Николов обвини служебния кабинет, че "поставя България на колене" с умишлен дефицит на газа

"Когато някой целенасочено намалява количествата от дефицитна стока, той очевидно поставя България на колене в бъдеща ситуация" - това коментира бившият министър на енергетиката Александър Николов в интервю за БНТ ден след като наследникът му Росен Христов обяви връщане към преговори с "Газпром" и отказа 7 танкера с втечнен природен газ от САЩ.

Той обвини ГЕРБ в политическа злоупотреба заради твърденията на Делян Добрев, че "Булгаргаз" е купувал природен газ от руски посредници на неизгодни цени в периода, след като "Газпром" прекъсна едностранно доставките за страната.

"Не е вярно, че държавата е ощетена. "Булгаргаз" е изпълнявал заявките на "Газпром", защото ги е искал. Използвани са всички възможни алтернативни търговци - защо се споменава един, а не се споменават всички, включително "Тотал", "Шел", "Шениър". Газът е купуван на най-добрата търгова цена", каза Николов, като посочи, че директни сравнения с цените на "Газпром" в този период не може да се правят, след като руската компания по свое желание е отказвала да доставя горивото за България.

Александър Николов не отрече, че е имал разногласия с министрите от кабинета "Петков" дали да се отговори на изискванията за плащания в рубли и дали трябва категорично да се отказват контакти с руския търговец. Той обаче подчерта, че механизмът за разплащания, предложен от "Газпром", е бил "изключителен проблем" не заради валутата, а заради отказаните гаранции за сигурност на транзакцията.

Последното предложение в комуникацията с доставчика е било на "Булгаргаз" и то е останало без отговор от руска страна. Николов посочи, че "Газпром" първо е приел, а след това е върнал плащането на "Булгаргаз" и е прекъснал доставките.

"Когато се водят преговори, винаги е добре да имаш няколко алтернативи. За 7 месеца не си позволих да използвам крайни твърдения като "никога", "не е възможно". Но когато има явна военна агресия, не е много логично да се водят преговори за дългосрочен договор, защото условията няма да са благоприятни", каза Николов.

Николов оспори твърденията на Христов, че България е успяла да се сдобие със слот за един-единствен танкер в последния момент едва след лични преговори със зам.-министър на енергетиката от Турция Алпарслан Байрактар.

Бившият ръководител на МЕ в кабинета "Петков" напомни, че Байрактар гостува в София на 5 май, когато правителството свика среща на ЕК и правителствата от региона, за да се обсъди вариант за осигуряване на общи доставки на газ.

Николов твърди, че офертата за 7-те кораба от САЩ е оставена на служебния кабинет, защото в неговия мандат е предстоял търг за слотове на "Ревитуса", и че след като старото правителство е намерило слотове за танкерите за 7 дни, това не трябва да е проблем и за наследниците му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024