ще го направиме, ако така върви. Дай Боже да не е така", каза Борисов в брифинг в петък. 

Самата Цвета Караянчева публикува извинение в профила си във Facebook: "Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам".

Призивите за оставката й и реакциите на недоволство след публикацията не дават основания да се смята, че прошката е дадена. 

"Арогантно изказване, арогантно извинение", "За кой път сутрин вярвате в едно, а следобед в друго?", "От гледна точка на позицията ви в държавата и обществото, не ви отива лицемерният наивитет на извинението", се казва в част от критиките в социалните мрежи по адрес на председателя на 44 Народно събрание.

Други напомнят на Караянчева, че докато депутатите правят дарения от увеличените си доходи, работодатели в цялата страна са принудени да съкращават служители и да намаляват заплатите на останалите хора, а за дни броят на безработните се увеличава с хиляди души. 

"В момент, в който министър от правителството на вашата партия обяснява на майка, че трябва да излезе в неплатен отпуск, за да си гледа детето, вие смеете да ни обяснявате, че парламентарният правилник е над морала?", коментира друг човек под извинението на Цвета Караянчева. 

Междувременно, подписка с искане за оставката й като председател на парламента събра близо 7000 гласа. 

"Председател на Народното събрание на Република България не разбира смисъла на дарението като такова - човек отделя от своето, а не от държавното, и го дава на някой по-нуждаещ се от него. Ние не сме ги пратили в парламента, за да взимат високи заплати и да правят подаяния, а за да приемат закони, които позволяват на българските граждани да живеят достоен живот", пишат авторите на подписката. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"