Нено Димов е задържан за 24 часа Снимка: © ПРБ

МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура извършват обиски в Министерството на околната среда и водите във връзка с делото за водната криза в Перник.

Претърсванията в МОСВ са комбинирани и със събиране на информация по второ разследване - за вноса на отпадъци за горене от Италия, във връзка с което бяха извършени няколко полицейски акции в нелегални депа в страната.

Малко преди 14 ч. министърът на околната среда Нено Димов беше отведен за разпит в служебен ван на Специализираната прокуратура пред журналистическите камери

. Въпреки че първоначално не беше задържан, в следобедните часове се оказа, че Димов е със заповед за арест за 24 часа. До момента не са му повдигнати обвинения. При излизането си от МОСВ министърът каза само, че оказва съдействие на разследващите и че ще даде изявления, след като акцията приключи.

На разпит - но без нощувка в ареста - са извикани още Ирена Соколова, бивш областен управител на Перник, и Иван Витанов, действащ директор на ВиК-Перник, който би трябвало да бъде освободен от поста си на общото събрание на дружеството в петък, 10 януари.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов отказа да коментира акцията на прокуратурата, като обяви, че "имат пълна свобода да го правят". Той отказа да заеме позиция по въпроса дали министрите Нено Димов и Петя Аврамова (МРРБ) трябва да бъдат сменени заради несправяне с кризата в Перник, като каза, че "има теми, които са предмет на Коалиционния съвет".

Димов беше излъчен за член на кабинета от квотата на "Обединени патриоти" през 2017 г. Той е физик по образование, бивш главен секретар на Министерството на околната среда и зам.-министър в мандата на Евдокия Манева до 2001. Между 2005-2009 г. Димов беше депутат от "Демократи за силна България" в 40 Народно събрание. Малко преди края на мандата на парламента, той напусна партийната група. В годините преди да се върне в изпълнителната власт той беше председател на Института за дясна политика - неправителствена организация, сред чиито основатели са Георги Харизанов (настоящият директор на ТВ Европа), депутатът от ГЕРБ Тома Биков и Петър Николов (историк и също бивш член на ДСБ, бивш парламентарен секретар на кабинета "Борисов" 2, понастоящем - зам.-министър на образованието).

30 разпита за Перник

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че са планирани разпити на повече от 30 лица, свързани с управлението на водната система в Перник. Проверява се и ремонтът на язовир "Студена", който е основният източник на питейна вода за града.

В края на 2019 г. прокурор от Окръжната прокуратура в Перник излезе с постановление, че намира данни за престъпно бездействие от страна на министрите на околната среда и на регионалното развитие. До този момент не е известно да са повдигнати обвинения на длъжностни лица във връзка с кризата в Перник.

Собствеността на ВиК-Перник е разпределена по следния начин: 51% на Министерството на регионалното развитие, 34% на Община Перник, 8 на сто за Община Радомир, 3% за Брезник и по два процента за общините Земен и Трън.

Очаква се ръководството на Специализираната прокуратура да даде допълнителна информация за хода на разследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023