Съмненията около твърденията на Новак Джокович, че има право на медицинско изключение от ваксинация заради прекаран Covid-19, станаха още повече независимо от решението на австралийския съд да му разреши престой в страната.

Германският Der Spiegel съобщава за няколко странни несъответствия в документите, които адвокатите на 34-годишния сърбин са представили пред съда.

Те са внесли хартиени копия от документите, удостоверяващи позитивен PCR-тест за Covid-19 на 16 декември и негативен резултат на 22 декември - т.е. Джокович би трябвало да се е заразил и изчистил от коронавируса в рамките на шест дни.

Spiegel обаче поставя под въпрос тази хронология заради три разминавания, като си сътрудничи в разследването с експерти от IT-групата Zerforschung.

Първо, те лансират предположението, че първоначалният позитивен тест би трябвало да е вписан не на 16 декември, а на 26 декември, в 14:21 ч.

Те установяват разминаването чрез линка, който QR-кодът на документа с положителната проба генерира.

Част от него е поредица от цифри, които представляват датата и часът на регистриране на резултата - преобразувани в Unix код с десет символа. Таймкодът може да се преобразува обратно и когато това се направи, се вижда, че тестът на Джокович е с код 26 декември 2021, в 13:21:20 ч. GMT.

Проверката на втория тест с отрицателния резултат показва, че той действително е вписан в системата на 22 декември следобяд.

Възможното обяснение на това разминаване беше предложено от сръбски потребител на Twitter, който дава пример със своя собствен PCR-код.

Той показва, че unix-числото от линка не отразява момента на вписване на резултата от теста, а момента, в който човек даунлоудва документа от системата.

Тогава маркерът за дата и час се променят - неговият негативен тест е от 1 октомври 2021 г., но ако го свали на 11 януари 2022 г., линкът от QR-кода ще е с нова дата и час. Съответно, ако Джокович е изтеглил сертификата си на 26 декември, QR-кодът ще носи информацията за тази дата.

Репортерите на Spiegel засичат още нещо странно - в понеделник (10 януари 2022) в 13:19 ч. те проверяват QR-кода от документа за положителната проба за Covid-19 на Джокович, внесен от адвокатите в Австралия. Проверката води до страница в сайта на Института за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут", само че резултатът показва "Негативен", а не "Позитивен".

След около час по-късно журналистите отново сканират QR-кода и виждат, че същият референтен номер вече показва "Позитивен".

Третото несъответствие при документите на Новак Джокович е именно в поредния номер на тестовете му. Сръбската система за регистриране на данни за Covid-проби издава пореден идентификационен номер - в случая на Джокович, позитивният му тест е поставен под No. 7371999-259039.

Следващият му тест, който би трябвало да е направен 6 дни по-късно, е вписан с номера 7320919-259039 - т.е. второто число е с 51 080 по-малко от първото.

От Zerforschung казват, че системата би трябвало да генерира номерата според поредността на извършените изследвания - т.е. не би трябвало тестът от 22 декември да е с по-малък номер от теста на 16 декември.

За периода между 16 и 22 декември в Сърбия са проведени общо 75 000 изследвания за Covid-19, а числовата разлика между ID-то на двете изследвания на Джокович е по-малка от това. Между 22 декември и 26 декември обаче са направени приблизително 50 000 теста, което повече се доближава до разликата между поредните номера в документите на тенисиста. Тоест - това е още една потенциална улика към предположението, че "позитивният" тест не е направен на 16 декември, а доста по-късно.

От Spiegel поставят няколко въпроса - възможно ли е положителният тест да е направен по-късно от това, което твърди Новак Джокович? Направена ли е друга манипулация на изследването? И как може да се обясни, че дигиталната версия на един и също QR-код е давала два противоположни резултата в рамките на един и същи ден. Нито сръбските власти, нито екипът на Джокович са отговорили на запитванията на Spiegel за информация.


Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"

Джокович твърди, че e бил с Covid на 16 декември - но на следващия ден е награждавал деца в Белград


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024