Несменяемият Вагит Алекперов напусна ръководството на "Лукойл" след 29 г. на власт Снимка: © Getty Images: Владимир Путин и Вагит Алекперов

Вагит Алекперов - несменяем президент на една от най-големите енергийни компании на Русия "Лукойл" - е напуснал поста си след 29 години начело на петролния гигант.

Алекперов беше поставен под санкции от Великобритания на 13 април в отговор на руската военна инвазия в Украйна. Лондон замрази активите му и забрани сключването на сделки с него. Според тракера за кораби Marine Traffic неговата яхта Galactica Super Nova е пристигнала в пристанище в Черна гора на 1 април, но още на следващия ден е отплавала заради предупреждения на местните власти, че са готови да наложат санкции на руски олигарси.

Руските медии не съобщават конкретни мотиви за решението му - според официалното съобщение на "Лукойл" той сам е информирал компанията за решението си да се откаже от правомощията си като член на съвета на директорите и веднага да предаде функциите си на президент на компанията.

"Лукойл" беше първата голяма руска корпорация, чието ръководство открито призова за спиране на войната в Украйна в началото на март.

72-годишният милиардер е начело на Лукойл от април 1993 г., назначен от тогавашния президент Борис Елцин.

В момента Алекперов пряко контролира 3,12% от акциите и още 5,43% без право на глас чрез семейни и инвестиционни фондове.

Кариерата му започва още в края на 60-те години, когато започва да учи в Азербайджанския институт за нефт и химия и работи като лаборант в изследователски център за добива на нефт. През 70-те годин работи в "Каспморнефт", а по-късно е прехвърлен в компанията "Сургутнефтегаз".

През 1985 г. е назначен за първи зам.-генерален директор на "Башнефт" в Западен Сибир, а от 1987 до 1990 г. е ръководител на "Когалимнефтегаз".

От 1990 г. Вагит Алекперов влиза в администрацията на последните правителства на СССР и първите - на новосъздадената Руска федерация.

През 1992 г. става директор на обединението "ЛангепасУрайКогалимнефт", по-късно трансформирано в акционерно дружество "Лукойл".

Според данни на "Форбс" той е собственик на активи за 10,5 млрд. долара и е на десето място по богатство в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024