Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"

Бащата на Новак Джокович - Сърджан - атакува рязко правителството на Австралия заради скандала около отказаната виза на световния No. 1 в мъжкия тенис и задържането му в хотел под карантина за няколко дни.

Родителите на Джокович свикаха специална пресконференция във фамилния ресторант в Белград, за да изразят възмущението си от отношението на австралийските власти към тенисиста.

"Нашият Новак е нашата гордост. Новак е Сърбия и Сърбия е Новак. Газят Новак и по този начин газят и сръбския народ", обяви Сърджан Джокович пред журналистите.

61-годишният мъж обвини премиера на Австралия Скот Морисън, че "си е позволил да нападне Новак и да го изгони".

"Искаха да го поставят на колене, но не само него, а и нашата красива Сърбия", казва още той.

Сърджан Джокович обвини Австралия и в заговор от името на "политическата олигархия".

"Ние, сърбите, Източна Европа, Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Америка - ние сме част от свободния свят и сме мнозинство, не сме по-малко ценни от тях. С действията си през последните 20 години Новак показа, че е част от свободния свят. "

"Ние, сърбите, сме горд народ, горди сме с нашата светлина в края на тунела - това е нашият Новак. Политическата олигархия няма да го угаси"

"Исус Христос беше разпнат на кръста, и Новак също е разпнат. Опитват се да го принизят на колене. Искат да унижат Новак. Взели са му портфейла, взеха всичко освен телефона. Нашата гордост е затворник на онези скотове. Нито един закон не е нарушил Новак, така както седеми милиарда души не са нарушили нито един закон. Но искат да ни покроят и да ни поставят на колене. Няма да могат, свобода за Новак. Всички сме с теб", казва още Сърджан Джокович.

Сърджан Джокович: Човек с нюх към бизнеса и скандалите

Братът на 9-кратния шампион от Australian Open Джордже също изрази недоумение от създалата се ситуация.

По думите му, това е "най-големият спортен и дипломатически скандал". Той казва, че е бил в контакт с Тенис асоциацията на Австралия и заедно са постигнали договорка за медицинското изключение.

"Той има същия документ, с който няколко други тенисисти вече са в Австралия", казва братът на Новак Джокович.

Австралийската гранична полиция вече започна проверка на поне още един неваксиниран тенисист и друг административен служител, които са пристигнали в страната за Australian Open с медицинско изключение.

Тенис асоциацията на Австралия, която организира мейджър турнира, обяви в четвъртък, че и други участници в AO са използвали аргумента, че не са ваксинирани, защото са прекарали Covid-19 в последните шест месеца - по неофициални данни това е "изключението", което Джокович е ползвал.

Австралийските медии цитират свои източници, според които доказателствата в подкрепа на твърдението му за прекарано заболяване са "минимални" и са подкрепени само от един лекар

Семейството на тенисиста казва още, че го третират като престъпник, а той е "здрав и свестен човек, който не е застрашил живота на никого".

Близките на Джокович призоваха сърбите да излязат на протест пред парламента, защото Австралия нарушава религиозните права на техния съгражданин, като го държи в карантина навръх Бъдни вечер (сръбската църква празнува Коледа по стария стил).


Проверяват и други неваксинирани тенисисти след скандала с Джокович


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024