NEVEREST: Двама българи, един океан и редица рекорди за покоряване Снимка: © Facebook

Като малък той иска да стане морски капитан. Стените на стаята му са облепени в снимки на танкери, но мечтата му изглежда неосъществима и Стефан Иванов става успешен банкер. Човек обаче не може да избяга от собствената си съдба. Днес той и 16-годишният му син са си поставили грандиозна цел – да прекосят Атлантическия океан и да поставят редица рекорди.

През първата половина на юни двамата ще влязат в ръчно изработената лодка NEVEREST и ще отплават от португалския град Портимао, насочвайки се към Бразилия. Плаването ще е дълго около 3200 морски мили, или общо 6 хиляди километра.

Ако мисията е успешна, Максим Иванов ще стане най-младият гребец, прекосил океан. Десетокласникът ще е само на 16 години и 290 дни на старта на пътешествието. NEVEREST би била първата океанска гребна лодка, преминала от континентална Европа до Южна Америка, а начинанието би се превърнало в първата българска океанска гребна експедиция.

"Една вечер му казах на шега: "Тате, един ден ти ще преминеш Атлантика", споделя Макс, а за баща му явно тези думи съвсем не са шега: "Трудно е, трябва човек да се подготви. И решихме да се пробваме", казва Стефан.

Стефан и Максим никога не са хващали гребло на лодка, нито са знаели как се конструира плавателен съд. Изведнъж обаче, преди близо две години, им хрумва идеята да се впуснат в океанската мисия.

Желанието идва от приключенския нюх на банкера, който през 2011 става първият плувец-аматьор, преплувал Ламанша. Преди това бяга на Берлинския маратон и на 100-километровия планински ултрамаратон “Обиколката на Витоша”, в която на 17 октомври 2009 г. завършва четвърти, спирайки хронометрите на 14 часа и 45 минути. Оказва се обаче, че силата му е във водата.

„Научих, че преминаването на Ламанша е нещо като Еверест в плуването. Подготвях се за това предизвикателство 16 месеца, защото започнах от нулата“, споделя Стефан Иванов в интервю за bTV . „Имало е дни, в които влизам в басейна „Спартак“, когато го отварят, и излизам, когато го затварят. Там плува и моят спортен идол Петър Стойчев, гледал съм го под водата как се движи“.

„При самото преплуване на Ламанша първите шест часа ми бяха лесни. След 10-ия час обаче тялото изнемогва. Не знаеш кое е ляво, дясно. Не можах да преплувам по права линия заради силните течения. След финала се чувствах много зле, но удовлетворението е голямо“, казва банкерът, който преплува разстоянието за 14 часа и две минути.

В продължение на четири години той управлява българския клон на „Ситибанк“. Основател е на Challenger Capital Group – компания в сектора на финансовите консултантски услуги. Преди години обикаля четири различни континента и оттам се заражда приключенския му дух.

„Готвеха ме за кадър, който да запушва дупките в някоя от 104-те държави, където банката оперира. Така бях в Бразилия седем години. За съжаление, в Сао Пауло, където няма море, а не в Рио“, казва Стефан.

В момента той е готов да изостави всичко, за да се отдаде на каузата, която е предприел. А в нея има верен помощник. 16-годишният Максим участва дейно в изграждането на лодката NEVEREST. Сглобява сложни елементи, боядисва и завършва конструкцията в собствения им гараж, макар никога да не се е занимавал с това преди.

В началото мисията изглежда сложна, но двамата успяват да се свържат с Фил Морисън - английският морски архитект, който е проектирал повечето океански гребни лодки.

„Той се съгласи да проектира за нас автентична лодка, която да можем да построим в нашия гараж от фибростъкло и епоксидна смола без матрица или вакуумна камера“, споделят Стефан и Максим в своята страница във „Фейсбук“, където представят всяка една от повече от 20 стъпки, нужни за пълното построяване на плавателния съд.

Правят всичко сами. За да изградят постоянните прегради от фибростъкло, първо създават временни такива от талашитени плоскости. После идва ред на корпуса. Носа на лодката двамата оформят от топлоизолационен полимерен панел, а външната страна на корпуса се ламинира с 5 до 7 слоя епоксидна смола върху редуващи се тъкани от фибростъкло и мат.

Следва още по-сложна част – изграждане на водоизолирани ниши, които да се използват за складове, инсталиране на люкове, прикрепване на рул. Двамата инсталират електрическа система със соларни панели, контролери за зареждане и монитори на батериите, а после добавят и навигационно и комуникационно оборудване. Гребците вече разполагат със сателитен хотспот, сателитен телефон, устройство за проследяване и съобщения. Имат и пиротехника, която да им служи за сигнализация.

„Усещането е като че ли оборудвате космически кораб“, споделят Стефан и Максим.

Всичко е замислено и до последния детайл – разполагат дори с поставка, подобна на жироскоп, която да държи газовия котлон с вряща вода в хоризонтално положение по всяко време, докато лодката подскача нагоре-надолу, налвяво и надясно, за да сведат до минимум риска да се изгорят.

"Проектът не е безкрайно скъп, защото когато си купуваш материалите, все едно си купуващ тухлите за къщата. А е и по-интересно да си го построиш сам", казва Стефан.

Така – близо две години след началото на конструкцията, двамата гребци-аматьори вече имат готова лодка от фибростъкло, която разполага с 2 радиостанции и 4 компаса.

Как обаче се учиш да гребеш, когато никога преди не си го правил? Това е най-важната част от мисията на Стефан и Максим и те са помислили за нея предварително. Докато в гаража им тече пълна подготовка за океанското пътешествие, двамата взимат уроци по гребане от двукратната световна шампионка на скиф Виктория Димитрова.

За първи път тя им показва основите на своята дисциплина на 27 декември 2018 г. За първи път NEVEREST влиза във вода в Панчаревското езеро миналия август, където отново Димитрова коригира всяко движение на Стефан и Максим.

Желанието на двамата българи да успеят надминава всички граници и те се свързват с треньора на българския национален отбор по гребане Свилен Нейков. Най-големият авторитет в този спорт в България веднага откликва на молбата и се заема със задачата да помогне за оптимизирането на позициите и ъглите на ключовете за греблата, плъзгащата седалка и захватките за краката.

„Това е критична стъпка за максимизиране на ефективността на гребането и минимизиране на травмите“, обясняват Стефан и Максим.

Те тестват NEVEREST и в река Искър, а после в Черно и Егейско море. Двамата българи обикалят остров Тасос само за 48 часа, като по време на тази кратка експедиция преминават през две бури.

"В началото тренирахме 2 пъти седмично, а сега - четири. Баща ми дори тренира пет-шест пъти в седмицата", признава Максим, а Стефан е благодарен за това, че може да прекарва толкова много време със сина си в тренировки и конструкция на лодката, да говори и да се смее в неговата компания.

Нужен е и курс за първа помощ, преди да излезеш в открито море. Стефан и Максим го минават и вече са напълно готови да завладеят Атлантическия океан.

Зад пътешествието на двамата българи стои специална кауза – стимулиране на донорството. Гребците застават зад кампанията на Министерството на здравеопазването „ДА! ЗА ЖИВОТ!“, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си.

„Мечтаем да прекосим Атлантическия океан още преди да започнем да строим лодката ни NEVEREST“, споделят баща и син Иванови. „Решихме да обвържем нашето пътешествие с донорството, защото за нас това е изключително важна кауза. В момента над 1150 българи чакат орган за трансплантация, а на година в страната ни се извършват едва 30-40 операции. Затова е важно всеки един от нас да се замисли и да осъзнае, че има възможността да спаси човешки живот, без да ощети нито себе си, нито близките си“.

"Един от гребците гребе 2 часа, после другият също 2 часа. Така се сменяме постоянно - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 30 дни в месеца. Лодката не трябва да спира", казва Стефан Иванов.

След броени дни гребците ще се отдадат на голямата си любов – водата. А ние ще можем да следим експедицията им реално време в тяхната „Фейсбук“ страница и да стискаме палци двама българи да влязат в историята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023
Важно днес

Кой стои зад странната "златна" инсталация пред "Александър Невски"

Столична община реши да я премахне след вълна от подигравки

15:42 - 08.12.2023
Важно днес

Борисов: Има много неща от конституционните промени, с които можем да се съобразим с президентството

После Пеевски обясни, че се обсъждат промени в промените, които ограничават избора за служебен премиер

15:18 - 08.12.2023