Николай Денков предлага учениците да почиват от 29 януари до 6 февруари Снимка: © Булевард България

Министърът на образованието Николай Денков предлага учениците да почиват общо 9 дни между двата срока – от 29 януари (събота) до 6 февруари (неделя).

Той ще внесе това предложение на Отраслов съвет в МОН този петък от 13 ч. и кратката ваканция ще влезе в сила, ако има съгласие и ако няма друга заповед на здравния министър.

„Имам категорично мнение, че най-добрият вариант е седмицата, която е след завършване на първия срок, да е почивна и към нея да бъдат добавени двата уикенда преди и след това – тоест дните 29 и 30 януари плюс 5 и 6 февруари. Така неучебните дни да станат общо 9“, каза Денков на брифинг във вторник.

„В моите правомощия е да обявя такива учебни дни, а в правомощията на МЗ – да реши евентуално затваряне. Една от причините за този период, който съм избрал, е, че тази седмица ще е много близо до върха на настоящата вълна от коронавирус. Ще има възможност и за възстановяване на учители и ученици след изпитвания и оформяне на оценки, плюс възможност на здравната система леко да бъде облекчена“, добави Денков.

Той каза, че между родителите има разнобой за присъствено и онлайн обучение и те ще продължат да имат избор дали децата им да учат в класните стаи, или у дома. „Между 12-15% от учениците са онлайн поради желание на родителите или тяхно собствено, но повечето вярват в присъственото обучение“, заяви министърът.

Към 18 януари карантинираните учители в страната са общо 3,5%. 2,3% от непедагогическия персонал също е в изолация, а за децата процентът е 2,8 на сто.

„Нямаме изключително високи стойности средно за страната. Казахме, че ключов за нас е локалният подход. В момента механизмът за карантиниране на паралелки в училищата работи много добре, всеки ден идват заявки и аз издавам заповедите още същия ден, за да може да се премине бързо към онлайн обучение. Няма да променяме подхода“, каза министърът.

„Вече заявих, че трябва да се обсъди сериозна възможност за по-дълга междусрочна ваканция заради умората при родители, учители и ученици. Тази идея е подкрепена от един от синдикатите и от много от организациите в образованието“, заяви Денков.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви пред БНТ във вторник, че Денков трябва да издаде заповед за онлайн обучение на гимназиалния етап поне до края на първия срок заради висок процент на карантинирани учители. Министърът отговори, че тя вероятно говори за проблеми в съответни общини, които са различни от ситуацията на национално ниво.

„Няма причина на национално ниво да затваряме каквото и да било и да повтаряме грешките от миналата година, при които училища без нито един болен учител и ученик минаваха към онлайн обучение“, заяви Денков.

Министърът обясни, че няма заповед, която да изисква присъствено оформяне на оценките на учениците. „Има заявена подкрепа от учителите, че те могат да изискат присъствие там, където е необходимо, но при обучение в електронна среда децата могат да бъдат изпитвани. Не могат да бъдат задължени да дойдат в училище, няма нужда да форсираме присъственото изпитване. Няма такава заповед, това е неразбирателство, което се получи в медиите“, каза Денков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024