Снимка: © Getty Images

"Искам вместо Бойко Борисов да обикаля с джипа, да се качи в една линейка с мен. Предната смяна работих 15 часа, защото два часа чаках с болния да го приемат някъде. Някъде. Навсякъде положението е едно и също. Ние сме на предела на силите си и много колеги се замислят дали да не напуснат. И имат право, защото това е нечовешко усилие".

Думите са на Людмил Станев - известния писател, сценарист и автор на сборници с разкази. Станев обаче е лекар по образование, а в момента работи на първа линия в "Спешна помощ" - Варна.

Той определя като "престъпно" решението за отваряне на ресторанти, фитнеси и други търговски обекти от 1 април, докато спешните екипи и болниците се намират в поредната критична фаза на Covid-пандемията.

"Ясно е до какво ще доведе това - до много починали хора. Аз мисля, че е глупаво приоритетът да е икономиката, когато е приоритетът трябва да е здравето. Предлагам до 1 юли, успоредно с ваксинациите, всичко да бъде "замразено", за да можем да достигнем поне 2 милиона имунизирани и преболедували, и да се пресече трансмисията", казва той в интервю за БНР.

Людмил Станев предупреди, че масовата представа за Covid-19 е много по-различна от реалното протичане на болестта и претоварването в болниците.

Писателят-медик призова хората да се имунизират, независимо от вида на ваксината срещу Covid-19.

"При всички случаи е по-полезно да се ваксинираме, отколкото да преминем болестта. Ваксинацията се състезава с пандемията - да видим кой бяга по-бързо. Но физическото и психическото състояние на колегите от "Спешна помощ" е крайно изтормозено и те са на път да прегорят. Ако така лесно се "изхарчат" те, после кой ще обслужва пациентите?", каза още той.

Неговата препоръка към хората: "Живейте нормално, имунизирайте се и не поддържайте ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Просто не ходете на тези места. Най-прекият път до реанимация минава през местата, където се събират много хора".

Позицията на Станев дойде часове след като Националната асоциация на работещите в "Спешна помощ" публикува призив към министъра на здравеопазването да отмени заповедта си за разхлабване на противоепидемичните мерки, която определят като "гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти".

Увеличаването на новите дневни случаи на коронавирусна инфекция до 5176 и нарастването на усложнените пациенти е причината, поради която лекарите посочват, че вече не успяват да се справят с натоварването от епидемичната вълна.

"Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", се казва в позицията на Асоциацията, подписана от д-р Десислава Кателиева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени