Корнелия Нинова обвини главния секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов - в изнасяне на манипулативна и невярна информация относно предполагаема сделка за продажба на оръжия от България за Украйна.

Повод за недоволството ѝ беше публикация на Стоянов във Facebook на изрезка от документ, в който се вижда само съдържанието на три изречения - "Министерството на икономиката", "Крайната дестинация на изделията се променя от Ислямска република Афганистан на Република Украйна". Документът нямаше дата на публикацията, нито друга информация за контекст.

Вместо това Стоянов беше добавил коментар: "Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането след като се предава от министър на началник на кабинет" (оригиналният правопис е запазен, б.р.).

Нинова реагира, като показа цялото съдържание на въпросния документ, с редакция на определени части от съдържанието му, които представляват тайна.

Оказа се, че това е докладна записка на бившия директор на ВМЗ Сопот (сменен през февруари 2022 г.) до съвета на директорите (сменен през юни 2022 г.), датирана от 2021 г.

Нинова уточни, че писмото е съставено по време на управлението на служебния кабинет на Стефан Янев, и то в края на втория му мандат през ноември 2021. С това писмо съветът на директорите на ВМЗ одобрява предложението на изпълнителния директор да се промени датата и дестинацията на доставката на българско оръжие - от 2021 към април 2022 г., и вместо да се изпрати в Афганистан - тя да отиде в Украйна.

"Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи промяна в сделката. Този съвет подава документи в Междуведомствената комисия към министерството. Междувременно е сменен министърът и съм аз на този пост. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение", описа хронологията Нинова.

Тя посочи, че предложението е дошло от директор, назначен от ГЕРБ през 2015 г. във ВМЗ и от съвет на директорите, "назначен от служебния кабинет на Радев през ноември 2021 г.".

"Това не е война с президента, това е битка за истината и спирането на фалшивите новини. За нормална държава, в която истината не се изкривява, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен. Тази сделка никога не е видяла бял ден, разрешение не е имало. Този борд е уволнен. Питам президента - как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов?", коментира Нинова.

Тя обвини Стоянов, че използва умишлено частична информация с компроматна цел, "без грам мисъл", защото уличава служебния кабинет в търговия с оръжие за Украйна.

Войната в Украйна избухна в края на февруари 2022 г. - т.е. няколко месеца по-късно след докладната записка от ВМЗ.

Нинова отказа да отговаря на въпроси на журналисти, след като показа документите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката