Бившият председател на 47 Народно събрание Никола Минчев не изключи вариант за евентуалното му издигане като кандидат за премиер от партията, която вземе третия мандат.

Пред "Панорама" на БНТ Минчев посочи, че все още е много рано да се коментират имена за подобна хипотеза и че това решение би било взето колективно от "Продължаваме промяната".

"Ако всички вземем това решение, аз няма да избягам от отговорност. Но първо е програмата, след това са личностите - около личностите решението се взема от нас всички заедно. Ние сме отбор и решаваме екипно тези въпроси. Този въпрос не е належащ, затова не сме го обсъждали", каза той.

Никола Минчев коментира, че възможността за формиране на евентуално правителство ще зависи изцяло от решението на президента Румен Радев на кого да връчи третия мандат. Самият той даде най-висок шанс за успех на мандат при БСП или ДБ.

"Възможностите за разговор директно между ПП и ИТН са много лимитирани с оглед на случилото се в последните месеци", каза Минчев, който сам беше свален от председателския пост по искане на ИТН.

ПП даде заявка, че ще положи "сериозни усилия", за да има кабинет в рамките на този мандат.

"Даваме си сметка, че най-важното е да има работещ парламент заради много закони, които трябва да се приемат до края на годината. За да има работещ парламент, трябва да има и кабинет", каза той.

Минчев отхвърли хипотезата, че след евентуални нови избори ПП можела да се коалира с ГЕРБ.

"Бъдещите избори са евентуален изход, ако в този парламент не може да се формира мнозинство, което да застане зад сериозни реформи. Те ще бъдат референдум, в който ще изпълним мандат за реформаторско мнозинство", каза той.

Минчев отказа да коментира възможността за ново явяване на избори в предизборна коалиция с ДБ, преди партиите да получат оценка от социологията "дали 2 + 2 ще даде 5 или 3".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"