Нидерландия, Белгия, Ирландия и Чехия изгониха 43 руски дипломати Снимка: © Getty Images

Серията от решения за отстраняване на руски дипломатически служители заради неприемливи действия в Европа в разгара на войната в Украйна продължава.

Нидерландия, Белгия, Ирландия и Чехия обявиха, че ще поискат общо 43 руски граждани с дипломатически статут да напуснат съответните държави.

Решението идва след като Полша вече изгони 45 дипломати на Русия на 28 март. По-рано България, Литва, Латвия и Естония отстраниха общо 20 руски представители заради нарушения на дипломатическите правила.

Нидерландия обяви, че 17 руски разузнавачи са работили под дипломатическо прикритие и се смятат за "заплаха за националната сигурност на страната".

В същото време Белгия обяви експулсирането на 21 души от екипите на посолството и консулството на Русия в координация с правителството на Нидерландия.

Външният министър Софи Вилмес обяви, че Брюксел има данни за това, че въпросните лица са се занимавали с шпионаж и операции по упражняване на влияние, които заплашват националната сигурност.

Отново във вторник следобед Министерството на външните работи на Ирландия е привикало руския посланик Юрий Филатов, за да го информира за решението да бъдат отстранени четирима негови служители заради дейности, "които не съответстват на поведението на международните дипломати".

Чехия също обяви един от служителите на посолството на Русия в Прага за персона нон грата и поиска той да напусне страната до 72 часа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023