Съмненията около твърденията на Новак Джокович, че има право на медицинско изключение от ваксинация заради прекаран Covid-19, станаха още повече независимо от решението на австралийския съд да му разреши престой в страната.

Германският Der Spiegel съобщава за няколко странни несъответствия в документите, които адвокатите на 34-годишния сърбин са представили пред съда.

Те са внесли хартиени копия от документите, удостоверяващи позитивен PCR-тест за Covid-19 на 16 декември и негативен резултат на 22 декември - т.е. Джокович би трябвало да се е заразил и изчистил от коронавируса в рамките на шест дни.

Spiegel обаче поставя под въпрос тази хронология заради три разминавания, като си сътрудничи в разследването с експерти от IT-групата Zerforschung.

Първо, те лансират предположението, че първоначалният позитивен тест би трябвало да е вписан не на 16 декември, а на 26 декември, в 14:21 ч.

Те установяват разминаването чрез линка, който QR-кодът на документа с положителната проба генерира.

Част от него е поредица от цифри, които представляват датата и часът на регистриране на резултата - преобразувани в Unix код с десет символа. Таймкодът може да се преобразува обратно и когато това се направи, се вижда, че тестът на Джокович е с код 26 декември 2021, в 13:21:20 ч. GMT.

Проверката на втория тест с отрицателния резултат показва, че той действително е вписан в системата на 22 декември следобяд.

Възможното обяснение на това разминаване беше предложено от сръбски потребител на Twitter, който дава пример със своя собствен PCR-код.

Той показва, че unix-числото от линка не отразява момента на вписване на резултата от теста, а момента, в който човек даунлоудва документа от системата.

Тогава маркерът за дата и час се променят - неговият негативен тест е от 1 октомври 2021 г., но ако го свали на 11 януари 2022 г., линкът от QR-кода ще е с нова дата и час. Съответно, ако Джокович е изтеглил сертификата си на 26 декември, QR-кодът ще носи информацията за тази дата.

Репортерите на Spiegel засичат още нещо странно - в понеделник (10 януари 2022) в 13:19 ч. те проверяват QR-кода от документа за положителната проба за Covid-19 на Джокович, внесен от адвокатите в Австралия. Проверката води до страница в сайта на Института за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут", само че резултатът показва "Негативен", а не "Позитивен".

След около час по-късно журналистите отново сканират QR-кода и виждат, че същият референтен номер вече показва "Позитивен".

Третото несъответствие при документите на Новак Джокович е именно в поредния номер на тестовете му. Сръбската система за регистриране на данни за Covid-проби издава пореден идентификационен номер - в случая на Джокович, позитивният му тест е поставен под No. 7371999-259039.

Следващият му тест, който би трябвало да е направен 6 дни по-късно, е вписан с номера 7320919-259039 - т.е. второто число е с 51 080 по-малко от първото.

От Zerforschung казват, че системата би трябвало да генерира номерата според поредността на извършените изследвания - т.е. не би трябвало тестът от 22 декември да е с по-малък номер от теста на 16 декември.

За периода между 16 и 22 декември в Сърбия са проведени общо 75 000 изследвания за Covid-19, а числовата разлика между ID-то на двете изследвания на Джокович е по-малка от това. Между 22 декември и 26 декември обаче са направени приблизително 50 000 теста, което повече се доближава до разликата между поредните номера в документите на тенисиста. Тоест - това е още една потенциална улика към предположението, че "позитивният" тест не е направен на 16 декември, а доста по-късно.

От Spiegel поставят няколко въпроса - възможно ли е положителният тест да е направен по-късно от това, което твърди Новак Джокович? Направена ли е друга манипулация на изследването? И как може да се обясни, че дигиталната версия на един и също QR-код е давала два противоположни резултата в рамките на един и същи ден. Нито сръбските власти, нито екипът на Джокович са отговорили на запитванията на Spiegel за информация.


Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"

Джокович твърди, че e бил с Covid на 16 декември - но на следващия ден е награждавал деца в Белград


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023

След среща с унгарския държавен глава, Радев повтори позицията на Орбан за войната в Украйна

Според Радев, конфликтът няма да бъде решен с още оръжия, а с "воля за диалог и дипломатически усилия"

15:53 - 02.02.2023