"Нека Борисов да слезе от джипа и да се качи на една линейка с мен" Снимка: © Getty Images

"Искам вместо Бойко Борисов да обикаля с джипа, да се качи в една линейка с мен. Предната смяна работих 15 часа, защото два часа чаках с болния да го приемат някъде. Някъде. Навсякъде положението е едно и също. Ние сме на предела на силите си и много колеги се замислят дали да не напуснат. И имат право, защото това е нечовешко усилие".

Думите са на Людмил Станев - известния писател, сценарист и автор на сборници с разкази. Станев обаче е лекар по образование, а в момента работи на първа линия в "Спешна помощ" - Варна.

Той определя като "престъпно" решението за отваряне на ресторанти, фитнеси и други търговски обекти от 1 април, докато спешните екипи и болниците се намират в поредната критична фаза на Covid-пандемията.

"Ясно е до какво ще доведе това - до много починали хора. Аз мисля, че е глупаво приоритетът да е икономиката, когато е приоритетът трябва да е здравето. Предлагам до 1 юли, успоредно с ваксинациите, всичко да бъде "замразено", за да можем да достигнем поне 2 милиона имунизирани и преболедували, и да се пресече трансмисията", казва той в интервю за БНР.

Людмил Станев предупреди, че масовата представа за Covid-19 е много по-различна от реалното протичане на болестта и претоварването в болниците.

Писателят-медик призова хората да се имунизират, независимо от вида на ваксината срещу Covid-19.

"При всички случаи е по-полезно да се ваксинираме, отколкото да преминем болестта. Ваксинацията се състезава с пандемията - да видим кой бяга по-бързо. Но физическото и психическото състояние на колегите от "Спешна помощ" е крайно изтормозено и те са на път да прегорят. Ако така лесно се "изхарчат" те, после кой ще обслужва пациентите?", каза още той.

Неговата препоръка към хората: "Живейте нормално, имунизирайте се и не поддържайте ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Просто не ходете на тези места. Най-прекият път до реанимация минава през местата, където се събират много хора".

Позицията на Станев дойде часове след като Националната асоциация на работещите в "Спешна помощ" публикува призив към министъра на здравеопазването да отмени заповедта си за разхлабване на противоепидемичните мерки, която определят като "гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти".

Увеличаването на новите дневни случаи на коронавирусна инфекция до 5176 и нарастването на усложнените пациенти е причината, поради която лекарите посочват, че вече не успяват да се справят с натоварването от епидемичната вълна.

"Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", се казва в позицията на Асоциацията, подписана от д-р Десислава Кателиева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024