Неплатена такса от 70 лв. провали делото за наема на фирмата, превзела "Капитан Андреево" Снимка: © Getty Images

Държавата е изгубила едно от делата, които води срещу "Евролаб 2011", заради прословутата неплатена съдебна такса от 70 лв.

Това показва решение на Върховния административен съд, който отказва да промени решението на по-ниската инстанция, след като Българската агенция за безопасност на храните не си е направила труда да внесе символичната дължима такса за разглеждане на жалбата в срок.

За сравнение: материалният интерес по договора на "Евролаб", който БАБХ се опитваше да анулира по времето на кабинета на Кирил Петков, е за десетки милиона лева на година.

От БАБХ се оправдават с това, че вече са поели "всички дейности "част от официалния контрол" на "Капитан Андреево" и определението на съда "не променя създадената организация".

Отново не е ясно защо са допуснали такъв нелеп административен гаф и защо не са изгонили "Евролаб" изцяло от граничния пункт.

ВАС приема, че касационната жалба на агенцията е нередовна заради липсващ документ за 70-те лева такса.

Съдът изрично подчертава, че разпореждането за непълните документи е съобщено на директора на БАБХ на 14 ноември 2022 г. и не е оспорено от него.

По това време ръководител на агенцията беше Христо Вълчанов - назначен от служебния кабинет и уволнен след скандал на 5 декември.

На Вълчанов е обяснено, че ако не изпълни указанията (т.е. не внесе парите в съда), жалбата ще бъде върната. Така се е и случило.

Вълчанов е направил опит да протестира, предоставяйки извлечение от платежно нареждане за онлайн банкиране, но съдът не е приел аргументите му.

Документът е изпратен не в срока до 21 ноември, а чак на 30 ноември 2022 г. по пощата. Официално е получено в съда на 2 декември 2022 г.

"Дори към момента на обжалваното определение, указанията за представяне на вносен документ не са били изпълнени", пише в мотивите на съда.

Нещо повече: справка в счетоводството на ВАС е показала, че преводът на 70-те лева не е направен в срок, а един ден след изтичането му - на 22 ноември.

"Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден", пише в мотивите на ВАС.

Делото засягаше искането на директора на БАБХ за анулиране на договора за наем между "Евролаб 2011" и държавната агенция.

Бившият директор Христо Даскалов, който беше уволнен от служебния кабинет със странни мотиви, предупреждаваше за това, че БАБХ умишлено води процеса към провал.

Даскалов сигнализира, че Христо Вълчанов е бламирал неговите усилия за отстраняване на "Евролаб", а "Продължаваме промяната" сезира ДАНС заради увреждането на държавния интерес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023

Succession 4: Драматичната борба за власт на фамилията Рой продължава

Сериалът "Succession" (Наследници) се завръща с нов четвърти сезон през март 2023 г. 

10:19 - 27.01.2023

Фон дер Лайен дава приоритет на българската граница с Турция

В писмо до европейските лидери фон дер Лайен излага предложенията на ЕК за проблемите с миграцията

09:45 - 27.01.2023