Снимка: © Getty Images

"Искам вместо Бойко Борисов да обикаля с джипа, да се качи в една линейка с мен. Предната смяна работих 15 часа, защото два часа чаках с болния да го приемат някъде. Някъде. Навсякъде положението е едно и също. Ние сме на предела на силите си и много колеги се замислят дали да не напуснат. И имат право, защото това е нечовешко усилие". 

Думите са на Людмил Станев - известния писател, сценарист и автор на сборници с разкази. Станев обаче е лекар по образование, а в момента работи на първа линия в "Спешна помощ" - Варна. 

Той определя като "престъпно" решението за отваряне на ресторанти, фитнеси и други търговски обекти от 1 април, докато спешните екипи и болниците се намират в поредната критична фаза на Covid-пандемията. 

"Ясно е до какво ще доведе това - до много починали хора. Аз мисля, че е глупаво приоритетът да е икономиката, когато е приоритетът трябва да е здравето. Предлагам до 1 юли, успоредно с ваксинациите, всичко да бъде "замразено", за да можем да достигнем поне 2 милиона имунизирани и преболедували, и да се пресече трансмисията", казва той в интервю за БНР. 

Людмил Станев предупреди, че масовата представа за Covid-19 е много по-различна от реалното протичане на болестта и претоварването в болниците.

Писателят-медик призова хората да се имунизират, независимо от вида на ваксината срещу Covid-19. 

"При всички случаи е по-полезно да се ваксинираме, отколкото да преминем болестта. Ваксинацията се състезава с пандемията - да видим кой бяга по-бързо. Но физическото и психическото състояние на колегите от "Спешна помощ" е крайно изтормозено и те са на път да прегорят. Ако така лесно се "изхарчат" те, после кой ще обслужва пациентите?", каза още той. 

Неговата препоръка към хората: "Живейте нормално, имунизирайте се и не поддържайте ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Просто не ходете на тези места. Най-прекият път до реанимация минава през местата, където се събират много хора". 

Позицията на Станев дойде часове след като Националната асоциация на работещите в "Спешна помощ" публикува призив към министъра на здравеопазването да отмени заповедта си за разхлабване на противоепидемичните мерки, която определят като "гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти". 

Увеличаването на новите дневни случаи на коронавирусна инфекция до 5176 и нарастването на усложнените пациенти е причината, поради която лекарите посочват, че вече не успяват да се справят с натоварването от епидемичната вълна. 

"Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", се казва в позицията на Асоциацията, подписана от д-р Десислава Кателиева. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър

Ицо Хазарта: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

Христо Петров казва, че образованието е на първо място сред приоритетите му