Неплатена такса от 70 лв. провали делото за наема на фирмата, превзела "Капитан Андреево" Снимка: © Getty Images

Държавата е изгубила едно от делата, които води срещу "Евролаб 2011", заради прословутата неплатена съдебна такса от 70 лв.

Това показва решение на Върховния административен съд, който отказва да промени решението на по-ниската инстанция, след като Българската агенция за безопасност на храните не си е направила труда да внесе символичната дължима такса за разглеждане на жалбата в срок.

За сравнение: материалният интерес по договора на "Евролаб", който БАБХ се опитваше да анулира по времето на кабинета на Кирил Петков, е за десетки милиона лева на година.

От БАБХ се оправдават с това, че вече са поели "всички дейности "част от официалния контрол" на "Капитан Андреево" и определението на съда "не променя създадената организация".

Отново не е ясно защо са допуснали такъв нелеп административен гаф и защо не са изгонили "Евролаб" изцяло от граничния пункт.

ВАС приема, че касационната жалба на агенцията е нередовна заради липсващ документ за 70-те лева такса.

Съдът изрично подчертава, че разпореждането за непълните документи е съобщено на директора на БАБХ на 14 ноември 2022 г. и не е оспорено от него.

По това време ръководител на агенцията беше Христо Вълчанов - назначен от служебния кабинет и уволнен след скандал на 5 декември.

На Вълчанов е обяснено, че ако не изпълни указанията (т.е. не внесе парите в съда), жалбата ще бъде върната. Така се е и случило.

Вълчанов е направил опит да протестира, предоставяйки извлечение от платежно нареждане за онлайн банкиране, но съдът не е приел аргументите му.

Документът е изпратен не в срока до 21 ноември, а чак на 30 ноември 2022 г. по пощата. Официално е получено в съда на 2 декември 2022 г.

"Дори към момента на обжалваното определение, указанията за представяне на вносен документ не са били изпълнени", пише в мотивите на съда.

Нещо повече: справка в счетоводството на ВАС е показала, че преводът на 70-те лева не е направен в срок, а един ден след изтичането му - на 22 ноември.

"Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден", пише в мотивите на ВАС.

Делото засягаше искането на директора на БАБХ за анулиране на договора за наем между "Евролаб 2011" и държавната агенция.

Бившият директор Христо Даскалов, който беше уволнен от служебния кабинет със странни мотиви, предупреждаваше за това, че БАБХ умишлено води процеса към провал.

Даскалов сигнализира, че Христо Вълчанов е бламирал неговите усилия за отстраняване на "Евролаб", а "Продължаваме промяната" сезира ДАНС заради увреждането на държавния интерес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024