Нинова иска ПП да излъчи премиер в третия мандат, а новият кабинет "да не се крие зад експерти"

Корнелия Нинова обяви, че БСП е готова да приеме трети проучвателен мандат за ново правителство в 47 Народно събрание, като постави няколко изисквания за евентуалната нова власт:

- няма да се водят преговори с ГЕРБ и ДПС

- бъдещото мнозинство трябва да подкрепи програмата, която ПП, БСП и ДБ формулираха за следващите 6 месеца

- ПП трябва да излъчи следващия кандидат за премиер, а Министерският съвет да се състави от ясно разпознаваеми партийни кандидати, вместо от експерти (каквато беше идеята на "Демократична България").

"Премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, те са първата политическа сила - в демокрация е редно първият да излъчи премиера. Предпочитаме политически пред експертен кабинет. Защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни сериозни изпитания през есента и зимата и не смятаме, че тази отговорност трябва да се размива, скривайки се зад експертен кабинет", коментира Нинова по време на преговорите с президента Румен Радев.

Радев изрично поиска тя да вземе позиция по казуса "за или против" технократско/експертно правителство.

Корнелия Нинова заяви, че програмата за управление има три основни цели - социална политика, стабилна икономика и "безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и на Бойко Борисов", която "трябва да продължи категорично".

"Икономическият растеж и адекватната социална политика могат да бъдат резултат от спирането на кражбите, течовете, корупцията в редица сфери на обществения живот. Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата, която изработихме и бихме разговаряли с партньорите от досегашната четворна коалиция. Този, който припознае тази програма - да бъдем заедно, за да я изпълним", каза председателят на БСП и действащ вицепремиер.

Направи впечатление, че представителите на БСП бяха единствените, които не влязоха в залата за консултации, преди Румен Радев да се появи в нея - вместо това президентът и вицепрезидентът трябваше да изчакат пред камерите на журналистите, докато депутатите и Нинова пристигнат.

Обичайната практика при консултациите е делегациите на партиите да чакат прави до заседателната маса, докато Радев, Йотова и членовете на администрацията им решат да дойдат за срещата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024