Николай Денков предлага учениците да почиват от 29 януари до 6 февруари Снимка: © Булевард България

Министърът на образованието Николай Денков предлага учениците да почиват общо 9 дни между двата срока – от 29 януари (събота) до 6 февруари (неделя).

Той ще внесе това предложение на Отраслов съвет в МОН този петък от 13 ч. и кратката ваканция ще влезе в сила, ако има съгласие и ако няма друга заповед на здравния министър.

„Имам категорично мнение, че най-добрият вариант е седмицата, която е след завършване на първия срок, да е почивна и към нея да бъдат добавени двата уикенда преди и след това – тоест дните 29 и 30 януари плюс 5 и 6 февруари. Така неучебните дни да станат общо 9“, каза Денков на брифинг във вторник.

„В моите правомощия е да обявя такива учебни дни, а в правомощията на МЗ – да реши евентуално затваряне. Една от причините за този период, който съм избрал, е, че тази седмица ще е много близо до върха на настоящата вълна от коронавирус. Ще има възможност и за възстановяване на учители и ученици след изпитвания и оформяне на оценки, плюс възможност на здравната система леко да бъде облекчена“, добави Денков.

Той каза, че между родителите има разнобой за присъствено и онлайн обучение и те ще продължат да имат избор дали децата им да учат в класните стаи, или у дома. „Между 12-15% от учениците са онлайн поради желание на родителите или тяхно собствено, но повечето вярват в присъственото обучение“, заяви министърът.

Към 18 януари карантинираните учители в страната са общо 3,5%. 2,3% от непедагогическия персонал също е в изолация, а за децата процентът е 2,8 на сто.

„Нямаме изключително високи стойности средно за страната. Казахме, че ключов за нас е локалният подход. В момента механизмът за карантиниране на паралелки в училищата работи много добре, всеки ден идват заявки и аз издавам заповедите още същия ден, за да може да се премине бързо към онлайн обучение. Няма да променяме подхода“, каза министърът.

„Вече заявих, че трябва да се обсъди сериозна възможност за по-дълга междусрочна ваканция заради умората при родители, учители и ученици. Тази идея е подкрепена от един от синдикатите и от много от организациите в образованието“, заяви Денков.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви пред БНТ във вторник, че Денков трябва да издаде заповед за онлайн обучение на гимназиалния етап поне до края на първия срок заради висок процент на карантинирани учители. Министърът отговори, че тя вероятно говори за проблеми в съответни общини, които са различни от ситуацията на национално ниво.

„Няма причина на национално ниво да затваряме каквото и да било и да повтаряме грешките от миналата година, при които училища без нито един болен учител и ученик минаваха към онлайн обучение“, заяви Денков.

Министърът обясни, че няма заповед, която да изисква присъствено оформяне на оценките на учениците. „Има заявена подкрепа от учителите, че те могат да изискат присъствие там, където е необходимо, но при обучение в електронна среда децата могат да бъдат изпитвани. Не могат да бъдат задължени да дойдат в училище, няма нужда да форсираме присъственото изпитване. Няма такава заповед, това е неразбирателство, което се получи в медиите“, каза Денков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024