Снимка: © Getty Images

Вагит Алекперов - несменяем президент на една от най-големите енергийни компании на Русия "Лукойл" - е напуснал поста си след 29 години начело на петролния гигант.

Алекперов беше поставен под санкции от Великобритания на 13 април в отговор на руската военна инвазия в Украйна. Лондон замрази активите му и забрани сключването на сделки с него. Според тракера за кораби Marine Traffic неговата яхта Galactica Super Nova е пристигнала в пристанище в Черна гора на 1 април, но още на следващия ден е отплавала заради предупреждения на местните власти, че са готови да наложат санкции на руски олигарси.

Руските медии не съобщават конкретни мотиви за решението му - според официалното съобщение на "Лукойл" той сам е информирал компанията за решението си да се откаже от правомощията си като член на съвета на директорите и веднага да предаде функциите си на президент на компанията.

"Лукойл" беше първата голяма руска корпорация, чието ръководство открито призова за спиране на войната в Украйна в началото на март.

72-годишният милиардер е начело на Лукойл от април 1993 г., назначен от тогавашния президент Борис Елцин.

В момента Алекперов пряко контролира 3,12% от акциите и още 5,43% без право на глас чрез семейни и инвестиционни фондове.

Кариерата му започва още в края на 60-те години, когато започва да учи в Азербайджанския институт за нефт и химия и работи като лаборант в изследователски център за добива на нефт. През 70-те годин работи в "Каспморнефт", а по-късно е прехвърлен в компанията "Сургутнефтегаз".

През 1985 г. е назначен за първи зам.-генерален директор на "Башнефт" в Западен Сибир, а от 1987 до 1990 г. е ръководител на "Когалимнефтегаз".

От 1990 г. Вагит Алекперов влиза в администрацията на последните правителства на СССР и първите - на новосъздадената Руска федерация.

През 1992 г. става директор на обединението "ЛангепасУрайКогалимнефт", по-късно трансформирано в акционерно дружество "Лукойл".

Според данни на "Форбс" той е собственик на активи за 10,5 млрд. долара и е на десето място по богатство в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият проект за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"