Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е поискал от Google и Apple да свалят приложението на руския Uber - Maxim за територията на България. Става дума за дигитална услуга за поръчка на автомобили, която е в противоречие с нормативите за таксиметров превоз на пътници.

Компанията зад Maxim е руска. Въпреки че дейността ѝ е аналогична с тази на Uber, който беше забранен през 2015 година, такси Maxim продължи дейността си през всичките години.

През 2015 г. с решение на Върховния административен съд (ВАС) бе прекратена дейността на Uber, която изпълняваше транспорт на пътници на принципа на споделеното пътуване, по сходни на "Максим" правила. Тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а впоследствие и ВАС констатираха нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на холандските "Юбер Б. В." и "Разиер Опършейшънс Б. В." във връзка с предлаганата от тях услуга. Сигналът бе подаден от таксиметровата фирма "О'КЕЙ СУПЕРТРАНС" АД.

Срещу Максим също има решения и глоби на КЗК, а чрез схемата “таен клиент” НАП установи, че се извършват таксиметрови превози с пътници в столицата, без да се издават касови бележки.

От прессъобщението на Министерство на транспорта става ясно, че по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и представители на таксиметровия бранш, която се състояла в края май, е обсъдено предприемане на спешни мерки за ограничаване на нерегламентирания превоз на пътници. От бранша потърсили съдействието на министерството за спиране на платформата „Максим“, а след срещата министър Събев е сезирал МВР, КЗК, КРС и НАП за проблема, с цел предприемане на необходимите действия от тяхна компетентност.

Към настоящия момент дружеството Такси Максим е с прекратена дейност и е в ликвидация. Днес министърът е поискал свалянето на приложението от виртуалните магазини на Android и iOS.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"