New York Times изтегля журналистите си от Русия Снимка: © Getty Images

New York Times ще изтегли своите редактори и репортери от Русия заради последните промени в Наказателния кодекс на страната, които заплашват с до 15 г. затвор за разпространение на "фалшиви" новини - т.е. различаващи се от официалната пропаганда.

NYT разполага с кореспонденти в Москва от 1921 г. и това е първият случай в историята им, в който се налага медията да остане без свои журналисти на място поради политически причини.

Главният международен редактор на NYT Майкъл Слакман публикува съобщение до колегите си, в което посочва, че законът "на практика криминализира независимото отразяване на новините за войната в Украйна".

"Този нов закон би могъл да превърне в престъпление коректното съобщаване на информация за руската инвазия в Украйна, включително заради наричането на войната с думата "война", казва Слакман.

Медията е потърсила съвети от юристи, специалисти по сигурността и опитни журналисти от региона, "за да разберем потенциалните последици от този последен ход".

"За да гарантираме сигурността и безопасността на нашия редакционен екип ще изведем колегите си временно извън страната. Надяваме се, че ще се върнат възможно най-скоро, докато следим ситуацията отблизо", казва още той.

Слакман изразява благодарността си за "смелостта, твърдостта и невероятната работа на екипа на терен" в Украйна, като посочва, че централната мисия на медията е да отразява случващото се "без страх или пристрастия".

Бившият ръководител на кореспондентското бюро на NYT в Москва Нийл Макфаркуар посочва, че това е решение без прецедент в историята на вестника.

"Имахме репортери в Москва от 1921 г. с една-две кратки прекъсвания заради дребни визови неуредици. Нито Сталин, нито Студената война - нищо не ни прогони. След колапса на СССР много новинарски издания или намалиха екипите си, или изцяло закриха своите бюра. Не и New York Times. С двама кореспонденти, двама местни репортери и двама преводачи това винаги е било едно от най-стабилните кореспондентски бюра в цял свят. NYT винаги е гледал на Русия като на важна държава и важна история. Когато бях ръководител на офиса, отразявахме новините от Калининград до Камчатка и това беше една от най-интересните задачи в кариерата ми. Но Кремъл просто уби тази дълга традиция", пише той в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Партията на Льо Пен увеличава преднината си. Макрон предупреждава за риск от "гражданска война"

Крайнодесният "Национален фронт" вероятно ще спечели предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат предварителните проучвания

12:01 - 25.06.2024
Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024