Никога досега не сме имали възможност да наблюдаваме Вселената по начина, по който космическият телескоп "Джеймс Уеб" ни я показва сега. Нашето невъоръжено око никога не би могло да види това, което вижда телескопът - пътувайки през светлината и пространството.

Първите снимки от този мощен телескоп бяха показани през юли и разкриха нови изображения за далечни галактики и атмосферата извън нашата Слънчева система. Най-големият космически телескоп в света тази седмица разкри и още едно парче от необятния за нас Космос, като показа Юпитер такъв, какъвто не сме го виждали никога досега.

"Джеймс Уеб" е успял да запечата невиждани гледки на полярни сияния, гигантски бури, луни и пръстени около Юпитер в детайли. Най-ярко се откроява може би Голямото червено петно на планетата - буря, достатъчно голяма, за да погълне Земята (изобразена в бяло на снимката долу).

Особено интересно е и изображението, на което се виждат слабите пръстени около планетата, както и две малки луни на блестящ фон от галактики.

"Никога не сме виждали Юпитер по този начин. Всичко това е съвсем невероятно", каза в изявление планетарният астроном Имке де Патер, която помогна за провеждането на наблюдението. "Честно казано, не очаквахме, че ще бъде толкова добро".

Според изследователски екип инфрачервените изображения са били изкуствено оцветени в синьо, бяло, зелено, жълто и оранжево, за да се откроят особеностите.

До момента серия от снимки, заснети от екипа на "Джеймс Уеб", показаха по-подробно галактиката Картър, както и какво се случва след сблъсъка на две галактики.

До момента серия от снимки, заснети от екипа на "Джеймс Уеб", показаха по-подробно галактиката Картър, както и какво се случва след сблъсъка на две галактики. НАСА погледна дълбоко в миналото на Вселената

Телескопът, струващ 10 млрд. долара, излетя в края на миналата година. Учените се надяват чрез него да наблюдават зората на Вселената, като надникнат назад до времето преди 13,7 млрд. години, когато са се формирали първите звезди и галактики. Обсерваторията е разположена на 1,6 млн. км от Земята.

Надничайки през космическия прах и с помощта на инфрачервените си камери, телескопът се очаква да бъде доминираща сила за открития през следващите поне 20 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024