Писането на късмети за новогодишната баница е сложна и отговорна задача и ако не искате да разчитате на "заготовката" от пакета с корите, ние сме тук, за да ви дадем някои идеи, вдъхновени от литературата, киното и музиката.

Разбира се, вие винаги можете да сложите "тризонет с 6 спални, вътре 6 жени скандални" (Павел и Венци Венц, "Се тая, брат"), Издислав, пардон, това май беше Is this love (Фики Стораро) или вечната класика - "Таз година булка, догодина - люлка” , но преди да го направите, вижте и нашите предложения:

"La Dolce Vita" или „Сладък живот“ е италиано-френски игрален филм на Фредерико Фелини от 60-те години. Историята проследява една седмица на журналиста Марчело Рубини (в ролята Марчело Мастрояни), който търси любовта и щастието, а те му се изплъзват като пясък през пръстите му.

Разбира се, последната част няма да е част от новогодишния ви късмет.

"La Dolce Vita" е свобода, любов, страст, тайни среднощни разходки и още пороци на младостта, от които човек трудно може да се откаже - нека 2022 г. да е годината на сладкия живот.

"Закуска в Тифани"

Оставаме в 60-те и с този късмет. "Закуска в Тифани" отново е филмово заглавие, режисьор е Блейк Едуардс, по романа на Труман Капоти. В главната роля е Одри Хепбърн и това е една от знаковите ѝ изяви. Героинята на Капоти, изиграна от Хепбърн, се казва Холи Голайтли. Холи е млада, амбициозна и има цел - иска да подреди живота си и той да стане като витрина на Тифани. Вместо богат нюйоркчанин обаче, Холи среща млад писател.

Закуска в Тифани - кафе и кроасан пред витрината на бижутерийния рай или с котка в прегръдките на човека, когото обичате повече от амбициите си, 2022 ще е вашата история на успеха.

"Зелените хълмове на Африка"

Това е един от известните романи на Ърнест Хемингуей, който описва неговото пътуване из Африка и срещите му там. Лов на животни в Кения, алкохол, разговори за трофеи, паралел между света на хората и този на животните. Романът е една документална история, в която са вплетени майсторски потрети на различни хора.

Ако десктопът на Windows 10 беше най-близкото ви съприкосновение с природата през последните две години, нека дивите приключения, преследването на ценни трофеи и срещите с незабравими образи да започнат сега с този късмет.

"Кратки отговори на големите въпроси"

Най-краткият отговор на всички въпроси е 42 - това го знаем от Дъглас Адамс и супер компютъра в Галактическия стопаджия.

"Кратки отговори на големите въпроси" обаче е последната книга на един от най-забележителните умове на нашето време - Стивън Хокинг, известен като изследователят на черните дупки.

Има ли Бог? Как е започнало всичко? Можем ли да предсказваме бъдещето? Има ли друг разумен живот във Вселената? Ще стане ли изкуствения интелект по-умен от нас? Възможно ли е пътуването във времето? Трябва ли да колонизираме космоса? Какво има в една черна дупка? Ще оцелеем ли на Земята?

Това са част от въпросите, на които Хокинг дава прости отговори. Един много умен човек обяснява нещата като за не толкова умни хора.

Приемете късмета "Кратки отговори на големите въпроси" като любопитството, което намира удовлетворение - с нови идеи, книги, филми, подкасти и изложби, с ценни разговори с ценни хора или с гениални хрумвания в трафика. А може би просто трябва да приемем, че вече знаем отговора на живота, вселената и всичко останало, само че по-важен е въпросът.

"Любов по време на… пандемия"

"Любов по време на холера" на Габриел Гарсия Маркес е един от най-хубавите романи за любовта, която трае цял един живот. За любовта на един мъж към една жена, който е готов да чака докато законният ѝ съпруг почине, за да спечели сърцето ѝ само за себе си. Единят мъж не знае за другия, а вторият не таи омраза към първия. Това е и роман за остаряването - защото тялото може и да се променя, косите да посивяват, но сърцето обича еднакво. "Беше още твърде млад, за да знае, че паметта на сърцето отхвърля лошите спомени и преувеличава хубавите, и че благодарение на това изкуство успяваме да понесем миналото", пише Маркес

А сега послушайте Бил Гейтс - краят на Covid-кризата ще дойде през 2022 г. След месеци на социална дистанция, home office, усмивки през маските и запознанства в работния Slack и Zoom-срещите без камера, магическият реализъм и жаждата за близост най-после ще ви срещнат с любовта.

"Серотонин"

Последният роман на Мишел Уелбек е разказ за абсурдите на съвремието през очите на самотен французин на средна възраст, който се чувства смазан от културните промени, глобализацията и политическата коректност. Героят му компенсира липсата на поводи за радост с химикал, провокиращ отделянето на серотонин. Въпреки че лекарството намалява либидото му, това не го спира да потърси своите стари любови и да види бунта срещу системата. Независимо от меланхоличната и цинична атмосфера, книгата е едновременно сатирична, странно романтична и типично за Уелбек - пророческа.

В годината на метавселената, изкуствения интелект и виртуалните ценности, хормонът на щастието ще е вашият естествен стимулатор. 2022 г. ще е остров на спокойствието, здравия дух и силното тяло, радостта от живота и доброто старо чувство за хумор.

"Моето семейство и други животни"

Джералд Даръл пише за света на животните, но често има предвид хората. Идеята на книгата е Даръл е да разкрие животинския свят на остров Корфу, където живее с най-близките си в продължение на 4 години. Покрай разказа за животните обаче, текстът се превръща в забавна история за семейството на Даръл. За автора животните и хората имат равни права на Земята и всички те са част от голямата магия, наречена живот.

С "Моето семейство и други животни" в парчето ви от баницата вашата 2022 г. ще е слънчева, идилична, интригуваща и шеговита за цялото семейство - като красива и дълга ваканция на гръцки остров, която ще помните цял живот, а мисълта за нея ще разсейва дори най-плътните облаци над главата ви.

"Победителят получава всичко"

Заглавието на сборника с разкази на Ивлин Уо идва от историята за вечното съперничество между двама братя, подхранвано от авторитарна и арогантна майка. От кръщелното име, през училището, подаръците или съпругата - по-големият брат получава всичко хубаво, което всъщност е предназначено за по-малкия. Победителят обаче не е онзи, който има предимство по рождение, а човекът, който успява да открие щастието и свободата.

Aко животът ви дотук изглежда като безкрайно съревнование за все по-бърз, по-добър и по-значим успех, 2022 г. ще отговори на надеждите ви. Съдбата обича смелите - независимо че последните крачки преди финала изглеждат най-трудни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката