"Когато някой целенасочено намалява количествата от дефицитна стока, той очевидно поставя България на колене в бъдеща ситуация" - това коментира бившият министър на енергетиката Александър Николов в интервю за БНТ ден след като наследникът му Росен Христов обяви връщане към преговори с "Газпром" и отказа 7 танкера с втечнен природен газ от САЩ.

Той обвини ГЕРБ в политическа злоупотреба заради твърденията на Делян Добрев, че "Булгаргаз" е купувал природен газ от руски посредници на неизгодни цени в периода, след като "Газпром" прекъсна едностранно доставките за страната.

"Не е вярно, че държавата е ощетена. "Булгаргаз" е изпълнявал заявките на "Газпром", защото ги е искал. Използвани са всички възможни алтернативни търговци - защо се споменава един, а не се споменават всички, включително "Тотал", "Шел", "Шениър". Газът е купуван на най-добрата търгова цена", каза Николов, като посочи, че директни сравнения с цените на "Газпром" в този период не може да се правят, след като руската компания по свое желание е отказвала да доставя горивото за България.

Александър Николов не отрече, че е имал разногласия с министрите от кабинета "Петков" дали да се отговори на изискванията за плащания в рубли и дали трябва категорично да се отказват контакти с руския търговец. Той обаче подчерта, че механизмът за разплащания, предложен от "Газпром", е бил "изключителен проблем" не заради валутата, а заради отказаните гаранции за сигурност на транзакцията.

Последното предложение в комуникацията с доставчика е било на "Булгаргаз" и то е останало без отговор от руска страна. Николов посочи, че "Газпром" първо е приел, а след това е върнал плащането на "Булгаргаз" и е прекъснал доставките.

"Когато се водят преговори, винаги е добре да имаш няколко алтернативи. За 7 месеца не си позволих да използвам крайни твърдения като "никога", "не е възможно". Но когато има явна военна агресия, не е много логично да се водят преговори за дългосрочен договор, защото условията няма да са благоприятни", каза Николов.

Николов оспори твърденията на Христов, че България е успяла да се сдобие със слот за един-единствен танкер в последния момент едва след лични преговори със зам.-министър на енергетиката от Турция Алпарслан Байрактар.

Бившият ръководител на МЕ в кабинета "Петков" напомни, че Байрактар гостува в София на 5 май, когато правителството свика среща на ЕК и правителствата от региона, за да се обсъди вариант за осигуряване на общи доставки на газ.

Николов твърди, че офертата за 7-те кораба от САЩ е оставена на служебния кабинет, защото в неговия мандат е предстоял търг за слотове на "Ревитуса", и че след като старото правителство е намерило слотове за танкерите за 7 дни, това не трябва да е проблем и за наследниците му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" застават на трето място

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна