Ниновa обвини съветник на Радев в лъжа и го нарече “петно” за президентството

Корнелия Нинова обвини главния секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов - в изнасяне на манипулативна и невярна информация относно предполагаема сделка за продажба на оръжия от България за Украйна.

Повод за недоволството ѝ беше публикация на Стоянов във Facebook на изрезка от документ, в който се вижда само съдържанието на три изречения - "Министерството на икономиката", "Крайната дестинация на изделията се променя от Ислямска република Афганистан на Република Украйна". Документът нямаше дата на публикацията, нито друга информация за контекст.

Вместо това Стоянов беше добавил коментар: "Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането след като се предава от министър на началник на кабинет" (оригиналният правопис е запазен, б.р.).

Нинова реагира, като показа цялото съдържание на въпросния документ, с редакция на определени части от съдържанието му, които представляват тайна.

Оказа се, че това е докладна записка на бившия директор на ВМЗ Сопот (сменен през февруари 2022 г.) до съвета на директорите (сменен през юни 2022 г.), датирана от 2021 г.

Нинова уточни, че писмото е съставено по време на управлението на служебния кабинет на Стефан Янев, и то в края на втория му мандат през ноември 2021. С това писмо съветът на директорите на ВМЗ одобрява предложението на изпълнителния директор да се промени датата и дестинацията на доставката на българско оръжие - от 2021 към април 2022 г., и вместо да се изпрати в Афганистан - тя да отиде в Украйна.

"Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи промяна в сделката. Този съвет подава документи в Междуведомствената комисия към министерството. Междувременно е сменен министърът и съм аз на този пост. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение", описа хронологията Нинова.

Тя посочи, че предложението е дошло от директор, назначен от ГЕРБ през 2015 г. във ВМЗ и от съвет на директорите, "назначен от служебния кабинет на Радев през ноември 2021 г.".

"Това не е война с президента, това е битка за истината и спирането на фалшивите новини. За нормална държава, в която истината не се изкривява, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен. Тази сделка никога не е видяла бял ден, разрешение не е имало. Този борд е уволнен. Питам президента - как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов?", коментира Нинова.

Тя обвини Стоянов, че използва умишлено частична информация с компроматна цел, "без грам мисъл", защото уличава служебния кабинет в търговия с оръжие за Украйна.

Войната в Украйна избухна в края на февруари 2022 г. - т.е. няколко месеца по-късно след докладната записка от ВМЗ.

Нинова отказа да отговаря на въпроси на журналисти, след като показа документите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023