Николов: България се използва за последен тест дали има път покрай санкциите срещу Русия

"Нищо не е накаран да направи "Лукойл". Това са казани във въздуха неща, както се говори през повечето време, за съжаление, напоследък медийно - без факти, без ясни стъпки, без нищо" - с тези думи бившият министър на енергетиката Александър Николов коментира пред Нова телевизия твърденията, че служебното правителство е успяло да убеди бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" да прехвърли цялата си икономическа дейност в България.

В началото на седмицата служебният министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че се очаква догодина приходите в бюджета от облагане на печалбата на компанията да скочат от 100 млн. лв. до 700 млн. лв.

"Първо, плащането на данъци в България, дотолкова доколкото е свързано с локална дейност, е задължително. Естествено, назад във времето се случваше нещо съвсем различно - други фактори, други причини. Когато някой каже, че компания ще плаща 700 милиона в България, нека обясни как ще генерира минимум 2 милиарда и 100 млн. печалба."

Той добави, че не мисли, че може да има "каквато и да е била сделка" с "Лукойл": "Някои хора просто забравят, че сме част от Европейския съюз."

"Моят личен прочит, повече мнение, е че в момента се използва България за това дали има начин държава-членка на ЕС да заобикаля правила на Европейския съюз относно санкции срещу Русия," каза още Николов по темата.

Бившият енергиен министър поясни, че дерогацията, която бе отпусната на България от ЕС за вноса на руски петрол, се отнася само за вътрешния пазар:

"Когато говорихме с "Лукойл, много ясно зададохме въпроси относно това какъв процент руски петрол се обработва и какъв - неруски, колко време е необходимо на рафинерията да направи технически промени. Дерегоцията е само за България - тя не следва да дава възможност да се генерират печалби и приходи на компанията, които, естествено, директно отиват в Русия."

На репликата от страна на водещата Лора Крумова, че служебното правителство смята, че това не е така, той отговори: "Има много неща, които не мога да си обясня за служебните министри. И конкретно за един. За втория, за когото мога да кажа, че беше със странни изказвания, за съжаление, е министърът на икомониката, който би трябвало да има поне базисни микро- и макроикономически познания."

Николов коментира и твърдението на служебното правителство, че износът на нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия и че няма забрана за неговото осъществяване: "Това какво твърди Европейската комисия и какво твърди служебното правителство са две много различни неща, които са тежки и трудни, понякога обидни."

Според него не е изключена възможност България да пострада от тези разминавания в информацията: "Смятам, че човекът, който е отговорен за еврофондовете като вицепремиер, Атанас Пеканов, последната седмица даде много ясен сигнал - дори поиска официална позиция от министъра на енергетиката относно меморандумите с Европейска банка за възстановяване и развитие и със Световнаат банка. За да се стигне до подобно нещо в един кабинет, това означава, че те не могат въобще да си говорят. Имал съм удоволствието да работя с Атанас Пеканов - изключително смислен човек, който полага неимоверни усилия, за да запази евроимиджа на България сред всичките ѝ партньори."

Относно обвиненията, че в ролята си на енергиен министър не е прекратил договора с "Джемкорп", Александър Николов каза: "На 27 юли следобяд е изпратена нотификация, на 28 е обявена публично, на 2 август излизам от кабинета - два работни дни след това. Документът е с такава структура, че след едностранна нотификация се счита за прекратен - това се каза и от другата страна. Тристранен е, не е двустранен и, най-важното - е неангажиращ."

Той добави, че министерството на енергетиката говори "странно успоредно" с всичките от ГЕРБ и че не е имало необходимост от подпис от другата страна на меморандума, за да бъде той прекратен.

"Министърът на енергетиката може да говори каквото си иска, защото той променя твърденията си през ден-два - когато и както е изгодно. Дотолкова доколкото беше неизбежен и "Газпром"."

Той потвърди, че е отправил не само граждански иск срещу Росен Христов, но и жалба до прокуратурата във връзка с твърденията на настоящия министър, че Николов е давал наставления на "Булгаргаз" да спре вноса на газ от Русия:

"Крайно време е, като има твърдения по определени членове на наказателния кодекс, или да се докажат, или прокуратурата да си свърши работата. Радвам се, че ми спомена името, защото иначе много трудно се завежда дело в България."

Според Николов се насочваме към нови избори: "Като гледам какви неща се гласуват като бюджет и как те ще се отразят на системата - със сигурност."

Николов отказа да отговори "едностранно" на въпроса дали ще се завърне в политиката:

"Не зная - ако трябва да съм честен, изключително ми е болно това, което се прави в момента. Не зная докъде ще ме докара това. Много ми липсва корпоративната среда - много по-рационално и лесно се случват нещата там. Но това, което в момента се прави срещу българския интерес, е меко казано престъпление. Искам България да изглежда по начин, по който 10 години по-късно няма да изчезнат 12% от населението ни. Искам децата тук да не са тероризирани на ниво образование, медицина и така нататък. Искам в най-доброто място за инвестиции в Европейския съюз да може да се живее нормално."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024