Съмненията около твърденията на Новак Джокович, че има право на медицинско изключение от ваксинация заради прекаран Covid-19, станаха още повече независимо от решението на австралийския съд да му разреши престой в страната. 

Германският Der Spiegel съобщава за няколко странни несъответствия в документите, които адвокатите на 34-годишния сърбин са представили пред съда. 

Те са внесли хартиени копия от документите, удостоверяващи позитивен PCR-тест за Covid-19 на 16 декември и негативен резултат на 22 декември - т.е. Джокович би трябвало да се е заразил и изчистил от коронавируса в рамките на шест дни. 

Spiegel обаче поставя под въпрос тази хронология заради три разминавания, като си сътрудничи в разследването с експерти от IT-групата Zerforschung

Първо, те лансират предположението, че първоначалният позитивен тест би трябвало да е вписан не на 16 декември, а на 26 декември, в 14:21 ч.

Те установяват разминаването чрез линка, който QR-кодът на документа с положителната проба генерира. 

Част от него е поредица от цифри, които представляват датата и часът на регистриране на резултата - преобразувани в Unix код с десет символа. Таймкодът може да се преобразува обратно и когато това се направи, се вижда, че тестът на Джокович е с код 26 декември 2021, в 13:21:20 ч. GMT.  

Проверката на втория тест с отрицателния резултат показва, че той действително е вписан в системата на 22 декември следобяд. 

Възможното обяснение на това разминаване беше предложено от сръбски потребител на Twitter, който дава пример със своя собствен PCR-код.

Той показва, че unix-числото от линка не отразява момента на вписване на резултата от теста, а момента, в който човек даунлоудва документа от системата. 

Тогава маркерът за дата и час се променят - неговият негативен тест е от 1 октомври 2021 г., но ако го свали на 11 януари 2022 г., линкът от QR-кода ще е с нова дата и час. Съответно, ако Джокович е изтеглил сертификата си на 26 декември, QR-кодът ще носи информацията за тази дата. 

Репортерите на Spiegel засичат още нещо странно - в понеделник (10 януари 2022) в 13:19 ч. те проверяват QR-кода от документа за положителната проба за Covid-19 на Джокович, внесен от адвокатите в Австралия. Проверката води до страница в сайта на Института за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут", само че резултатът показва "Негативен", а не "Позитивен". 

След около час по-късно журналистите отново сканират QR-кода и виждат, че същият референтен номер вече показва "Позитивен". 

Третото несъответствие при документите на Новак Джокович е именно в поредния номер на тестовете му. Сръбската система за регистриране на данни за Covid-проби издава пореден идентификационен номер - в случая на Джокович, позитивният му тест е поставен под No. 7371999-259039

Следващият му тест, който би трябвало да е направен 6 дни по-късно, е вписан с номера 7320919-259039 -  т.е. второто число е с 51 080 по-малко от първото. 

От Zerforschung казват, че системата би трябвало да генерира номерата според поредността на извършените изследвания - т.е. не би трябвало тестът от 22 декември да е с по-малък номер от теста на 16 декември. 

За периода между 16 и 22 декември в Сърбия са проведени общо 75 000 изследвания за Covid-19, а числовата разлика между ID-то на двете изследвания на Джокович е по-малка от това. Между 22 декември и 26 декември обаче са направени приблизително 50 000 теста, което повече се доближава до разликата между поредните номера в документите на тенисиста. Тоест - това е още една потенциална улика към предположението, че "позитивният" тест не е направен на 16 декември, а доста по-късно.    

От Spiegel поставят няколко въпроса - възможно ли е положителният тест да е направен по-късно от това, което твърди Новак Джокович? Направена ли е друга манипулация на изследването? И как може да се обясни, че дигиталната версия на един и също QR-код е давала два противоположни резултата в рамките на един и същи ден. Нито сръбските власти, нито екипът на Джокович са отговорили на запитванията на Spiegel за информация. 


Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"

Джокович твърди, че e бил с Covid на 16 декември - но на следващия ден е награждавал деца в Белград


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде