Снимка: © ПРБ

МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура извършват обиски в Министерството на околната среда и водите във връзка с делото за водната криза в Перник.

Претърсванията в МОСВ са комбинирани и със събиране на информация по второ разследване - за вноса на отпадъци за горене от Италия, във връзка с което бяха извършени няколко полицейски акции в нелегални депа в страната.

Малко преди 14 ч. министърът на околната среда Нено Димов беше отведен за разпит в служебен ван на Специализираната прокуратура пред журналистическите камери

. Въпреки че първоначално не беше задържан, в следобедните часове се оказа, че Димов е със заповед за арест за 24 часа. До момента не са му повдигнати обвинения. При излизането си от МОСВ министърът каза само, че оказва съдействие на разследващите и че ще даде изявления, след като акцията приключи.

На разпит - но без нощувка в ареста - са извикани още Ирена Соколова, бивш областен управител на Перник, и Иван Витанов, действащ директор на ВиК-Перник, който би трябвало да бъде освободен от поста си на общото събрание на дружеството в петък, 10 януари.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов отказа да коментира акцията на прокуратурата, като обяви, че "имат пълна свобода да го правят". Той отказа да заеме позиция по въпроса дали министрите Нено Димов и Петя Аврамова (МРРБ) трябва да бъдат сменени заради несправяне с кризата в Перник, като каза, че "има теми, които са предмет на Коалиционния съвет".

Димов беше излъчен за член на кабинета от квотата на "Обединени патриоти" през 2017 г. Той е физик по образование, бивш главен секретар на Министерството на околната среда и зам.-министър в мандата на Евдокия Манева до 2001. Между 2005-2009 г. Димов беше депутат от "Демократи за силна България" в 40 Народно събрание. Малко преди края на мандата на парламента, той напусна партийната група. В годините преди да се върне в изпълнителната власт той беше председател на Института за дясна политика - неправителствена организация, сред чиито основатели са Георги Харизанов (настоящият директор на ТВ Европа), депутатът от ГЕРБ Тома Биков и Петър Николов (историк и също бивш член на ДСБ, бивш парламентарен секретар на кабинета "Борисов" 2, понастоящем - зам.-министър на образованието).

30 разпита за Перник

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че са планирани разпити на повече от 30 лица, свързани с управлението на водната система в Перник. Проверява се и ремонтът на язовир "Студена", който е основният източник на питейна вода за града.

В края на 2019 г. прокурор от Окръжната прокуратура в Перник излезе с постановление, че намира данни за престъпно бездействие от страна на министрите на околната среда и на регионалното развитие. До този момент не е известно да са повдигнати обвинения на длъжностни лица във връзка с кризата в Перник.

Собствеността на ВиК-Перник е разпределена по следния начин: 51% на Министерството на регионалното развитие, 34% на Община Перник, 8 на сто за Община Радомир, 3% за Брезник и по два процента за общините Земен и Трън.

Очаква се ръководството на Специализираната прокуратура да даде допълнителна информация за хода на разследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години