Никога досега не сме имали възможност да наблюдаваме Вселената по начина, по който космическият телескоп "Джеймс Уеб" ни я показва сега. Нашето невъоръжено око никога не би могло да види това, което вижда телескопът - пътувайки през светлината и пространството.

Първите снимки от този мощен телескоп бяха показани през юли и разкриха нови изображения за далечни галактики и атмосферата извън нашата Слънчева система. Най-големият космически телескоп в света тази седмица разкри и още едно парче от необятния за нас Космос, като показа Юпитер такъв, какъвто не сме го виждали никога досега.

"Джеймс Уеб" е успял да запечата невиждани гледки на полярни сияния, гигантски бури, луни и пръстени около Юпитер в детайли. Най-ярко се откроява може би Голямото червено петно на планетата - буря, достатъчно голяма, за да погълне Земята (изобразена в бяло на снимката долу).

Особено интересно е и изображението, на което се виждат слабите пръстени около планетата, както и две малки луни на блестящ фон от галактики.

"Никога не сме виждали Юпитер по този начин. Всичко това е съвсем невероятно", каза в изявление планетарният астроном Имке де Патер, която помогна за провеждането на наблюдението. "Честно казано, не очаквахме, че ще бъде толкова добро".

Според изследователски екип инфрачервените изображения са били изкуствено оцветени в синьо, бяло, зелено, жълто и оранжево, за да се откроят особеностите.

До момента серия от снимки, заснети от екипа на "Джеймс Уеб", показаха по-подробно галактиката Картър, както и какво се случва след сблъсъка на две галактики.

До момента серия от снимки, заснети от екипа на "Джеймс Уеб", показаха по-подробно галактиката Картър, както и какво се случва след сблъсъка на две галактики. НАСА погледна дълбоко в миналото на Вселената

Телескопът, струващ 10 млрд. долара, излетя в края на миналата година. Учените се надяват чрез него да наблюдават зората на Вселената, като надникнат назад до времето преди 13,7 млрд. години, когато са се формирали първите звезди и галактики. Обсерваторията е разположена на 1,6 млн. км от Земята.

Надничайки през космическия прах и с помощта на инфрачервените си камери, телескопът се очаква да бъде доминираща сила за открития през следващите поне 20 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024