Снимка: © NOVA

Автомагистрала „Хемус“ ще е готова не по-рано от 2027 г., а изказванията на бившите управляващи от ГЕРБ, че е можело да бъде реализирана до 2024 г., са „в графата предизборни обещания“.

Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов пред Нова ТВ. „Никога не е било реалистично „Хемус“ да е готова до 2024 г. Могло е да я нарисуват до 2024, което и в момента се прави. Работата по проектирането не е спирала. В момента първи участък е почти готов, още през май 2022 ще бъде. За втори има нужда от преработка, защото първоначално е било предвидено да има тунел, който сега отпада заради лошо проектиране. Участък 3 също ще бъде готов до края на годината“, каза министърът.

Според него практическа полза за шофьорите ще има, когато се завърши участък 6. В 4-и и 5-и участък има проблеми, защото земята все още не е отчуждена. Там има проекти, но отчуждаване не е извършено.

„Това са две години, които са проспани. Тези два участъка имат незаконно строителство“, каза Караджов. „При тях нищо не се прави сега, защото се отчуждава. Първо трябва да стане това, после да извадим разрешение за строеж и трето - да минем през Народното събрание”, допълни той.

Именно ЛОТ-5 на „Хемус“ е този, парите за чийто строеж бяха изтеглени и изпрани през кухи фирми.

„Участъците 7 и 8 са по изцяло ново трасе, защото имаме минаване през ловно стопанство и свлачищни процеси, които заобикаляме. Трасето ще се удължи с три километра. За да заобиколим, започваме от нулата”, каза още Караджов.

„В момента А-то и Б-то на инвестиционните проекти са: първо - проектиране, второ - отчуждаване, трето - ОВОС, четвърто - строително разрешение, и чак тогава започва строежът. Минимум две години отнемат тези четири стъпки”, смята регионалният министър.

Караджов коментира и изказването на министъра на финансите Асен Василев до края на този мандат да са готови четири моста над р. Дунав. „Аз не съм обещавал за четиригодишен срок да стане нито един мост. Това е невъзможно. В 4-годишен мандат може най-много да започне строителството на един или повече мостове”, смята министърът.

Според него минималният срок за построяване е 6 години – ако няма обжалвания. Той твърди, че новата власт е „преразчела възможностите“.

„Две години е само подготовката. Има и още един елемент, когато става въпрос за мост между две държави - и другата трябва да потвърди и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично”, допълни Гроздан Караджов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията