Никол Кидман в мултивселената на нещастните богати жени

С новия сериал на Netflix "The Perfect Couple" с Никол Кидман, е лесно да изпитате дежавю. Кидман влиза в роля, в която зрителите вече почти до болка я познават - на леко надменна богата жена с много семейни проблеми.

От години австралийската актриса като че ли се превъплъщава в един и същи човек. Героинята ѝ не е най-харесваната личност, съпругът ѝ е голям задник, а в центъра на историята е мистериозно убийство.

Последните проекти на носителката на "Оскар" са от една мултивселена - имат различни заглавия, но един и същи централен персонаж.

В "Big Little Lies" (Големите малки лъжи) по HBO Кидман е богата майка с множество тайни, въвлечена в разследването на убийството на своя мъж.

В сериала "The Undoing" (Отмяната) от 2020 г. тя отново е представителка на богатия елит, а семейството ѝ е замесено в съдебно дело за убийство.

В минисериала "Expats", който излезе по-рано тази година, Кидман е богата американка, емигрирала в Хонконг.

Без да са гледали новия ѝ сериал зрителите вече знаят какво да очакват.

Дори Netflix си спести думи, обявявайки премиерата на "The Perfect Couple". Единствените думи към споделения тийзър бяха: "Богато семейство. Мъртво тяло. Никол Кидман".

С всички тези роли австралийската се е превърнала в архетип за "богата бяла жена в криза", пише модното списание "Harper's Bazaar".

Въпреки всичко това сериалът бързо придоби популярност и оглави седмичната класация за най-гледаните продукции, включително и тази на българските потребители на Netflix.

Критиците обаче са разделени в мнението си. Някои го определят като мистериозен разказ, който поддържа интереса и напрежението до самия край.

Други го намират за изтъркан и предвидим.

Професионалното, но и вече малко клишираното изпълнение на Кидман не помага. Тя отново играе заможна съпруга със семейни проблеми. В сюжета има култови снобски фрази като тази, че "всеки, който носи джапанки извън дома си, трябва да бъде арестуван".

Според Кевин Фалън от изданието "Daily Beast" сериалът е изцяло "опит за повторение на успеха на Кидмън от предишните ѝ продукции".

Възможно е на Кидман да ѝ се случило онова, което в професионалната общност нарачат typecasting - когато един актьор се асоциира само с конкретен персонаж или тип роля заради предишните си изпълнения.

"Time" отбелязва, че колкото повече Кидман се остави да бъде вкарана под този похлупак, толкова повече нейните роли ще изглеждат като копия една на друга.

Защо Кидман толкова много иска да играе богата жена?

С участието си в "Big Little Lies" през 2017 г. Кидман успя да покаже забележителен образ с дълбочина и психологическа сложност при изобразяването на домашното насилие. По-късно тя получи и напълно заслужени награди "Еми" и "Златен глобус" за работата си. Но оттогава е в капана да бъде едно и също лице в телевизията - умишлено или не.

В интервютата си актрисата неколкократно посочва, че има критерии, по които избира дали да се включи в даден проект. От артистична гледна точка тя споделя, че се насочва към персонажи, които намира за сложни чисто психологически.

"Предизвиквам се. Интересувам се от философията и човешка психика", споделя Кидман в интервю от рекламната кампниая за "The Undoing'.

Последните образи, в които тя влиза, може да са сложни и многопластови, но техните характери, проблеми и начин на живот са толкова сходни, че са взаимозаменяеми, отбелязва "Time".

Любопитното е, че актрисата предприема съвсем друг подход за участията си в пълнометражни филми. Нейното филмово творчество е далеч по-разнообразно от телевизионните ѝ изяви. Неслучайно тя има и цели пет номинации за "Оскар". Те включват главна женска роля като кабаретна звезда в "Мулен Руж", превъплъщението ѝ в покойната актриса Люсил Бол в "Being the Ricardos", както и това на Виржиния Улф във филма "The Hours". Последното ѝ носи и първият "Оскар".

Само преди седмица Кидман взе и най-голямата актьорска награда от кинофестивала във Венеция за еротичната продукция "Babygirl". Там тя играе влиятелна бизнес дама, която се впуска в забранен романс с по-млад от нея стажант.

Когато стане дума за телевизия обаче звездата изглежда залага на сигурно.

А какво по-сигурно от образа на Гриър Гарисън Уинбъри в "The Perfect Couple" - писателка на бестселъри, майка и амбициозна съпруга.

Съвършената двойка (The Perfect Couple) от заглавието са именно Гриър и мъжът ѝ Таг Уинбъри, който винаги е с джойнт в ръка.

Таг има късмета никога да не му се е налагало да работи. Екранната половинка на Кидман този път е Лийв Шрайбър, познат от хитовия сериал "Рей Донован". Шрайбър играе ролята си перфектно.

Гриър и Таг имат трима сина - Томас (в ролята е Джак Рейнър), златното момче в семейството Бенджи (Били Хаул) и най-малкият и проблемен Уил (Сам Нивола)

Основната драма идва с убийство. Ден преди сватбата на Бенджи край бреговете е намерено мъртво тяло. Всеки от семейството на Гриър може да има мотив. Самият сериал е адаптация на романа на американската писателка Елин Хилдербранд, озаглавен "Перфектната двойка".

Част от продукцията е и френската актриса Изабел Аджани, която играе леко смахната семейна приятелка.

Дакота Фанинг също е част от звездния актьорски състава. Тя влиза в ролята на бременната съпруга на Томас. Образът ѝ ефективно контрастрира с по-мрачните персонажи в историята.

Мегън Фахи ("Белият лотус") също е един от главните персонаци. Тя е инфлуенсърка и кума в провалилата се сватба.

Актьорският състав е достатъчно добър, за да привлече зрителите пред екраните. А мистерията завива в неочаквана посока във всеки епизод като роман на Агата Кристи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024