Между Берлин и София, между красотата и разрухата - Надежда Георгиева с дебютна изложба Снимка: © Надежда Георгиева

Надежда Георгиева влиза в изкуството по необичаен начин. Работата ѝ винаги е била свързана с творчество.

Тя активно се включва през 90-те в клубния живот на Германия, с други хора организира техно партита, които са си цяла култура по това време в немската столица. После започва да работи като креативен директор за големи модни марки като "Replay" и "Disel" и и декорира витрините им из целия свят.

Преди пет години обаче тя загърбва кариерата си и решава да се посвети изцяло на изкуството. Наема студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език.

За няколко години тя генерира богата и комплексна артистична практика, която включва живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с дърво, керамика, текстил, рисува, шие, бродира, пише поезия и се вдъхновява от театъра. Изкуството постепенно завладява пространството на берлинското ѝ студио.

На 17 май, петък, от 18:30 часа, в галерията на Гьоте-институт в София ще е дебютната излюжба на Надежда Георгиева със заглавие „Невротичният балет на красотата и разрухата“. Куратор е Весела Ножарова.

Ден по късно, на 18 май, събота, от 20:00 часа, двете ще участват в разговор с публиката, в рамките на Европейска нощ на музеите в София.

В изложбата ще бъдат показани три най-нови, актуално създадени творби.

Вдъхновена от света на театъра, модата и дизайна, Георгиева извежда образи наситени със символика.

Един от тези образи са женските персонажи, които, макар и стилизирани, носят едни и същи характеристики. Те са експресивни до крайност, представени в движение и във взаимодействие с различни природни елементи.

Природата, като стихия и жената като друга версия на същата тази стихия, са образите, който присъстват в почти във всички творби на Георгиева.

В тях мога да бъдат разчетени балкански културни влияния, наследени от българския ѝ произход, употребата на мултикултурен, еклектичен език, но и силна лична мотивация за себеизразяване.

Изключително интересен е работният процес на художничката, която експериментира с нови материали и подходи. Върху повърхността им тя апликира текстил, рисува, пише или шие, дори бродира.

В творбите си Надежда Георгиева съчетава плат, керамика, текстил, дърво и метал, за да ги подчини на крайния търсен художествен образ.

Превръща ги в поезия в прекия смисъл на думата, опасвайки формите им с поетични авторски текстове. Освен на повърхността на творбите, текстовете ще присъстват и с гласа на своята авторка под формата на звуков пейзаж.

Работата на мултидисциплинарната артистка стъпва върху житейски опит, но е израз и на нейната необичайна личност.

Надежда Георгиева целенасочено работи със спомените от детството, с усещанията си от първите 14 години прекарани в комунистическа България, използва елементи и ситуации от живота си в Германия и от работата си в средите на електронната музикална сцена през 90-те години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024