Николай Стайков е бил задържан при протестите, а после - освободен Снимка: © facebook.com/Nikolay Staykov

Разследващият журналист и съосновател на Антикорупционния фонд Николай Стайков е бил задържан от полицията в нощта между петък и събота, а малко по-късно е бил освободен. След като СДВР съобщи, че няма нито един арестуван гражданин при протестите в София снощи, той опроверга тази информация.

Среднощна барикада на "Орлов мост": Без сблъсъци между протестиращи и полиция

Стайков качи снимка в профила си във „Фейсбук“, в която се вижда подписан от него протокол за обиск на лице, издаден от МВР. По думите му – задържането му е било „тотално неправомерно“, тъй като не е извършил нито едно от деянията, фигуриращи в основанието за задържане.

„Информацията на СДВР, че няма задържани лица снощи, не е вярна. Аз и Александър Радков снощи бяхме задържани точно от СДВР около 03:00 ч. без никакво обяснение и причина - между „Орлов мост“ и стадион Васил Левски, чийто паркинг беше пълен с полиция“, написа разследващият журналист.

В студиото на „Тази събота“ по bTV той даде още информация, споделяйки, че няколко пъти с колеги журналисти е ходил да види какво се случва на протестите на „Орлов мост“. Споменатият от него Радков е мъж, присъединил се към Стайков при езерото Ариана. Именно там журналистът чул, че към него се приближават полицаи.

„След половин час с белезници на паркинга и без снемане на самоличност бяхме откарани в 4 РПУ, където ми беше връчена заповед за задържане, в която за основание пишеше “данни за повреждане на пейки и друго имущество”, разказа Стайков.

Не получава „никакво обяснение“ какви са тези данни и заявява, че няма да се подпише под „категорично невярно твърдение“. Стайков споделя, че заповедта била подписана от свидетел от Районното полицейско управление, а самият той не получил копие.

„В РПУ-то подписах декларация за запознаване с правата ми при задържане, протокол за обиск за претърсване, едно полицейско разпореждане и един протокол за предупреждение, който е в един екземпляр. Дадох писмени сведения, че нищо от “данните” не е вярно и че съм бил там изцяло като пасивен наблюдател. Накрая подписах и документ, че задържането е прекратено, около 05:30 ч.“, добави той.

„Ще го кажа съвсем ясно - задържането беше тотално неправомерно, явно изглеждахме като лесни жертви за отчитане в протоколите и чак след като разбраха след установяване на самоличността, че ще осъмнат с медии пред прозорците, решиха да ни освободят по максимално бърз начин”, написа Стайков.

По думите му – силите на реда били по-агресивни при задържането на Александър Радков, с когото си говорел за протестите. „Цялото му име научих едва при задържането ни в 4 РПУ“, каза разследващият журналист.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024