Нидерландия, Белгия, Ирландия и Чехия изгониха 43 руски дипломати Снимка: © Getty Images

Серията от решения за отстраняване на руски дипломатически служители заради неприемливи действия в Европа в разгара на войната в Украйна продължава.

Нидерландия, Белгия, Ирландия и Чехия обявиха, че ще поискат общо 43 руски граждани с дипломатически статут да напуснат съответните държави.

Решението идва след като Полша вече изгони 45 дипломати на Русия на 28 март. По-рано България, Литва, Латвия и Естония отстраниха общо 20 руски представители заради нарушения на дипломатическите правила.

Нидерландия обяви, че 17 руски разузнавачи са работили под дипломатическо прикритие и се смятат за "заплаха за националната сигурност на страната".

В същото време Белгия обяви експулсирането на 21 души от екипите на посолството и консулството на Русия в координация с правителството на Нидерландия.

Външният министър Софи Вилмес обяви, че Брюксел има данни за това, че въпросните лица са се занимавали с шпионаж и операции по упражняване на влияние, които заплашват националната сигурност.

Отново във вторник следобед Министерството на външните работи на Ирландия е привикало руския посланик Юрий Филатов, за да го информира за решението да бъдат отстранени четирима негови служители заради дейности, "които не съответстват на поведението на международните дипломати".

Чехия също обяви един от служителите на посолството на Русия в Прага за персона нон грата и поиска той да напусне страната до 72 часа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024