Прецедент: Немското "Възраждане" за първи път спечели изборите в област в Тюрингия Снимка: © Getty Images

Кандидатът на "Алтернатива за Германия" (АзГ) Роберт Зеселман спечели изборите в тюрингския окръг Зонеберг. За първи път представител на крайнодясната формация ще заеме подобен пост на местно ниво.

50-годишният Зеселман получи 52,8 процента от гласовете на балотажа. Кандидатът на Християндемократичния съюз (ХДС) Юрген Кьопер, който беше подкрепен и от Левицата, социалдемократите (ГСДП), "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП) загуби с 47,2 процента от гласовете.

Местните избори в областта на границата с Бавария привлякоха всеобщо внимание. "Левицата", ГСДП, Зелените и СвДП в Тюрингия водеха кампания за висока избирателна активност и подкрепа за кандидата на ХДС. Избирателната активност в неделя се вдигна до 59,6 на сто – на първия тур преди две седмици беше 49,1 %.

Зонеберг има 57 000 жители и около 48 000 избиратели, което го прави един от най-малките райони в Германия.

Зезелман и АзГ изградиха предизборната си кампания на базата на остри атаки по федерални въпроси като високата инфлация и увеличения брой бежанците. Регионът, който е селски и консервативен, гласуването мина на фона на силно антиправителствени настроения.

Представителите на АзГ на федерално ниво придадоха голямо значение на изборите като целта им беше да се създаде политически прецедент с избирането на кандидат от тяхната партия на управленска позиция.

Според представително проучване на Civey за телевизионната станция Welt, 52 процента от германците са загрижени за идеята за областен управител на АзГ.

От 2017 година насам "Алтернатива за Германия" е представена в Бундестага, а междувременно участва и в 15 от 16-те провинциални парламента, припомня "Дойче Веле".

Партията е създадена официално на шести февруари 2013 година, а на 14 април провежда първия си конгрес. Оттогава насам "Алтернатива за Германия" се превърна в "дясноекстремистка партия", която днес е с "екстремистки, антисемитски и расистки характер", казва в интервю за ДВ политоложката Урсула Мюнх.

Ксенофобията, антисемитизмът и поддръжката на авторитарните режими са много по-разпространени сред техните поддръжници в сравнение със симпатизантите на другите партии, пише още медията и подчертава, че АзГ е предимно мъжка партия, подобна на електоралната база на българската "Възраждане".

https://boulevardbulgaria.bg/articles/matyu-karnichnig-politico-eu-balgariya-ima-pozitiven-imidzh-v-evropa-izvan-politikatahttps://boulevardbulgaria.bg/articles/matyu-karnichnig-politico-eu-balgariya-ima-pozitiven-imidzh-v-evropa-izvan-politikata


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024