Николай Хаджигенов, който е съорганизатор на антиправителствените протести, отхвърли опитите на прокуратурата да обвърже гражданското недоволство с евентуално финансиране от страна на Васил Божков.

По-рано във вторник Специализираната прокуратура публикува четири записа от СРС, в които се чува, че Божков обсъжда протестите с депутата Александър Паунов от ПГ на "БСП за България" и с журналиста от "Фрогнюз" Огнян Стефанов, като твърди, че осигурява подкрепа и масовост за демонстрациите.

"Гешев иска да вярваме избирателно на Божков. Когато Божков твърди, че е платил десетки милиони на ГЕРБ и на конкретни лица, които той посочва с инициалите им, не следва да му вярваме. Когато обаче е казал, че е дал 15 000 лв. на протеста, трябва да му вярваме. Интересен феномен в главите на прокуратурата и конкретно в тази на Гешев", казва Хаджигенов в интервю за bTV.

Думите, към които той препраща от записа на Божков, са част от диалога на обвиняемия бизнесмен с Александър Паунов:

Божков: И виж к'во направиха днеска. Всеки иска да го яхне. Едни ги викат (не се разбира), други с такова.

Мъж: Да, да.

Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди,

Мъж: Да.

Божков: протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т'ва е".

От стенограмата не става ясно какво точно измерва Божков, казвайки "10-15 хиляди" - дали говори за пари или за физическо присъствие на хора. В същия разговор бизнесменът пита Паунов: "Значи да не пращам десетина хиляди души пред парламента?".

Николай Хаджигенов се усъмни в твърденията на прокуратурата, че записите дават основания да се търси наказателна отговорност за състава на държавна измяна.

"Това е милиционерско разбиране по "мъртъв" текст от глава Първа на НК. Те са мъртви, откакто няма социализъм. Гешев се опитва да направи индиректна връзка между червените, Божков, който е лошият в момента, и президента. Продължавам да твърдя, че целта е президентът, защото на правителството на ГЕРБ и на Гешев не им е достатъчно просто да го импийчнат - те могат да го направят с този парламент. Но те искат да му отмъстят", казва още той.

Хаджигенов обяви, че никой от участниците в протестите не е на улицата, за да защитава президента Радев.

"Това, което ние защитаваме, е липсата на правосъдие - погазването на основни конституционни права. И НСО, и президентството допуснаха огромна грешка. Аз не бих допуснал въоръжени лица да влязат в президентството, защото това беше нападение. Защо е нужно да влязат два буса въоръжени лица? За целите на закона беше достатъчно един следовател с две поемни лица, или един прокурор, да почука учтиво. Те ще му отворят", каза той.

Юристът обвърза ескалацията на напрежението между прокуратурата и президентството с момента, в който Румен Радев даде сигнал, че не е съгласен с номинацията на главния прокурор Иван Гешев и върна указа за назначаването му във ВСС.

"Още оттогава стана ясно, че той е цел. И познавайки методите на прокуратурата в последните 10-тина години, беше очевидно", каза още той. Хаджигенов обяви, че организаторите на протеста настояват за оставка на Иван Гешев като главен прокурор, пълна реформа на модела на управление на прокуратурата, и "нова конституция или максимална промяна на старата в частта за съдебната власт, за да не може този модел да се повтори", включително отстраняване на политическата квота във Висшия съдебен съвет, изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

"Прокуратурата трябва да е в изпълнителната власт, защото главният прокурор трябва да може да носи отговорност - включително политическа. При гафовете, които прави Гешев всеки ден, можеше да бъде уволнен от министър-председателя на секундата, както се случва във всички останали държави", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена