Nike си навлече критики и обвинения в сексизъм заради новите олимпийски екипи на атлетите Снимка: © Getty Images

Nike представи някои от дизайните на спортните екипи, които американските баскетболисти и лекоатлети ще облекат за предстоящите Олимпийски игри в Париж. Един от дизайните обаче се открои в представянето - и то не по добър начин. Докато мъжете в леката атлетика ще носят потник и къси панталони, за жените спортната дреха се оказа много къса. И това не се хареса както на състезателите, така и на почитателите на спорта.

Екипът на женския отбор на САЩ наподобява бански с високо изрязано долнище. Дизайнът породи огромни критики от хора в различни области, които го намират за неподходящ и дори сексистки.

Американското издание "New York Times" пише, че дрехата прилича сякаш ще изисква "сложно интимно поддържане", а "Wall Street Journal" я сравнява с разголеното облекло на спасителките на плажа от филма "Baywatch".

Олимпийската състезателка по бягане с препятствия Куин Харисън Клей иронично предложи верига за интимна епилация да спонсорира американския отбор през този олимпийски сезон. Двукратната параолимпийска Фемита Аянбеку също изрази недоумение и написа в профила си в Instagram: "Това явно е шега".

Последваха и още реакции. Британската състезателка по скок на дължина Абигейл Ирозуру попита дали екипът на Nike изобщо се е допитал до някоя жена в спорта преди да разработи дрехата.

Nike не е направил официално изказване по темата, но главният директор по иновациите в компанията Джон Хоук посочва пред "New York Times", че двата спортни екипа, показани в четвъртък, са само една от няколкото опции, от които спортистите ще могат да избират.

Обикновено жените лекоатлети носят къси шорти или слипове с горнища или потници. Някои бегачи харесват този тип шорти заради практичността и аеродинамичните качества.

Дебатът около облеклото на жените спортисти се води от години насам. През 2021 г. норвежкият национален отбор по плажен хандбал за жени се разбунтува срещу регламентираното носене на бикини. В знак на протест норвежките представителки се явиха на състезание с къси панталони до бедрата. Те бяха глобени с 1700 долара от Европейската хандбална асоциация. Това обаче постави началото на глобален разговор за това защо жените често се състезават с бикини или плътно прилепнал спандекс, докато на мъжете се предлагат не толкова оскъдни варианти.

Миналата година женските футболни отбори спряха да носят бели шорти на Световната купа за жени след дебат, свързан с менструацията на активните спортистки.

Дискусията около дизайна на Nike не породи само критики. Олимпийската шампионка Кейти Муун написа в публикация в платформата X, че облеклото напълно заслужава недоволството, които получи. Но тя също така даде да се разбере, че дебатът за сексизма е проблематичен за спортистите, които все пак биха решили да носят точно този дизайн.

Дори ако критиката е отправена с най-добри намерения, тя "в крайна сметка атакува нашето решение като жени да го носим", пише Муун.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024