НЕК ще бъде накарана да насочи изцяло водохващането си под връх Петрохан към село Искрец, за да може да се възстановят поне част от липсващите водни количества, довели Своге до бедствено положение.

Това обяви директорът на "Пожарна безопасност" Николай Николов, който на практика потвърди една от неофициалните версии за това, че кризата може да е възникнала не само заради природните особености, но и заради неправилно управление на водните ресурси.

На брифинг в Министерски съвет Николов обясни, че част от водата в района е използвана във водохващане на предприятието на НЕК "Язовири и каскади", насочвана е към езерото Петрохан и е осигурявало питейна вода за община Берковица.

От рибарския клуб "Балканка" твърдяха, че НЕК не позволява никакви количества от това водохващане да изтичат към реките, които снабдяват Своге и близките села, дори след внезапно намалелия им дебит през уикенда.

Николов коментира, че вече е разговарял с началника на "Язовири и каскади" с настояване водохващането под Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, за да се възстановят водните количества, които отиват към каптажа на селото.

"Надявам се да даде резултат, очакваме такъв до един-два дни", каза той.

От кризисния щаб очакват дебита да се увеличи с между 30-40 литра в секунда или повече от двойно на обема, който в момента се получава в Своге и околността след спирането на водата.

"Тази т.нар. изчезнала река Студена не е напълно изчезнала, но е с много малък дебит и свършва в нищото - потъва в земята и след няколко десетки километра излиза в Искрец. И в миналото е спирала, а според очевидци - от 48 до 72 часа водата се е възстановила. За съжаление нашата вода не се е възстановила", каза Николов.

Липсата на водоснабдяване е засегнала най-малко 12 000 души, които живеят в община Своге.

Няколко други населени места са помогнали за бързото осигуряване на питейна вода и вода за битови нужди на гражданите.

МРРБ съдейства за консултиране със специалисти хидрогеолози, които познават района - как може да се възстанови водата, като се обмисля и резервен вариант за създаване на връзка с друго голямо подземно езеро в района.

В резултат на кризата ще се наложи около 40 тона риба от няколко рибарника да бъде унищожена, за да не създаде опасност за населението. С тази задача са натоварени екипи на Министерството на земеделието и БАБХ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.