Нинова: Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие за Украйна Снимка: © Булевард България

Председателят на БСП Корнелия Нинова побърза да отрече информацията, че България изнася неофициално оръжие за Украйна.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза по време на посещение в град Шипка, че това се случва още от февруари насам: "Неслучайно от БСП мълчат, с техния подпис става. Това е двуличието им и те трябва да си вървят."

Непосредствено след това изказване, Нинова използва профила си във Facebook, за да отговори: "Борисов, лъжеш," написа тя. "България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия."

"Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия. И как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки," добави още Нинова.

Тя не отрече твърденията на Борисов, че "оръжейните заводи работят на макс", но посочи други причини за това:

"Нали си голям международник. Иди кажи на правителствата на Германия, Великобритания, Италия, Испания, Алжир, Индия и още над 50 държави, че няма да продаваме на техните армии. Кажи им: докато аз управлявах ви продавахме, но сега няма, защото не съм аз на власт. Или предложи да затворим заводите и да ликвидираме тази индустрия."

Междувременно председателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи пред БНР, че позицията на партията му по казуса е ясна - "Да се помогне на Украйна с военна помощ". Той добави, че тя не е формирана във връзка с предстоящата дипломатическа визита в Киев, а "е нашата гледна точка как изглеждат националните ни интереси."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024