Нидерландски журналист, разследващ подземния свят, се бори за живота си след куршум в главата

Известният нидерландски разследващ журналист Петер де Врийс е бил прострелян в центъра на Амстердам във вторник вечерта и се бори за живота си в болница. Състоянието му е тежко, след като е получил пет изстрела и е бил ранен в главата, съобщава местната телевизия NOS.

64-годишният журналист, който от години работи за разкриване на престъпления в подземния свят в Нидерландия, е бил прострелян малко преди 19:30 ч. местно време. Инцидентът се е случил след участието му като гост в предаването RTL Boulevard в телевизията RTL 4.

Полицията е арестувала трима заподозрени, като часове по-късно е освободила единия. Двама мъже - 35-годишен поляк и 21-годишен нидерландец от Ротердам, са били задържани в автомобил в района на Хага. Другият първоначално заподозрян е бил 18-годишен гражданин на Амстердам, който бил арестуван в източната част на столицата, но след това пуснат от полицията.

Един от двамата останали заподозрени може би е извършителят на престъплението, каза директорът на местната полиция Франк Поу. Той нарече арестуваните, опитващи се да избягат с леката кола, „нашата най-важна следа“. Мъжете ще бъдат разпитани в петък.

Самоличността на заподозрените не се съобщава. Започнало е мащабно разследване за криминално престъпление от най-висока степен.

Полицията призовава свидетели и иска да получи снимки или видеа от хора в района от момента на стрелбата, както и кадри от камерите наоколо. Силите на реда обаче предупреждават хората да не качват материали в социалните мрежи.

В миналото Де Врийс е получавал протекция от полицията, след като е получавал заплахи за живота си заради участие в криминални дела и изслушвания в съда в качеството си на разследващ журналист.

64-годишният Де Врийс става известен именно заради престъпления, подобни на това, на което самият той става жертва. Опитът за покушение срещу него шокира нидерландското общество, но в особена степен представлява заплаха за останалите журналисти и криминални репортери, казва кореспондентът на BBC в Хага Анна Холиган.

Де Врийс е участвал в няколко дела, довели до призиви от страна на тъмния свят за „ликвидацията му“.

Журналистът е редовен участник в токшоутата в страната. Миналата седмица е започнал кампания за събиране на 1 милион евро за разрешаването на случай, свързан с убийството на младата жена Таня Гроен, докато родителите ѝ са живи, за да може „справедливостта да възтържествува“.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема описа Де Врийс като национален герой – „смел и търсещ справедливостта човек със свободен дух“. Премиерът Марк Рюте даде пресконференция след инцидента и се срещна с екип от контратерористи в Хага. „Свободната журналистика е основна съставна част на обществото“, заяви Рюте. „Нашите мисли и молитви са с Петер и неговите близки. Най-важното е той да оцелее“.

Правосъдният министър Ферд Граперхаус заяви, че Де Врийс е „необикновен журналист“ и „войн срещу несправедливостта“.

Като репортер той е отразявал редица престъпления и дела в съда, включително свързани с отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 г. През 2013 извършителят Уилем Холедеер беше обвинен в заплахи срещу журналиста. Шест години по-късно получи доживотна присъда за участието си в 5 убийства.

Де Врийс спечели награда „Еми“ за новини и документалистика заради работата си по случая с убийството на Натали Холоуей – американска тийнейджърка, която изчезна на Карибския остров Аруба през 2005 г.

Според NOS – журналистът е редовен говорител или довереник на свидетели на престъпления в полицията и в съда. Де Врийс е бил съветник на Набил Б. – свидетел по делото срещу Ридуан Таги – предполагаем наркобос. Мароканско-нидерландският дилър в момента е изправен пред съда заради убийство и трафик на дрога.

Допреди ареста му в Дубай през 2019 г. той беше един от най-издирваните хора от Европол. Набил Б., който е основен свидетел срещу него, е бивш член на групировката на Таги.

Случаят вече предизвика шок в Нидерландия, след като бившият адвокат на свидетеля беше застрелян пред дома си в Амстердам през септември 2019 г.


Убиха президента на Хаити след нападение в резиденцията му



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024