Проверяват и други неваксинирани тенисисти след скандала с Джокович Снимка: © Getty Images

Австралийската гранична полиция е започнала проверка на поне още един неваксиниран тенисист и друг административен служител, които са пристигнали в страната за Australian Open с медицинско изключение.

Това съобщава Sydney Morning Herald часове след като съдът в Мелбърн разреши на Новак Джокович да остане в Австралия до понеделник, но при условие, че се карантинира в хотел за имигранти. Визата на световния No.1 в мъжкия тенис беше отменена, след като основанието за медицинското изключение от правилото за Covid-ваксините беше отхвърлено като недостатъчно аргументирано.

Тенис асоциацията на Австралия, която организира мейджър турнира, обяви в четвъртък, че и други участници в AO са използвали аргумента, че не са ваксинирани, защото са прекарали Covid-19 в последните шест месеца - по неофициални данни това е "изключението", което Джокович е ползвал.

Това доведе и до разширяване на разследването на Граничната служба. Вътрешният министър на Австралия Карън Андрюс казва, че "ако се открият доказателства (за нарушения на правилата), властите ще предприемат съответни мерки" - т.е. възможно е визите на други играчи да бъдат отнети.

Спортната асоциация е била предупредена предварително, че изключения за неваксинирани преболедували играчи не бива да се допускат.

SMH цитират източници, запознати с документацията по случая с Джокович, които твърдят, че доказателствата в подкрепа на твърдението му за прекарано заболяване са "минимални" и са подкрепени само от един лекар.

Според медията - националните власти в Австралия не изключват и да наложат санкция на 34-годишния тенисист, като му забранят да влиза на територията на страната за срок от три години заради нарушение на строгите противоепидемични правила.

Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"

Междувременно сръбският президент Александър Вучич обяви, че правителството полага усилия да осигурят преместването на Новак Джокович в апартамент под наем - засега резултат няма.

"Това поиска Новак от своята родина и нашето задължение е да защитаваме гражданите си", казва Вучич на пресконференция в Белград.

Той обвинява австралийския премиер Скот Морисън в "политическо преследване", като посочва, че изключението от ваксините е направено не само за Джокович, но и за други атлети.

"Говорих и с бащата на Новак Джокович, но се боя, че този тип политически провокации ще продължат, защото не могат да го победят по друг начин", казва още президентът на Сърбия.

Джокович обжалва депортирането от Австралия, баща му го обяви за "лидер на свободния свят"

"Парк Хотел", в който е карантиниран тенисистът в Мелбърн, се използва за настаняване на имигранти без легални документи, докато бъде решено дали да им се издаде виза за влизане в Австралия. Сградата има 107 климатизирани стаи.

Екипът на Джокович настоява той да бъде преместен, защото условията на престоя му са неадекватни.

Reuters посочва, че през октомври 2021 г. в хотела се е появило огнище на Covid-19 сред настанените бежанци, а два месеца по-късно е избухнал пожар, нанесъл леки щети. Някои от обитателите на сградата се оплакват от това, че получават развалена храна и че в стаите има петна от мухъл.

Сръбският журналист Саша Озмо твърди, че Джокович все още не е получил портфейла си, а част от вещите му още са на летището в Мелбърн. В стаята му имало "насекоми", пише още той.

Междувременно пред хотела се събра множество от почитатели на 9-кратния шампион от Australian Open, които палят свещи и държат сръбския национален флаг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024